Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa 4. prosinca stižu u hrvatska kina

01.12.2014. Laura SinovčićVrijeme čitanja: 2 minute
FOTO: facebook.com

FOTO: facebook.com

U hrvatskim kinima kreće igrati drugi dugometražni film crnogorskog redatelja Nikole Vukčevića Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa. Od 4. prosinca imate prilike pogledati produkt crnogorsko-hrvatsko-srpske koprodukcije, koja je u glumačkoj postavi okupila poznata regionalna glumačka imena poput Gorana Bogdana, Emira Hadžihafisbegovića, Momčila Otaševića i Nebojše Glogovca, dok naslovnu pjesmu filma potpisuje Damir Urban.
U nedavnom intervjuu za Ziher, Nikola Vukčević otkrio nam je kako je film nastao po priči koja je suvremena i prisutna u današnjem vremenu. “To je s jedne strane priča o mladom ljubavnom parom koji će uskoro imati prvi intimni odnos, a na drugoj strani o starijem bratu (jednog od to dvoje) koji se našao u jednoj vrlo nezgodnoj situaciji – on kani ubiti čovjeka. I mlađi i stariji brat imaju situaciju s kojom se susreću po prvi puta i nijedan od njih nije dorastao trenutku.”, objašnjava Vukčević. Film progovara o onome što danas nazivamo “novim Balkanom” te o tranzicijskim i posttranzicijskih trenucima mladih na ovim prostorima.

>>Intervju s redateljem Nikolom Vukčevićem: Priča o erosu i tanatosu – Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa

>>Nakon četiri godine Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa imaju svoju premijeru

Film je premijerno prikazan 5. kolovoza na festivalu u Herceg Novom, a ulaznice za premjeru su rasprodane u zavidnom i rekordnom roku od samo tri sata. Ukoliko vam ova informacija nije dovoljna da od četvrtka skoknete u Cinestare u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, možda će vas motivirati činjenica kako su Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa službeni crnogorski kandidat za 87. nagradu Oscar Američke filmske akademije, u kategoriji za najbolji strani film u 2014. godini.

FOTO: facebook.com

FOTO: facebook.com

Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa odličan su primjer uspješne regionalne suradnje, a budući da je sam film rađen i pod utjecajem hrvatske kulture, prvenstveno glazbene, sigurno će biti interesantan i na prostorima Lijepe naše. Ispod teksta pogledajte trailer za film te glazbeni spot Damira Urbana za naslovnu pjesmu.

(Visited 121 times, 3 visits today)

Komentari