Vizart

Marie Sandahl za Sketchbook Station: Razbijanje iluzija

Foto: Marija Lovrić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Umjetnička mapa Sketchbook Station u organizaciji udruge Prizma na svom je proputovanju stigla i do Stockholma u ruke svestrane umjetnice Marie Sandahl.

Marie Sandahl rođena je 1986. godine u Stockholmu. Pohađala je školu za grafički dizajn i komunikacije Runö, a trenutno radi kao freelance ilustrator. Većinu vremena provodi stvarajući umjetnost i crtajući stripove. Trenutno radi na projektu stripa Bidou za koji se nada da će biti objavljen u formi online stripa krajem ove godine. U svojem dosadašnjem radu najbolju suradnju je ostvarila 2011. godine kao grafička dizajnerica i ilustratorica za LGBTQ festival Pride@boulevard u Stockholmu.

Foto: Marie Sandahl

Umjetničko stvaralaštvo Marie Sandahl počiva na neuobičajenim premisama. Umjesto očekivanog bilježenja sretnih i pozitivnih trenutaka, Marie se u svom radu fokusira na životne neuspjehe koje potom romantizira stvarajući tragikomično ozračje scena iz života. Vlastite misli transformira u figurativne interpretacije na papiru. Svjesno, nesvjesno i podsvjesno kada je isprepleteno, objedinjeno i materijalizirano u crtež često se manifestira kroz naizgled nelogične ilustracije ispunjene nadrealnim motivima i bizarnim prizorima. Upravo su autoričine subjektivne interpretacije vlastitih promišljanja polazište za istraživanje novih perspektiva i zanimljivih vizualnih rješenja. Važan segment kreativnog procesa svakako je iskrenost utkana u rad koja često izaziva emocije kod publike, jer suočavanje s istinom nije uvijek najugodnije iskustvo, naročito kod ljudi koji vole živjeti u iluzijama.

Foto: Marie Sandahl

Za razliku od mnogih umjetnika koji se u stvaralačkom procesu vode intuicijom i spontanim djelovanjem, Marie Sandahl prije početka izrade novog rada ima vrlo jasnu viziju onoga što želi izraziti. To je vidljivo i u preciznim, minuciozno i detaljistički izvedenim crtežima koje realizira koristeći grafitnu olovku i rapidograf, jer joj grafit omogućava bogato tonsko nijansiranje kojim gradi volumen, ali i preciznost u izvedbi mnoštva detalja i obrisnih linija.

Marie često skicira iste objekte uvijek iznova u cilju rafiniranja vlastitog izraza, ali i analize raznovrsnih učinaka koje će objekti imati jedan naspram drugog ovisno o kontekstu u kojem su smješteni.

Foto: Marie Sandahl

U svom radu za Sketchbook Station mapu Marie Sandahl je željela razraditi motiv koji predstavlja esencijalnu svrhu umjetničkog projekta Sketchbook Station. Inspirirana mišlju i vizijom projekta o suradnji različitih umjetnika kojima je omogućen vlastiti prostor za definiranje i iskazivanje osobnih umjetničkih izraza, Marie je napravila rad s motivom zjenica koje lebde u zrakopraznom prostoru. Namjera joj je bila simboličkim crtežom izraziti čin i vrijednosti istraživanja različitih perspektiva i pogleda – kako u umjetnosti tako i u životu.

Danas vam postavljamo misaono pitanje inspirirano onim koje je Marie uputila drugim autorima sudionicima Sketchbook Station projekta: Pokušajte zamisliti svijet u kojem ne postoji umjetnost. Kako izgleda taj svijet?

Više o radu Marie Sandahl možete saznati na njezinoj web stranici i Instagramu.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

Be social

Komentari