Istaknuto
12.06.2019.

Vrijeme čitanja: 3 minute Milan Blažeković hrvatskom je filmu u naslijedstvo ostavio svoj čaroban svijet animacije, koji se mnogima urezao u pamćenje i začinio djetinjstvo.

12.06.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Opasne vrućine nisu spriječile da vam i ovog tjedna Ziherova rubrika Nova glazba omogući glasanje za nove omiljene singlove.

Vizart

Art godina Londona – Chagall, Klee, Manet, Bowie i Lichtenstein

06.02.2013. Marta LučićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Da je središte Temze nepresušni izvor kulture, dokazuje i ovom godinom, bogatom raznim muzejskim manifestacijama. 2013. godina u londonskim muzejima obećava zanimljive izložbe za svačiji ukus. Raznolikost seže od pop-art retrospektive Roya Lichtensteinea u Tate Modern galeriji, preko Bowievih instrumenata, haljina Rudolpha Valentina, pa sve do otkačene izložbe Lolcats virtualnih mačaka s internetskog portala 9GAG. Oni skloniji majstorima slikarstva, moći će u Tate galerijama uživati u djelima Paula Kleea i Marca Chagalla.

Za ljubitelje realizma i impresionizma pobrinula se Londonska kraljevska akademija umjetnosti, organizirajući izložbu portreta francuskog slikara i grafičara Édouarda Maneta. “Manet: Portraying life”, naziv je prve Manetove retrospektivne izložbe koja će predstaviti više od 50 portreta. Iako se umjetnik proslavio slikama neportretne tematike “Doručak na travi” i “Olympija”, portreti su u njegovom stvaralaštvu imali velik značaj. Najčešće je portretirao suprugu Suzanne Leenhoff, ali i mnoge utjecajne društvene ličnosti francuskih kulturnih krugova, kao što su bili Emile Zola, Marc Chagall, Stephane Mallarme i mnogi drugi. Do sada ljubitelji umjetnosti nisu imali prilike vidjeti Manetove portrete sakupljene na jedinstvenoj izložbi. Stoga ćete do 14. travnja imati priliku upoznati najbolja djela ovog velikog umjetnika.

Ukoliko ste dugo planirali posjetiti englesku prijestolnicu, a volite umjetnost, čini se da je ovo vaša sretna godina. Samo treba ponijeti puno dobre volje i energije za obilaske, jer mnogi londonski muzeji pružaju posjetiteljima priliku besplatnog razgledavanja. Na listi besplatnih galerija nalaze se Tate Modern, Tate Britan i National Portrait Gallery, dok od muzeja možete posjetiti Museum of London, muzej Geffrye, muzej Horniman i Science museum.

(Visited 127 times, 1 visits today)

Komentari