Glazba

Exit Avanturu upotpunili Hurtsi i Nina Kraviz

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Svjetska koncertna atrakcija, popularna britanska grupa Hurts nastupit će 16. srpnja na glavnoj pozornici Sea Dance festivala, u okviru velike svjetske turneje za novi album “Surrender”. Najpopularnija dama svjetske elektronske scene Nina Kraviz, gostovat će premijerno na EXIT Dance Areni u nedjelju 10. srpnja.

HURTS

O vrtoglavom uspjehu mančesterskog benda koji predvodi autorski duo Theo Hutchcraft i Adam Anderson, najbolje govore milijuni prodanih albuma i singlova te rasprodane turneje širom svijeta. Ove godine predvode program vodećih europskih i svjetskih festivala, a nakon što su raspametili publiku Exita 2014. godine, ovog puta su izrazili želju da nastupe upravo na Sea Dance festivalu, na prelijepoj plaži Jaz! Pod otvorenim zvjezdanim nebom, na obali Jadrana, publika će uživo čuti i nove hit singlove Some Kind of Heaven i Lights, a zborski će pjevati refrene festivalskih himni Stay, Miracle Illuminated, Sunday i jedne od najvećih pjesama desetljeća Wonderful Life. Hurts su u međuvremenu surađivali s najvećim svjetskim zvijezdama kao što su Calvin Harris i Kylie Minogue, čiji su jedan od omiljenih bendova. Nastupali su na najvećim svjetskim festivalima, među kojima i više puta na Glastonburyju, čija publika ih je nagradila titulom benda s najboljim nastupom uživo, i to ispred grupa Radiohead, U2 i Coldplay!

Novo studijsko izdanje “Surrender”, producirali su Jonas Quant i legendarni Stuart Price, omiljeni suradnik Madonne, The Killersa, Pet Shop Boysa, kao i sve traženiji američki producent Ariel Rechstaid koji stoji iza hit singlova izvođača kao što su Adele, Usher, Haim, Vampire Weekend, Major Lazer i drugi. Ovaj izuzetno suvremen album, prožet je i inspiriran brojnim iskustvima i emocijama koje su Theo i Adam imali prilike doživjeti stvarajući ga na više lokacija, među kojima su švicarski gradić Montreux, i tamošnji legendarni studio u kojem su snimali David Bowie, Stonesi ili Iggy Pop. Dijelovi albuma snimljeni su i na španjolskom otoku Ibizi te u američkim metropoloma, Los Angelesu i New Yorku. Mančesterski duo predstavlja nevjerojatnu priču o uspjehu dva veoma talentirana glazbenika koji su se, nakon sasvim slučajnog i pomalo neobičnog susreta, udružili i krenuli u zajedničko stvaranje glazbe. Planetarnu popularnost dostižu već s albumom prvijencem “Happiness”. Album se našao na listi top 10 najboljih u čak 15 zemalja širom svijeta, i postao najbrže prodavan britanski album u 2010. godini, smjestivši se u vrh top liste najuspješnijih albuma u Britaniji. Prvi spot za vodeći singl s albuma, Wonderful Life koji je svojevrsna autobiografija članova benda, danas njihova osobna karta i megaplanetarni hit, snimljen je u crnobijeloj tehnici za samo 20 funti koje su isplaćene kao honorar za plesačicu u spotu. Godinu dana nakon spota i preko 2 milijuna pregleda, kao i bezbroj intervjua za medije širom svijeta, članovi sastava snimili su novi spot za pjesmu na Ibizi, onakav kakav su uvijek priželjkivali, a koji je nakon svoje premijere ostvario preko 30 milijuna pregleda. Ovaj singl, omiljena je pjesma australske pop dive Kylie Minogue, s kojom je bend snimio duet (Devotion), ali i napravio najpopularniju obradu njenog hita Confide in Me. Bend je nastavio ostvarivati nove uspjehe i nakon objave drugog albuma “Exile” s kojeg su se izdvojile pjesme Miracle, Blind, Somebody to Die for i druge.

