novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

Pretpremijera Cash & Carryja na Gornjem gradu

Foto: Nikolina Radenić
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Press
Foto: Press

Ovih dana Gornji grad je, osim Metkovića, najpopularnije mjesto u Hrvatskoj. Stoga je jedino logično da se nastavi niz značajnih događaja na toj atraktivnoj lokaciji. Tako je ove subote u caffe baru Škrabatorij na Katarinskom trgu otvorena grupna izložba studenata treće godine Akademije likovnih umjetnosti (ALU), odsjeka Likovne kulture. No, nije to bilo kakva izložba. Radi se o svojevrsnoj pretpremijeri popularnog Cash & Carryja, odnosno dana otvorenih vrata ALU-a na Jabukovcu 10 koji će 7. svibnja ove godine po dvanaesti put predstaviti radove mladih umjetnika.

Foto: Nikolina Radenić
Foto: Nikolina Radenić

„Izložba je organizirana kao pretpremijera da ljude na vrijeme informiramo o Cash & Carryju, te da im privučemo pozornost kako bi došli u što većem broju“, rekla nam je Iva Zagoda, izlagačica i jedna od organizatorica izložbe. Dodala je i da Cash & Carry ima humanitarni cilj, odnosno sva zarada od grafika studenata s nastavničkog odsjeka koje će se moći kupiti, namijenjena je Centru za autizam. Na pretpremijeri, koja se do 4. veljače može razgledati u caffe baru Škrabatorij, izložene su slike, grafike i crteži. U izložbi sudjeluje je čak 13 izlagača, a svak je izložio svoja dva rada.

Foto: Nikolina Radenić
Foto: Nikolina Radenić

Dok lagano pijuckate kavu, čaj, sokić ili nešto jače, možete uživati u pogledu na radove spretnih umjetnika: Mateje Barba, Lare Culović, Nikole Čižmešije, Jure Dobrilovića, Josipa Drdića, Mihaela Klanjčića, Elizabete Kolarec, Franke Maras, Marianne Nardini, Jelene Petric, Eme Puček, Petre Šabić, spomenute Ive Zagode te Nine Šegović s četvrte godine studija, koja se pridružila svojim kolegama i pruža im potporu kako bi organizirali što bolji Cash & Carry.


Među mladim umjetnicima, odnosno studentima postoji pozitivan, kompetitivan duh i čini se da će napraviti sve u svojoj moći da Cash & Carry bude što bolji. Iz neformalnog razgovora s jednim umjetnikom, shvatila sam da je upravo to njihov cilj – u svemu nadmašiti prošlogodišnji Cash & Carry, kojeg svake godine već tradicionalno organiziraju studenti treće godine ALU-a. Nema sumnje da su ove godine na dobrom putu, osmislili su i novi logotip u kojem polovice jabuke simboliziraju dan otvorenih vrata na Jabukovcu, a i ovakva pretpremijera organizira se po prvi put.

Foto: facebook.com/Dan-otvorenih-vrata-CASH-CARRY
Foto: facebook.com/Dan-otvorenih-vrata-CASH-CARRY

Iako je ovo gotovo svim izlagačima prva izložba, ujedinili su snage i u cilju promoviranja Cash & Carryja ostvarili suradnju s caffe barom Škrabatorij, koji jedva čeka u nedavno renoviranom prostoru ugostiti što više umjetnika. „Odlučili smo se na ovakvu suradnju jer smo htjeli dati priliku i prostor mladim, neafirmiranim umjetnicima“, objasnio je Davor Sertić, voditelj caffe bara.

Mnogo ljudi, različitih dobnih skupina već je na samom otvorenju uživalo u umjetničkim radovima u neformalnom ambijentu caffe bara. Možete sjediti s pivom u jednoj ruci, s cigaretom u drugoj te dok u pozadini svira neka glazba, čuje se lupanje šalicama i čašama te uobičajeni žamor kafića, proučavati i analizirati djelo koliko god dugo vi hoćete. Ovakav način izlaganja radova još jednom dokazuje fleksibilnost granica umjetnosti.

Foto: Nikolina Radenić
Foto: Nikolina Radenić

Zadnji dan izložbe bit će organiziran tulum zatvaranja, a potom slijede nove izložbe. Voditelj caffe bara nam je objasnio da će se svaka dva tjedna organizirati nove izložbe, a sljedeća je po redu umjetnica Tea Jurišić, čija će izložba „Kamena s ramena“ biti otvorena 6. veljače.

Be social

Komentari