Istaknuto
15.05.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Svake srijede izdvajamo najzanimljivije domaće i regionalne singlove, a na vama je da odaberete svog favorita. Bacite uho i na našu preporuku stranih noviteta.

13.05.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U moru novih knjiških naslova, izabrali smo tri koja ćete sigurno obožavati.

Film

9. Vukovar film festival: Očekuju nas brojni hrvatski i strani filmovi

16.07.2015. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kao i proteklih godina, i ovogodišnji deveti po redu Vukovar film festival bit će prepun hrvatskih premijera te hvaljenih i nagrađivanih filmova iz cijelog svijeta. Festival će se održati od 24. do 29. kolovoza, ako kako je VFF prvenstveno festival podunavskih zemalja, tako će se za nagrade boriti filmovi iz tih zemalja. Festival će se održavati na više lokacija: Vukovar, Ilok, Županja, Borovo, Vinkovci, a filmovi festivala bit će prikazani i u Cinestaru u  Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu.

Kompletan program festivala biti će objavljen 17. kolovoza, a kao najavu onoga što će se događati u Vukovaru objavljujemo da će na festivalu hrvatsku premijeru imati novi film Woodyja Allena Nerazuman čovjek (Irrational Man, 2015) te rumunjska senzacija Bravo! (Aferim!, 2015) za koji je redatelj Radu Jude na ovogodišnjem festivalu u Berlinu nagrađen za najboljeg redatelja.

Foto: Press

Foto: Press

S filmom Nerazuman čovjek Woody Allen se žanrovski vraća u trilere sa snažnom moralnom porukom. U ovom filmu, koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Cannesu, Joaquin Phoenix glumi Abea, poznatog profesora filozofije koji počinje predavati na manjem fakultetu. Za njih, on je zvijezda u kojeg se zaljubljuju i kolegice poput Rite (Parker Posey) i studentice kakva je i Jill (Emma Stone), ali on je nezadovoljan i frustriran svojim životom. Sve će se promijeniti kada on i Jill u restoranu čuju sa susjednog stola priču o lokalnom korumpiranom sucu kojeg treba ubiti…

Kritičar Varietyja napisao je kako ovim filmom „Woody Allen promišlja o savršenom umorstvu u mračno zabavnoj, strogo intelektualnoj, fakultetskoj komediji“ a mnogi već sada Joaquina Phoenixa smatraju kandidatom za Oscara u kategoriji najboljeg glumca.

Foto: Press

Foto: Press

Bravo! (Aferim!) je film koji je izazvao kontroverze u Rumunjskoj jer se na specifičan način bavi zabranjenom temom iz rumunjske povijesti – robovlasničkom društvu i Romima. Radi se o crno-bijelom filmu, stilski i žanrovski westernu s duhovitim elementima, u kojem su dvojica predstavnika zakona angažirana od vrlo ugledne osobe da mu pronađu i dovedu odbjeglog Roma, njegovog roba koji je imao seksualnu aferu s njegovom suprugom. Svjetski kritičari su nakon premijere u Berlinu bili oduševljeni tako da nagrada za najboljeg redatelja nije bila neočekivana, dok je dio javnosti u Rumunjskoj bio ogorčen jer se Radu Jude usudio dirnuti u neugodnu temu iz njihove prošlosti – odnos prema romskoj manjini u 19. stoljeću.

(Visited 143 times, 1 visits today)

Komentari