Istaknuto
17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ima sedam domaćih singlova koji se natječu ovog tjedna za vaše glasove, a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

Glazba

Izvještaj – Side Project: Od sviranja obrada do punog Malog pogona Tvornice kulture

06.12.2015. Tin ĐudajekFoto: Tin Đudajek
Vrijeme čitanja: 3 minute

Side Project započeo je kako i sam naziv kaže; kao side project. Luka Vidović i Anja Sanja kao dva iznimno talentirana i školovana vokala počeli su ispočetka pjevati covere, a s godinama je došla gitara, zatim klavijature pa sve dok se nije rodila ideja – ajmo napraviti bend. Sjećam se još prije par godina kada sam slušao odličnu obradu Luke i Anje pjesme Old Yellow Brick Arctic Monkeysa i zapravo je čudno, interesantno i, na kraju krajeva, zasluženo da je ovo dvoje mladih ljudi danas ovdje – pred punim Malim pogonom Tvornice kulture.

No, prije negoli je Side Project izašao na pozornicu, spotlight se prepustio još jednom mladom zagrepčaninu Ivanu Luliću, odnosno njeguvu projektu LuuL. Luul je odradio samo tri numere, no to ne znači da je ovoj točki falilo minutaže. Ove skladbe razvukle su se na gotovo pola sata i, što je najzanimljivije, nije bilo dosadno niti u jednom trenutku. Vjerojatno kada bi netko samo čitao, kako je ovo mladić na gitari i da će izvesti svega tri stvari u pola sata, zaključio da će to biti hrpa solaža koje neće imati smisla i da će se jedan ovakav nastup morati jednostavno pretrpiti. No, bilo je sve samo ne tako. Ivan je hrabro uzeo svojeg epiphonea i stao pred cijelu hrpu pedala i počeo hipnotizirati publiku. Bilo je iznimno interesantno gledati jednog čovjeka kako svira više melodija, bas liniju, a onda opet i pjeva u isto vrijeme. Naravno, ne radi sve ovo u isto vrijeme, već to postiže mnoštvom loop i neznamsvekakvih pedala. Uistinu, jučer smo prije main eventa mogli svjedočiti iznimnoj vještini baratanjem gitarskih pedala i zavidnom talentu sviranja instrumenta za kojeg je, očigledno, Lulić pokazao da se s njim još štošta može napraviti.

Foto: Tin Đudajek

Foto: Tin Đudajek

Side Project koncert su započeli u maniri najvećih bendova i to s jednom čisto instrumentalnom pjesmom koja je za početak nabrijala publiku. Počeo je nastup koji je od prve pjesme pokazao zašto je Mali pogon skoro drugu noć za redom ostao rasprodan (op. a. nakon Pridjeva koji su nastupali u petak). Očito je da je ovaj bend nastao na vokalnim temeljima jer su u svakom trenutku duboki muški i slatki ženski vokal savršeno surađivali i bili perfektno usklađeni. Očekivao sam da će se osjećati ta prosta naštukanost glazbe na glasovne dionice kao što sam tu i tamo čuo na albumu, ali live je ovo neka sasvim druga priča. Glazba se nije šlepala za Lukom i Anjom, već im je kroz cijeli koncert bila nepogrešiva podrška. Razveselila me gitara koja je kratkim, melankoličnim melodijama diktirala ugođaj cijeloga koncerta, a onda i bubanj koji je bio zaista odlično odlupan i kreativan. Također, bas gitara nije ništa zaostajala iako u Side Projectu ona nema toliko naglašenu ulogu koliko ona ima u na primjer Editorsima. Kada smo kod Editorsa želio bih reći da se njihov utjecaj jasno čuje. Također čuju se i utjecaji The xx – a i možda Depeche Mode – a, ali oni, iako ih se da lako prepoznati, izvedeni su na nov i svjež način.

Ovo je bila promocija tek prvog album Side Projacta, a oni već pune Mali pogon Tvornice kulture. Neizmjerno mi je drago bilo vidjeti toliko mlade ljude pred tolikom publikom koja je čak i znala tekst i koja je oduševljenjem reagirala kada su bile najavljene pjesme poput Everybody Stops ili Glitter. Bendu se na pjesmi 12 pridružila i dama po imenu Nikol koja je svoje dijelove super odradila. Kada sve skupa zbrojimo i oduzmemo, večer je bila odlična. Za početak nas je sve animirao LuuL, a onda su se svi rasplesali na navjerojatno uvježbanom Side Projectu. Zbilja, ne bih se čudio da ovaj bend kroz par godina gledamo na velikoj pozornici Tvornice, a niti da jednog dana nastupaju prije Editorsa koje su ove godine propustili.

side project 2

Foto: Tin Đudajek

(Visited 404 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(15 votes, average: 4.333 out of 5)

Komentari