NINA KRAVIZ

Foto: Press
Foto: Press

Sibirska diva vrijedi za jednu od najkarizmatičnijih ličnosti na techno sceni, a njeni nastupi su pozmnati po intenzivnom plesu i nevjerojatnom osjećaju za publiku. Jedinstven osjećaj i muzičko obrazovanje uz beskompromisan pristup umjetnosti, te iskren odnos s publikom, pozicionirali su Ninu Kraviz kao headlinera vodećih festivala, među kojima i Coachella, Amsterdam Dance Event, Awakanenings, Sonar, DEMF i drugi. Posebno se izdavaja rezidentura na prestižnoj večeri Richieja Hawtina ENTER na Ibici, uz redovne nastupe u najvećim europskim klubovima kao što su Concrete u Parizu, Nitsa u Barceloni, Fabric u Londonu ili Berghain u Berlinu. Od ove godine, svakog drugog četvrtka u mjesecu, Nina ima i prestižnu rezidenciju na BBC Radio 1. Popularnost njezine izdavačke kuće “трип”, izazvala je pravu invaziju svježih i izuzetno kvalitetnih ruskih producenata na europskoj sceni u posljednjih godinu dana.

Kraviz je rođena i odrasla u sibirskom gradu Ikutsku, a ljubav prema glazbi i pločama nasljedila je od oca uz kojeg je slušala jazz i psihodelični rock. Tijekom ’90-ih otkriva acid-house i ubrzo pokreće emisiju na lokalnom radiju posvećenu elektronskoj muzici. Selidba u Moskvu i novinarski rad u glazbenom magazinu Ptuch, te kasniji rad na organizaciji techno partyja, donosi joj bolji uvid u svjetske elektronske tokove, a njezina impresivna kolekcija ploča raste. Ubrzo stiže poziv za organizaciju programa i nastupaa petkom u vodećem ruskom klubu Propaganda, što ubrzo postaje najvažnija techno i house večer u Moksvi. Zahvaljujući Nininom istančanom ukusu, prijestolnicu Rusije posećuju same ikone elektronske scene kao što su Theo Parish, Mike Huckaby, Dopplereffekt, Juan Atkins i brojni drugi. Glazbeno izuzetno obrazovana, Nina vrijedno radi u studiju i ubrzo objavljuje debi singl Voices, za kojim sljedi izuzetno uspješni EP “Pain in The Ass”. Na tom maksi singlu nalaze se kultne stvaru I’m Gonna Get You i Ghetto Kraviz. Jedan od ključnih momenata u karijeri svakako je i snimanje miksa za legendarnu DJ Kicks seriju, koji je kritika proglasila za jedan od najboljih, rame uz rame s imenima kao što su Carl Craig, Tiga ili John Talabot.

Exit festival održaće se ove godine od 7. do 10. srpnja na Petrovaradinskoj tvrđavi, a zatim Exit Avantura putuje na Jadransko more zbog trećeg Sea Dance festivala od 14. do 16. srpnja. Nastupe su već potvrdili Ellie Goulding, Bastille, Hurts, Wiz Khalifa, Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies, Robin Schulz, Nicky Romero, Stormzy, Solomun, Andy C, Anti-Flag, At the Gates, Cock Sparrer, Disciples, Hernan Cattaneo b2b Henry Saiz, James Zabiela, Mind Against, Modestep, Sigma, Sub Focus, Wilkinson, Zomboy, Antigone, Borghesia, Congo Natty, DJ Hype, Dub Pistols, Feder, Francois X, Ivy Lab, Kensington, Ms. Dynamite, My Nu Leng, Rene LaVice, Sam Feldt, Sarah Farina, Shlømo, Sub Zero i mnogi drugi.

Ulaznice za Exit prodaju se po cijeni od 460 kn, a Sea Dance od 285 kn, dok cijela Exit Avanturu stoji samo 540 kn, što je ušteda od 60% u odnosu na završnu cijenu.

Ulaznice su dostupne na Entrio online i na njihovim prodajnim mjestima.

Putem stranice exittrip.org prodaju se i turistički aranžmani koji sadrže ulaznicu i smještaj od 79 € za Exit ili 99 € za cijelu Exit Avanturu.

Be social

Komentari