Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Film

62. Pula film festival: Što nas čeka na prvom danu festivala?

14.07.2015. Ziher.hrFoto: pulafilmfestival.hr

62. Pula film festival održat će se od 18. do 25. srpnja, a za vas smo priredili kratak osvrt na sve što ćete moći vidjeti i čuti prvi dan festivala.

Foto: pulafilmfestival.hr

Foto: pulafilmfestival.hr

Prvi dan otvara film Živa Istina (1972) koji se počinje prikazivati u 19 sati u kinu Valli. Živa istina je biografski hrvatski film u trajanju od 77 minuta, i prvijenac je redatelja Tomislava Radića. Radnja se odvija u Zagrebu 1970-ih, a priča prati kazališnu glumicu Božidarku Frait koja ne može pronaći angažman. Njezina svakidašnjica sastoji se od niza susreta, s prijateljima, ljudima iz njezine profesije i onima koji prianjaju uz takav milje, a dok čeka ulogu prisjeća se svog teškog djetinjstva kao ratnog siročeta. Tomislav Radić (1940-2015) najpoznatiji je kao redatelj izuzetno popularne kazališne predstave Stilske vježbe, a ovo je prilika da se vidi njegov talent i na ekranu.

Foto: pulafilmfestival.hr

Foto: pulafilmfestival.hr

Poslije Žive Istine, možete skoknuti u Arenu na svečano otvorenje festivala u 21:30 nakon čega slijedi film Imena višnje (2015, 83 min) redatelja Branka Schmidta. Schmidta se u zadnje vrijeme najčešće povezuje s dramom Metastaze koja je 2009. godine proglašen najboljim filmom na Puli. Za svoj novi film Schmidt je izjavio da je znatno drugačiji od posljednja dva filma (Put lubenica i Metastaze) koji su bili kritika hrvatskog društva. Scenarij Imena Višnje je “dobar, dirljiv i nježan,a govori o starosti, bolesti, umiranju te što je najvažnije, o ljubavi.” Radnja filma prati dvoje staraca koji su se odlučili vratiti u svoje selo nakon što su obnovili ratom razrušenu kuću i nastaviti život tamo gdje je bio prekinut.

Foto: pulafilmfestival.hr

Foto: pulafilmfestival.hr

U isto će se vrijeme kao i svečano otvorenje na Portarata odvijati Direkt 1 i 2. Naime “Od listopada 2002. pokrenut je serijal dokumentarnih emisija koje fenomenološki prate generaciju mladih od adolescentske do zrele dobi s ciljem osmišljavanja medijskog sadržaja bliskog ovoj ciljanoj publici. Teme koje serijal obrađuje su svakodnevni, pretežno egzistencijalni problemi mladih te fenomeni vezani uz ovu populaciju, a beskompromisnim i nekonvencionalnim pristupom nastoje se promijeniti uvriježeni pogledi i standardi televizije.” (izvor: pulafilmfestival.hr) “Serija Direkt zamišljena je kao predstavljanje iskaza mladih o različitim temama važnima u njihovu životu,a koristio se pristup “izvornog filma” (direct cinema). Ti filmovi, rađeni impresivnim vizualnim i montažnim stilom, s iznimno spontanim iskazima mladih ljudi, postali su uzori visokog produkcijskog standarda, za dokumentarističke serije.” Hrvoje Turković, filmski kritičar, ZagrebDox 2008.

Foto: pulafilmfestival.hr

Foto: pulafilmfestival.hr

U 22:30 u Kinu Valli moći ćete pogledati 600 milja, meksičku dramu i triler redatelja Gabriela Ripsteina. Kristyan Ferrer je Arnulfio Rubio, mladi Meksikanac koji za kartel krijumčari oružje iz Arizone u Meksiko. Nije svjestan da ga već neko vrijeme prati agent Hank Harris kojeg je utjelovio Tim Roth, pripadnik američke policijske organizacije ATF. Arnulfo uspije oteti Harrisa i odluči predati svojim klijentima u Meksiku no tijekom putovanja iz Arizone u Culiacan dugog 600 milja, njih se dvojica zbliže, a oko njih se splete mreža nasilja i zločina.

Nakon napetog trilera, u 23:30 u Circolu moći ćete se opustiti uz rock, latin i world muziku koju stvara DJ Filjo, a navodno mu se često potkrade i koja talijanska canzona. Čini se da će festival početi udarno i ako će se tako i nastaviti, čeka nas doista zanimljivo filmsko ljeto u Puli.

 

(Visited 184 times, 2 visits today)

Komentari