novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Film

Od Indije do Indije (“Lion”, G. Davis)

Lion
Foto: facebook.com/LionMovie/photos
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jedan od filmova na ovogodišnjoj Oscar reviji u CineStaru istinita je priča o nevjerojatnom životnom putovanju i potrazi za izgubljenim djetinjstvom. Lion (2016) je, osim u konkurenciji za najbolji film i najbolji adaptirani scenarij, donio nominacije za sporedne glumačke izvedbe Devu Patelu i Nicole Kidman. Inače televizijski redatelj, Garth Davis odlučio je za svoj debitantski filmski uradak iskoristiti adaptaciju biografskog romana Sarooa Brierlya koji je u njemu piše o svojem posvojenju i povratku u Indiju u potrazi za izgubljenom obitelji.

Prvi život

Film je vremenski i prostorno podijeljen na dva dijela povezana doživljajima, razmišljanjima i vizijama glavnog lika Sarooa. Redatelj nas u prvi dio filma uvodi panoramskim pogledima indijskih gradova, radnih polja i prekrasne prirode. Saroo sa svojom obitelji živi u siromašnoj indijskoj četvrti, no kao dijete uživa u avanturama s bratom Gudduom te u ljubavi i brizi svoje majke. Da bi prehranili obitelj, majka i Guddu rade razne fizičke poslove, a Saroo im uvijek željno pomaže. U nizu mnoštva avantura s bratom, Saroo se jedne večeri izgubi udaljen svega nekoliko kilometara od svog doma. Nakon raznih situacija kojima ni jedno dijete ne bi trebalo svjedočiti, Saroo biva posvojen od australske obitelji Brierly te tada njegovo sretno djetinjstvo započinje. U drugom dijelu filma gledamo potpuno drukčiju situaciju u kojoj kao već odrasla osoba Saroo u Australiji živi drukčiji život sa svojom obitelji i djevojkom (Rooney Mara), no ipak se osjeća praznim.

Foto: Screenshot – Official trailer/Youtube
Dvije strane jednog lika

Mladi Sunny Pawar šokirao je kritičare svojom izvedbom mlade verzije Sarooa te zadobio titulu ”jednog od najboljih dječjih glumaca današnjice”. Pawarova uloga je, osim kritičara, oduševila i publiku koja nakon njegove izvanredne izvedbe iz kina ne može izaći bez šmrcanja. Način na koji se ovako mladi glumac uspio povezati s publikom i dočarati joj težinu ove tužne priče uistinu je zapanjujuć. Činjenica da dva različita glumca jednako pridonose priči jednog lika Patelu je donijela nominaciju za sporednu, a ne za glavnu ulogu na nagradnim revijama. Ipak, valja napomenuti kako su nominacije i mnogobrojne nagrade koje je Lion osvojio zaobišle izvedbu mladog Pawara unatoč velikim pohvalama izvedbe.

Foto: Screenshot – Offical trailer/ Youtube

Očito je da se produkcija potrudila oko odabira glumaca da bi što vjernije prikazala Saroovu priču. Starijeg Sarooa portretira Dev Patel kojeg kao glumca imamo priliku vidjeti u mnogo drukčijoj ulozi za razliku od već poznate u filmu Slumdog Millionaire. Saroo sa svojih 25 godina, unatoč sretnoj obitelji i ljubavi prema svojoj djevojci, biva progonjen duhovima iz prošlosti. Stalna sjećanja na svoje rodno selo, majku i brata uzrokuju neprekidan osjećaj praznine i izgubljenosti te se čini kako se Saroo ipak, nakon toliko godina, osjeća kao da pripada negdje drugdje. Zahtjevnost koju nosi izvedba ovakvog karaktera već je dovoljna sama po sebi, no Patel je uz to morao i svojom izvedbom ostati ravan mladom Pawaru da bi publika ostala povezana sa Saroom i razumjela cijeli kontekst priče. Upravo je to i ostvario, što dokazuje činjenica da je nominiran na većini ovogodišnjih festivala i nagradnih revija, uključujući Zlatni Globus i Oscar.

Foto: actorsandactresseshangingaround.tumblr.com
Ljepota djelovanja

Osim Patela i Pawara koji briljiraju u ulozi Sarooa, emotivnoj podlozi filma jako pridonosi i izvedba Nicole Kidman u ulozi Saroove nebiološke majke. Izvrsne glumačke izvedbe znatno su pomogle što boljoj interpretaciji ove dirljive priče te njenom prenošenju na filmsko platno. Davis je na poseban način dočarao Sarooov život i njegovo putovanje prikazujući svojevrsnu i različitu ljepotu i Indije i Australije, kao dva različita svijeta i dva različita aspekta Saroovog karaktera.

Ono što je poduzeo bračni par Brierly posvojivši dvoje indijske djece i time ih spasivši od osude na težak život trebalo bi biti uzor svima nama. Brojke izgubljene indijske djece danas su neodređene, no kreću se između 10 i 25 milijuna, stoga je u cilju poticanja ljudi na razmišljanje ali i na djelovanje filmska produkcija osnovala i kampanju za pomoć ”djeci s ceste”. Tako ova priča govori o ljepoti ljudske dobrote te kakav učinak možemo proizvesti ako se služimo dobrom namjerom i snažnom voljom. Stoga, nakon svega, od srca savjetujem da pogledate ovaj film i saznate u čemu je tajna imena Lion.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari