Istaknuto
17.07.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta I ovog tjedna u Novoj glazbi donosimo domaće i regionalne glazbene novitete na preslušavanje i glasanje za one koji to zaslužuju.

16.07.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute Hrvatski se redatelji pitaju po čemu je Hrvatska radiotelevizija javna, a po čemu hrvatska. Pozivaju da poručite HRT-u: 'Meni se to gleda!'.

Film

Hrabrost u odanosti vlastitim emocijama (“Old Boys”, T. MacDonald)

22.11.2018. Dunja IvezićFoto: zff.hr/movies/stari-momci
Vrijeme čitanja: 2 minute

Old Boys (2018) Tobya MacDonalda predstavlja svojevrstan predah u nizu igranih filmova koji se bave aktualnom društvenom tematikom te nas iz jedne realnosti povlače u onu mračniju. Film je uvršten u glavni program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, a pozitivno su ga prihvatile filmska kritika i publika, stoga je primio nagrade na ovogodišnjem Edinburgh Int’l i filmskom festivalu u Sarajevu. Old Boys je jedna u nizu filmskih ekranizacija inspiriranih pričom Cyrano de Bergerac, a svojim se svojim šarmom, humorom i lakoćom ističe na području žanra.

Ljubav unutar zidova suludog kompleksa

Old Boys žanrovski odgovara romantičnoj komediji i debitantno je redateljsko ostvarenje na području dugometražnog filma. Radnja je smještena unutar strogog kompleksa Caldermount, prestižnog internata koji okuplja dječake iz povlaštenih društvenih slojeva. U žanrovskom je kontekstu ipak predvidljiva činjenica da se glavni junak, Amberson (Alex Lawther), ondje školuje putem stipendije, a njegova obitelj pripada radničkoj društvenoj klasi. Ambersona iz skupine dječaka izdvajaju njegova sitnija fizionomija i suzdržana povučenost koje ga, između ostaloga, čine i središnjom metom fizičkog i verbalnog zlostavljanja.

Kada se u Caldermountu pojavi Agnes (Pauline Etienne), kći profesora francuskog jezika, Abmerson postaje ljubavni posrednik između nje i Winchestera (Jonah Hauer-King) koji u internatu ima poseban ugled i položaj. Premda i sam ima osjećaje prema Agnes, Amberson odlučuje nesebično pomoći Winchesteru, prilično ispraznom heroju,  formirajući svojevrstan ljubavni trokut u kojem on do samoga kraja ostaje anonimna točka i promatrač. Premda gledatelja zaokuplja ishod isprepletene romantične mreže u pozadini se formira jedno neočekivano, ali iskreno prijateljstvo između Ambersona, žrtve zadirkivanja i zlostavljanja, i Winchestera koji, premda djeluje kao prilično nekarakteran lik, na posljetku iskaže svoju ranjivost i plemenitost.

Filmska poezija i kritika forsiranog maskuliniteta

Kompleks Caldermount djeluje prema sloganima koji iskazuju kolektivni identitet muškaraca kao radnika i heroja potpuno suzbijenih emocija. Takav se forsiran maskulinitet nameće pripadnicima mladih generacija stavljajući ih u kontekst mentaliteta militarističkih institucija. Old Boys otvoreno kritizira militaristički odgojni proces čuvajući u svom protagonistu odanost osjećajima, stoga je neupitna njegova pripadnost tradiciji tako zvanog boarding school žanra.

Old Boys je smješten u osamdesete godine, a temeljni su razlog za vremensku odrednicu, prema riječima samog redatelja, izmjene romantičnih poruka i pisama koje u sadašnjosti, uz uvjerljivost, gube važnost i dinamiku kakvu su imale u to vrijeme.

Osvrnemo li se na kompoziciju, scenografiju i koloristički spektar, filmska estetika neodoljivo podsjeća na filmove Wesa Andersona, posebice na Rushmore i Moonrise Kingdom. Alex Lawther, čije nam je ime poznato iz serije The End of the Fucking World, svojom glumačkom izvedbom utjelovljuje dopadljiv spoj humora i snažnih emocija, stoga se žanrovske konvencija oblikuju prema emocijama i raspoloženjima protagonista. Old Boys u svojoj jednostavnosti i humoru duboko ukorjenjuje snagu emocija što iskazuje iskreni šarm MacDonaldove filmske poetike.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 190 times, 11 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari