Istaknuto
17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ima sedam domaćih singlova koji se natječu ovog tjedna za vaše glasove, a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

Knjige

Interliber preporuka: 5 glazbenih naslova koje ne propuštamo

14.11.2018. Književna redakcija
Vrijeme čitanja: 3 minute

Interliber je počeo i traje do nedjelje, vjerujemo da ste već sastavili popis naslova kojima ćete obogatiti svoje kućne biblioteke te da su police i više nego spremne za novo štivo. Kako bi vam još malo olakšali (i odluku i novčanike! 😀 ) probrat ćemo naslove koje biste svakako trebali potražiti na ovogodišnjem Interliberu.

Slijedi pregled 5 najboljih glazbenih naslova koje možete potražiti na štandovima glazbene knjižare Rockmark i Sandorfa.

Provjerite i ostale preporuke:

Top 5 trilera
Top 5 ljubavnih romana
Top 10 naslova na ovogodišnjem Interliberu


1. Matt Richards & Mark Langthorne – “Freddie Mercury – Život, smrt i nasljeđe” (Rockmark)

Freddie Mercury je dva desetljeća bio frontman grupe Queen, napisao je neke od njihovih najvećih hitova poput “Bohemian Rhapsody”, “Killer Queen”, “Don’t Stop Me Now” i “Crazy Little Thing Called Love”, a kada je preminuo 1991., sa samo 45 godina, svijet je ostao u šoku saznavši da je bolovao od AIDS-a. Autori Mark Langthorne i Matt Richards na 470 stranica vješto isprepliću dvije priče, jednu o životu Freddieja Mercuryja i drugu o povijesti AIDS-a. Mercuryjevo stremljenje ka glazbenim vrhuncima s grupom Queen, njegovo odrastanje i odgoj te beskonačno traganje za ljubavlju suočavaju s AIDS-om, strašnom bolesti koja je 1980-ih pomela svijet, dok je medicina – unatoč nedovoljnim financijskim sredstvima, društvenoj neupućenosti i homofobiji – tražila načine kako je obuzdati. Originalno izdanje “Somebody to Love: The Life, Death and Legacy of Freddie Mercury” objavljeno je u studenom 2016. i s novim pogledima Mercuryjevih najbližih prijatelja te uz pregršt fotografija, ova biografija baca novo svjetlo na nevjerojatan život koji je Freddie Mercury vodio, ali i cijenu koju je platio.

2. Marko Podrug – “Sve, samo ne romantika” (UO Elemental, Rockmark)

Knjiga biografskog sadržaja nosi naziv „Sve, samo ne romantika“, a autor je Marko Podrug, šibenski novinar koji je svojim radom obilježio desetak novinskih redakcija, rođen u Splitu, diplomirao na FPZ-u u Zagrebu. Na 256 stranica knjige, nit vodilja bila je opisati stvari kakvima su doista bile, a ne pričati bajke o uspjehu. Iako, nakon čitanja, i nakon što postane jasno kroz što je sve Elemental prolazio u 20 godina trajanja, koliko je puta bio blizu raspada, ovo je, na kraju, i priča o uspjehu. Kako je ljubav kumovala osnivanju Elementala? Jesu li Remi i Shot bili ljubavni par? Kakve je traume izazvalo objavljivanje prvog albuma?  Zašto bend nije vjerovao u Romantiku?  Je li Elemental izdao hip-hop? Kakve veze s bendom imaju Severina, band Yammat, i na kojeg je političara Remi zalajala? Kako su uspjeli, kako su opstali i kad su se skoro raspali? Sve su to pitanja na koja knjiga „Sve, samo ne romantika“ daje odgovor. Na te, ali i na mnoge druge. Također, knjiga dijelom donosi i uvid u nastajanje hrvatske hip-hop scene 90-ih godina.

3. Bruce Dickinson – “Čemu služi ovaj gumb?” (Rockmark)

“Čemu služi ovaj gumb?”, hrvatski je prijevod svjetskog bestsellera “What Does This Button Do?”, autobiografije pjevača Iron Maidena, Brucea Dickinsona. Ovo je ujedno i prva knjiga koja je tematski vezana za Iron Maiden prevedena na hrvatski jezik. U ovoj knjizi Dickinson otkriva detalje iz svog odrastanja, usponu Iron Maidena i ostalim stvarima o kojima nemam gdje čitati nego u ovoj knjizi. Sve preporuke.

4. Siniša Škarica – “Tvornica glazbe: priče iz Dubrave” (Sandorf)

Tvornica glazbe je neka vrsta hrestomatije, čitanke o prvim godinama njezina života,od rođenja 1947. do pune zrelosti 1969. Višedesetljetne bilješke i eseji za izdanja što ih je Siniša Škarica uređivao, sada ukoričeni – svojevrsna su biografija hrvatske i ex-yu diskografije. Za 70 pristiglih ljeta otkrivamo vam 70 ranih postoja kroz dioptriju 70-godišnjeg joj suputnika i osvjedočena poznavatelja. Kao što je sam autor napisao: glazbu sam često otkrivao čitajući o njoj – pokušajte i vi!

5. Ante Perković – “Sedma republika: Pop kultura u YU raspadu” (Rockmark)

Knjiga “Sedma republika” je prvi put objavljena 2011. u izdanju Novog libera, a Ante Perković je u njoj opisao duhovni i kulturni prostor koji se u Jugoslaviji potpiren rock’n’rollom stvarao u ’60-ima, kulminirao s novim valom i raspao se zajedno s državom. Tragične okolnosti nisu dozvolile da drugo izdanje “Sedme republike” svjetlo dana ugleda na petu obljetnicu prvog. Godinu dana nakon preranog odlaska Ante Perkovića, Rockmark je u sklopu istoimene biblioteke pripremio novo izdanje knjige. “Sedma republika” učas je postala kultnom, referentnom knjigom. Oslabjelim krvotokom rock i pop kulture što je još kapao nasljednicama bivše Jugoslavije proširila se poput ljekovitog eliksira, razvedrivši rezignirane duhove, obnovivši rasprave, paleći davno ugašena pojačala, grijući krv.

(Visited 217 times, 1 visits today)

Komentari