Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Glazba

Izvještaj – Pavel (Tvornica kulture): Moderni trubaduri zaokružili jedno životno razdoblje

28.05.2017. Monika Bračević
Foto: Monika Bračević / Ziher.hr

Odlazak na koncert Pavela ne može biti kriva odluka. Promocijom albuma “Družba krivih odluka” 27. svibnja u Tvornici kulture potvrdili su svoj status kvalitetnih i zanimljivih pop autora koji pitkom melodijom, elegantnim stilom, emotivnom izvedbom i smislenim tekstovima mogu privući šaroliku, ali nimalo priglupu masu. Zapečatili su svoje mjesto na glazbenoj sceni kao svojevrsni moderni trubaduri za sve generacije. A da je aktualni album priča o odrastanju i sazrijevanju, moglo se vidjeti i po publici koja se kretala od 7 do 77 godina.

Koncert su otvorili s novim pjesmama, Lažu devedesete i Junaci Hatzove ulice.  S novog uratka do sada je objavljeno pet singlova i svi su našli svoje mjesto na setlisti. Stoga novi materijal uglavnom nije bio nepoznanica ni onima koji još nisu uspjeli izdvojili vrijeme za njegovo preslušavanje. Kako se mahom radi o radiofoničnim, lako pamtljivim i plesnim singlovima, vrlo su dobro prihvaćeni od strane publike. Za razbijanje tog kontinuiteta u setlisti meni je osobno nedostajala ne toliko prijemčljiva Potreba ili pak Disneyland, gorko-slatka pjesma kojom zatvaraju album.

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr

Kako je bilo i najavljivano, Maja Posavec se pridružila na Ako si za mogli bi jednom izaći, singlu starom skoro desetljeće kojeg pjeva u originalu s Aljošom.  Kao pojačanje gostovala je i puhačka sekcija Greenhouse Blues Band Brass sastava, koji su obogatili izvedbe Autentično osrednji, Sretni smo i Ispočetka. Slavilo se i par rođendana te posvećivalo pjesme slavljenicama. Tako je Vrijeme života bila namijenjena Aljošinoj sestri, zalutaloj partijanerici koja ne voli biti u centru pažnje.

Što se tiče pjesama na kojima Antonia dobije svoj prostor, a do sada ih se nakupilo – Čuvaj me, Poslije nas, Ljubav – stvarno ih je milina za slušati. Kada ona vodi glavnu riječ, dvoranu ispuni samo kristalno čisti i zvonki glas. Povratak na pozornicu nakon poroda Antonia je odradila vrhunski i bez ikakve treme, kao da nikad nije izbivala s nje.

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr

Od ostavštine Ramireza, našla se tu Iste cipele s njihovog prvog albuma, koja se sasvim stopila s karakterističnim pavelovim zvukom, nimalo odudaravši od ostatka repertoara. Na bisu su se prizivali ljetni dani, uz osvježavajuće Tobago (s ubačenim stihovima Učini nešto danas) i Morska, a za sam kraj ostavljena je uvijek emotivna izvedba Zbog tebe.

Novi materijal odaje dojam da se više radilo na samoj melodiji i aranžmanu pjesama, nego na stihovima. Uz uigrani osmeročlani sastav i osjećaj za melodiju tako smo dobili odmjerenu kombinaciju popa, americane, šlagera i countryja. Aljoša se tekstualno više ne bavi kompliciranim muško-ženskim odnosima, naglasak se sada stavlja na dugoročne, stabilne i mirne, prvenstveno prijateljske ljubavi, one koje unatoč svim mijenama opstaju. Družba krivih odluka ostavila je sve “krive” odluke iza sebe, svjesna da su ih upravo one izgradile u osobe kakve su danas. Sada se slave one male stvari u životu koje tako lako previdimo. Ovim albumom i koncertom zaokružili su jedno životno razdoblje. U svakom slučaju, Pavel me dobio na sentiment.


(Visited 224 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(14 votes, average: 4.357 out of 5)

Komentari