Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Filmske mutacije u Art-kinu uz gostovanje redatelja Victora Ericea

16.01.2018. Ziher.hrFoto: Art-kino.org
Vrijeme čitanja: 2 minute

U fokusu jedanaestog izdanja Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma, pod naslovom „Refleksije za budućnost“ dvosmjerna je refleksija autorskog filma Montea Hellmana i Víctora Ericea, a stižu na program Art-kina 18. i 19. siječnja

Španjolski redatelj Victor Erice i američki redatelj Monte Hellman autori su mutiranih blaga koje otkrivamo u Art-kinu 18. i 19. siječnja: od traumatizirane sedmogodišnjakinje u zabačenom kastiljskom selu do kultnog autostoperskog filma, melankoličnih prizora sjeverne Španjolske do kriminalne afere koja staje na put ljubavi filmaša i njegove muze.

Victor Erice jedan je od najvažnijih europskih redatelja, a u svom je životu snimio svega tri dugometražna i dva kratkometražna filma. Za svoje je filmove primio mnoštvo nagrada, a svaki se od njih, naročito „Duh košnice“, ističe svojim posebnim pristupom stvaranju filma. Film igrom svjetlosti, topline i tišine daje posebno lirski doživljaj i jesenji senzibilitet priči koja je smještena u doba frankističke Španjolske, a koju vidimo kroz naivne oči sedmogodišnje Ane. Uz suptilne antifašističke motive te duboko psihološko proživljavanje likova „izgubljenih“ u zabačenom kastiljskom selu, film se često ističe kao najbolji španjolski film svih vremena.

Razgovor s redateljem i gostima

Nakon projekcije filma “Duh košnice”, s kojim otvaramo Filmske mutacije, održat će se razgovor s redateljem Victorom Ericeom i gostima: Cristinom Garciom Martinez, Bradom Stevensom (autorom knjige o Hellmanu), glazbenikom Charlesom Bossonom, Iris Elezi, Thomasom Logorecijem  i Tanjom Vrvilo, dok je moderator Dragan Rubeša.

Skriveno blago među filmovima Festival nevidljivog filma je pronašao i u još jednom Ericeovom djelu „Jug“, u kojem prevladava melankolična sjeta sjevera Španjolske koja u liku djevojčice žudi za tajnama toplog juga. Američki redatelj Monte Hellman često je isticao Ericea kao uzor, a poveznice među njima moći ćemo vidjeti u Hellmanovim filmovima „Dvostruki asfalt“, koji ima kultni status među automobilskim entuzijastima, te „Cesta za nigdje“, uobličenju autorove suprotstavljenosti svim vrijednostima američkog filma.

Program se provodi u suradnji s Umjetničkom organizacijom Film-Protufilm.

Svoje sjedalo u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Komentari