Istaknuto
22.05.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ovog tjedna nudi izbor domaćih i regionalnih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

21.05.2019.

Vrijeme čitanja: 10 minute Da je nostalgija najdraža hrana Hollywooda već je odavno jasno, a još jedna potvrda toga nove su verzije davno zaboravljenih i preboljenih serija.

Izvedbene umjetnosti

HNK u Zagrebu predstavlja “Nove zvijezde operne scene”

24.02.2018. Veronika RagužFoto: hnk.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Mlade nade hrvatske opere publici će se predstaviti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Koncert pod nazivom “Nove zvijezde operne scene” održat će se u nedjelju, 25. veljače s početkom u 11 sati. Na programu su arije iz opera velikih skladatelja poput Mozarta, Rossinija, Bellinija, Verdija i Čajkovskog.

“Arije smo birali zajedno u dogovoru s dirigentom, Darijanom Ivezićem. Neke smo birali jer su nam iznimno drage, druge primjerice zbog obljetnice”, priča Mario Filipović, zagrebački tenor koji je na školovanju u Grazu. Iza sebe ima nastupe kao zamjena u Straussovoj opereti “Jedna noć u Veneciji” gdje pjeva Caramella, a debi pred domaćom publikom imao je u nedavnoj premijeri zagrebačkog HNK – Wagnerovom “Ukletom Holandezu”.

Filipoviću će se na pozornici pridružiti i Martina Menegoni koja će povodom 200. godišnjice rođenja skladatelja Charlesa Gounoda izvesti ariju Sapho. Zapjevat će i duet Rosine i Figara u kojem će joj se pridružiti suprug, bariton Matija Meić. Upravo su te uloge nedavno tumačili u splitskom HNK. “Duet je prekrasan. Mislim da može iskazati mnogo toga što jedan mladi mezzo glas može izvesti. Zapravo je dijametralno suprotan od arije koju izvodim, a koja pokazuje što moj glas trenutno jest i u kojem bi se smjeru mogao razviti. Rossinijev duet je ipak više mladenački, vrckav, intrigantan publici”, objašnjava Martina Menegoni. I ona je svoje školovanje nastavila u inozemstvu, u Beču kod Claudie Visce, a iza sebe ima nastupe u Operi u Grazu (gdje pjeva na koncertu nakon osvajanja prve nagrade na natjecanju Ferruccio Tagliavani) te grčkom Municipal Theater Mytilini gdje je na poziv sopranistice Cheryl Studer nastupala na gala koncertu.

martina menegoni

Foto: Ivica Trubić

Kako ističu Filipović i Menegoni, mladim umjetnicima u Hrvatskoj često je teško dobiti priliku, prvenstveno zbog veličine tržišta. Stoga se na ovakve projekte uvijek rado odazivaju, a priliku žele iskoristiti što bolje. “Pjevanje je takav poziv. Imaš to vrijeme na sceni da realiziraš sve one zahtjeve režisera i dirigenta koje dobivaš tjednima prije. Na sceni vas više ništa ne može zaustaviti. Da bismo dali svoj maksimum, moramo biti puni samopouzdanja, ali spremni i na kritiku jer boravkom na sceni, mi se ogoljujemo”, govori Menegoni i nastavlja: “Važno je odgajati i pjevače i publiku. Mladi pjevači puno su spremniji na rizik, žele predstaviti i manje poznate operne komade. Publika tako dobiva bolji uvid u glazbeni svijet, veći izbor. I tko zna, možda se netko zaljubi u operu upravo zbog te manje poznate arije!”.

S njom se slaže i Mario Filipović: “S obzirom na to da studiram u inozemstvu, nemam često priliku predstaviti se domaćoj publici. Upravo zato osjećam da je moja odgovornost još i veća. Kao i u drugim poslovima, od nas se danas traži da se prilagodimo. Tako jedan tjedan pjevam Wagnera, a idući lirskog Donizettijevog Nemorina.” Martini Menegoni i Mariju Filipoviću na sceni će se pridružiti Anabela Barić, Tanja Ruždjak, Iva Krušić, Sonja Runje, Leon Košavić i Matija Meić.

Koncert je nastao kao dio projekta neprofitne organizacije FEDORA koja promiče operu i balet, s naglaskom na razmjenu i predstavljanje mladih umjetnika. Tijekom nešto više od tri godine postojanja, okupila je 80 kazališnih kuća u 20 europskih zemalja. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prvu suradnju s ovom organizacijom ostvarilo je operom “Kein Licht.” za koju je osvojilo i prestižnu nagradu FEDORA koja se dodjeljuje za najbolje nove europske operne kreacije. Ulaz na koncert je slobodan, a besplatne ulaznice se preuzimaju na blagajni HNK.

Program:
 1. Ruggero Leoncavallo Pagliacci – prolog operi Si puó?, izvodi Matija Meić
 2. Ruggero Leoncavallo Pagliacci – arija Nedde Qual fiamma… Stridono lassù, izvodi Tanja Ruždjak
 3. Petar Iljič Čajkovski Evgenij Onjegin – arija Lenskoga Kuda, kuda?, izvodi Mario Filipović
 4. Charles Gounod Sapho – arija Sapho Ô ma lyre immortelle, izvodi Martina Menegoni
 5. Giacomo Meyerbeer Hugenoti – arija Urbaina Nobles seignerus, salut, izvodi Iva Krušić
 6. Giuseppe Verdi La Traviata – duet Violette i Alfreda Parigi, o cara, izvode Tanja Ruždjak i Mario Filipović
 7. Vincenzo Bellini Mjesečarka – arija Amine Ah, non credea mirarti… Ah, non giunge, izvodi Anabela Barić
 8. Gioachino Rossini Talijanka u Alžiru – arija Isabelle Cruda sorte, izvodi Sonja Runje
 9. Gioachino Rossini Seviljski brijač – duet Rosine i Figara Dunque io son, izvode Martina Menegoni i Matija Meić
 10. Georg Friedrich Händel Julije Cesar u Egiptu – duet Sesta i Cornelie Son nato a sospirar/ Son nata a lagrimar, izvode Anabela Barić i Sonja Runje
 11. Wolfgang Amadeus Mozart Figarov pir – arija Figara Aprite un po’ quegl’occhi, izvodi Leon Košavić
 12. Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni – duet Zerline i Don Giovannija Là ci darem la mano, izvode Iva Krušić i Leon Košavić
(Visited 210 times, 1 visits today)

Komentari