novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

Pripremite se za Noć muzeja 2016. u Zagrebu (2.dio)

Foto: Facebook/Noć muzeja.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Nakon što smo najavili jedanaestu Noć muzeja i izvijestili o najzanimljivijim kulturnim događanjima diljem Hrvatske, donosimo i ovaj drugi dio pregleda u kojem smo provjerili što se priprema u glavnom gradu. U zagrebačku Noć muzeja uvodimo vas pričom o „Noći drugih muzeja u Metropoli“ koja će se odvijati u prolazu Oktogon. Svim posjetiteljima pružit će se mogućnost istraživanja izložbenog postava pojedinog muzeja u Hrvatskoj pomoću najnovije 3D tehnologije. Pripremite svoje pametne telefone, a na ulazu u Oktogon dobit ćete i 3D naočale za potpuno iskustvo. No, ipak se nadamo da ste onaj malo staromodniji tip posjetitelja koji će se također upustiti u avanturu neposrednog istraživanja umjetnosti i da ste spremni na uobičajeno velike gužve u kulturnom ustanovama te jedne noći u godini.

Foto: CD katalog MUO-a
Foto: CD katalog MUO-a

Ova manifestacija je izvanredna prilika za posjećivanje nekoliko vrhunskih izložbi koje su trenutno u Zagrebu, i to potpuno besplatno. Ako ih već niste pogledali, nemojte propustiti izložbe kao što su „Pokrenuto oko: talijanska kinetička umjetnost od 1950-ih do 1970-ih“ u Muzeju za umjetnost i obrt, veliku izložbu „3LHD interakcije“  u Muzeju suvremene umjetnosti i pritom uhvatiti vodstvo kroz postav kustosa Saše Begovića i Maroja Mrduljaša te dvije nove izložbe u Gliptoteci HAZU: „Skulptura i nagost – tjelesnost i erotika u djelima Ivana Meštrovića“ i „Boris Bućan – Što slikati?“

Pripremljeni su i posebno osmišljeni programi kako bi privukli što raznovrsniju publiku. Tomu svjedoči i organiziranje natjecanja u snimanju selfija u čak dva zagrebačka muzeja, što pokazuje kako ni njima više taj popularni pojam nije stran. Jedan selfie možete snimiti s glavom carice Plautile, popularne Solinjanke, koja je jedan od najvrjednijih spomenika rimske umjetnosti na području Hrvatske i ponovno je u stalnom postavu Arheološkog muzeja. Uz to, izložbu „Aquae Iasae“ razgledajte uz pomoć 3D naočala te se počastite virtualnom šetnjom starim rimskim svetištem. U Hrvatskom školskom muzeju posjetiteljima je postavljen zadatak pronalaska fotografije njegova utemeljitelja te snimanja selfija s traženim osobama. Za one ipak malo znatiželjnije i ambicioznije posjetitelje, u nastavku slijede prijedlozi za pohađanje likovnih radionica, sudjelovanje u performansu, učenje o slikanju na staklu te, vjerovali ili ne, „mirisanje“ umjetnosti.

Akademija likovnih umjetnosti

Referirajući se na ovogodišnju temu „Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena“, Akademija je pripremila nevjerojatno zanimljiv i opsežan likovni i obrazovni program. Kroz postav izložbe „Osnivači i prvi profesori Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu“ provest će vas profesori kostimirani u učenike, primjerice red.prof. Dalibor Stošić kostimiran u jednog od prvih osnivača Akademije, akademskog kipara Rudolfa Valdeca. Posebno važna kolekcionarska aktivnost Josipa Jurja Strossmayera potaknula je organiziranje likovne radionice u kojoj će studenti svojim radovima odgovoriti na temu kolekcionarstva i kontekstualizacije umjetničkih djela. Osim toga, očekuju vas radionice za duboki i visoki tisak, sitotisak, izrade ilustracija, demonstrirat će se proces izrade skulpture u kamenu i izradu skulpture u glini, a posebno zanimljiv bit će Sat večernjeg akta koji će uprizoriti sat večernjeg akta na način na koji se taj segment nastave nekada odvijao. Studentica psihologije na FFZG-u i slikarskom odsjeku ALU-a Tara Beata Racz održat će radionicu iz ciklusa kreativnog izražavanja „Slika-prozor u dušu“ i konačno, ako vas sve već navedeno nije privuklo u prostore Akademije ovog petka, posjetiteljima će se ponuditi i mogućnost portretiranja.

