novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

Najveća prezentacija istočnoeuropske umjetnosti na izložbi u Milanu

istočnoeuropske umjetnosti
Foto: Press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Izložba Non-Aligned Modernity predstavlja najveću i najkompletniju prezentaciju istočnoeuropske umjetnosti koja se otvara 26. listopada u FM Centro per l’Arte Contemporanea u Milanu. Temelji se na radovima iz najrelevantnije privatne kolekcije istočnoeuropskih umjetničkih praksi, hrvatskoj Kolekciji Marinko Sudac, koja je strateški potpuno različito razvijena u odnosu na klasičan pojam sakupljanja umjetničkih djela.

Tema izložbe je najradikalnija, prvenstveno kritički orijentirana, umjetnost Istočne Europe. Izvorišta ove umjetnosti nalaze se u prvim avangardama i na njima je građen cjelokupan sustav umjetničke produkcije u narednim generacijama. One oblikuju Istočnu Europu kao kompleksan prostor umjetničkih praksi koje su se autonomno razvijale iza Željezne zavjese, stvarajući alternativnu i angažiranu umjetnost. Ta linija umjetničkog stvaranja, druga linija, kako je naziva teoretičar Ješa Denegri, djelovala je kao krilo otpora mainstreamu. Radovi iz privatne Kolekcije Marinko Sudac uključuju arhive umjetnika, manifestacija, korespondenciju i dokumentarne materijale.

Predstavljaju se najznačajniji umjetnici bivše Jugoslavije i istočne Europe

Središte izložbe radovi su grupe Gorgona i njezinih članova, kao i njihova korespondencija s najvažnijim akterima na europskoj umjetničkoj sceni. Poseban će se naglasak staviti na eksperimente Antuna Motike i eksperimentalne filmove Aleksandra Srneca, kao i filmove grupe OHO i radove zagrebačke Grupe šestorice autora. Dio izložbe posvećen je raznolikoj dokumentaciji neslužbenih izlagačkih prostora, poput poljskih nezavisnih galerija NET i Akumulatory 2 te zagrebačkoj izložbi-galeriji At the Moment. 

U deset dvorana kompleksa FM Centro per l’Arte Contemporanea predstavit će se jedinstven prikaz istočnoeuropske umjetničke scene od pedesetih godina do pada Berlinskog zida. Uz više od 120 umjetnika i više od 700 umjetničkih radova, lista autora uključuje i neke od najznačajnijih umjetnika bivše Jugoslavije poput Ivana Kožarića, Sanje Iveković, Vlade Marteka, Julija Knifera, Ivana Picelja i Mladena Stilinovića, a uključeni su i umjetnici iz Istočne Europe kao što su Stano Filko, Dóra Maurer, Július KollerNatalia LL.

Be social

Komentari