Istaknuto
12.06.2019.

Vrijeme čitanja: 3 minute Milan Blažeković hrvatskom je filmu u naslijedstvo ostavio svoj čaroban svijet animacije, koji se mnogima urezao u pamćenje i začinio djetinjstvo.

12.06.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Opasne vrućine nisu spriječile da vam i ovog tjedna Ziherova rubrika Nova glazba omogući glasanje za nove omiljene singlove.

Film

Berlin grad partner 21. izdanja Motovun film festivala

12.04.2018. Ziher.hrFoto: Andrea Vranić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Na brdo filmova ovog ljeta stiže – Berlin. Dvadesetak filmova, tri koncerta, jedna posebna izložba, performance i i street art – to s berlinskih aleja organizatori dovode u uske ulice Motovuna. U sklopu popularnog festivalskog programa „zemlja partner“ organizatori predstavljaju filmove i umjetničku scenu jednog od najživljih kulturnih središta Europe i  svijeta. Već više od stoljeća Berlin je magnet za ljude koji vole i stvaraju umjetnost, a posljednjih je godina u najboljoj formi. Nikada više svega, nikada življi. Mozaičnu sliku multikulturalnog Berlina također upotpunjuju i naši kreativci, redatelji, glumci, slikari, pisci, videoumjetnici, fotografi, dizajneri – jedan solidan komad hrvatske umjetničke produkcije preselio je u glavni grad Njemačke i vjerojatno najvitalniji grad Europe.

Berlin je vječna inspiracija filmaša: godišnje se u gradu na rijeci Spree snima oko tri stotine filmova, a nekoliko stotina filmova u svojem imenu spominje Berlin. Nebo nad Berlinom, Kava u Berlinu, Ljeto u Berlinu, Berlin je u Njemačkoj, Berlin Alexanderplatz, Berlin Babylon, Berlin Blues, Berlin Calling, Berlin ovo, Berlin ono – široka je paleta dobrih berlinskih filmova, najvažniji će pronaći mjesto u  posebnom programu grada partnera koji će uključivati dvadesetak naslova – antologijskih, kultnih, priča o gradu i ljudima, njegovim umjetnicima i njegovoj glazbi.

Grad su opjevali najvažniji glazbenici našeg doba: od rođene Berlinčanke Marlene Dietrich, preko Davida Bowiea, Loua Reeda, R.E.M-a, Nicka Cavea, Leonarda Cohena, Sex Pistolsa, do U2, Pink Floyd, The Ramones i naravno Einstürzende Neubauten – svi su oni pjevali o Berlinu, a nerijetko su u njemu (barem neki period života) živjeli.

S glazbene pozornice Berlina u Motovun dolaze predstavnici vruće elektroničke klupske scene – jer znameniti su maratonski partyji proslavili grad. Imena organizatori objavljuju uskoro.

U motovunskom programu predstavit će multikulturalni Berlin, mješavinu umjetnika sa svih strana svijeta, koji izloženi međusobnim utjecajima stvaraju u okruženju koje objedinjuje jezike, svjetonazore i kulture. U tom umjetničkom melting potu duhovno je gnijezdo pronašlo i mnoštvo naših ljudi. Nije pretjerano reći da je uz Zagreb, Berlin najživlje hrvatsko umjetničko središte, jer Berlin je obećani grad (i) hrvatskih umjetnika. Predstavljajući tamošnju umjetničku scenu, posebno mjesto čuvamo za „naše“. Oni nisu u egzilu, oni nisu Gastarbeiteri, oni nisu dio neke tužne, ekonomske emigracije – oni su odabrali stvarati u okruženju isprepletenih utjecaja i svih sloboda. U Motovun ih zovemo da pokažu što su u Berlinu napravili, da nam govore o gradu i njegovim umjetnicima.

Duh velikog grada, snažne inspiracije, a ponekad i utočišta umjetnika našeg vremena, prizivamo na brdo filmova – na 21. Motovun Film Festivalu, od 24. do 28.07. Einsteigen bitte!

Program organiziramo u suradnji s Goethe Institut Kroatien. Cjeloviti filmski program i popis gostujućih umjetnika objavit ćemo uskoro.

(Visited 75 times, 1 visits today)

Komentari