Foto: Facebook/Event
Foto: Facebook/Event

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

U Galeriji PM odvijat će se interaktivan umjetnički projekt Martine Miholić i Mije Orsag pod nazivom „Pucanj u prazno?“. Polazeći od pretpostavke kako je umjetnik životinja za odstrel, prostor će se ispuniti s petstotinjak balona napunjenih helijem. Na svakom balonu ispisat će ime jednog živućeg hrvatskog umjetnika koji je nomiran od strane publike te će moći „odstrijeliti“ pucanjem iz airsoft puške. Prema najavi autorica, cilj ovog projekta je problematizirati odnos kustos-umjetnik i propitati svrhu umjetnosti unutar okvira vremena. Koja je uloga umjetnosti u današnjoj kulturi senzacionalizma i zabave? Pozabavite se tim pitanjem sudjelovanjem u ovom projektu.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti

Osim mogućnosti razgledavanja stalnog postava koji uključuje remek-djela hrvatske naivne umjetnosti i imena poput Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ivana Lackovića, Sofije Naletilić Penavuše i Mije Kovačića, slikar Stjepan Ivanec prezentirat će tehniku slikarstva na staklu stvarajući djela pred publikom. Tehnika slikanja na staklu karakteristična je za slikare Hlebinske škole, specifična po slikanju u slojevima na pozadini stakla koji se nanose suprotno od postupka u tehnici ulja na platnu.  Referirajući se na temu Noći muzeja, izložit će se slika na staklu Krste Hegedušića „Rekvizicija“, iz 1933. godine koja inače nije dio stalnog postava, kako bi se podsjetilo na aktivnost grupe Zemlja koja je bila od iznimne važnosti za razvoj hrvatske naive.

Hrvatski školski muzej

Već spomenuti Hrvatski školski muzej koji najavljuje natjecanje u snimanju selfija, organizirao je i nekoliko zanimljivih radionica. U radionici Ženskog ručnog rada sudionici će naučiti osnove veza (vezući na tkanini zadane motive križićima ili osnovnim bodovima) te naučiti nešto više o različitim tehnikama veza (vezenju križićima, lančanom bodu, ovijencu i dr.) rabljenim u zabavištima i pučkim školama 19. i 20. stoljeća. Pripremljen je i blok sat mirisne kemije u kojemu će vas Borut Mihalić provesti kroz slike, pejzaže i podneblja. Je li moguće da još nismo osvijestili koliko miris može inspirirati ili aktivirati uspomene? U radionici Pišemo krasopisom usvojite osnove krasopisa te se prisjetite kako je, ta danas već zaboravljena vještina, u 19. stoljeću bila jedan od nastavnih predmeta niže pučke škole. Sve radionice imaju ograničen broj sudionika i obavezna je prijava na idumbovic@hsmuzej.hr (za radionice Vezenje križićem i Pišemo krasopisom) te mbracic@hsmuzej.hr (za radionicu Mirisna kremija).

Foto: MDC/Press
Foto: MDC/Press

Muzejski dokumentacijski centar

Studenti Studija dizajna Sveučilišta u Zagrebu predstavit će najbolje radove plakata koji su izrađeni povodom 60 obljetnice osnutka MDC-a. Radovi su nastali pod vodstvom Ivana Doroghyja, profesora na Studiju dizajna, u suradnji s Leanne Manfredi iz Victoria&Albert Museuma iz Londona koja je nedavno održala predavanje i radionicu na temu kreativnih industrija. U sklopu zabavnog programa možete sudjelovati u plesnom tečaju za odrasle koji će voditi Ksenija Pluščec Quesnoit i Nicolas Quesnoit, svima poznatiji kao pobjednik Plesa sa zvijezdama i uvedite se u pedesete i šezdesete mrdajući kukovima u ritmu disco-foxa, swinga i jivea.

Oris Kuća arhitekture

Ljubitelji arhitekture i dizajna, pripremite se. Oris Kuća arhitekture slavi prvu godinu svog postojanja i tom se prilikom sprema posebna izložba koja će predstaviti rad arhitekata koji su surađivali s Orisom u proteklih godinu dana. Najavljeno je kako će na izložbi posjetitelji imati priliku vidjeti skice, makete, kolaže, fotografije i video uratke najvažnijih suvremenih arhitekata među kojima su i Álvaro Siza, Kengo Kuma, Odile Decq, Francisco Mangado, Smiljan Radić, Zaha Hadid te se tako direktno upoznati s idejama i problemima kojima su se arhitekti posvetili u 2015. godini.

Be social

Komentari