Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Film

Kratka srijeda: CGI animirani filmovi koji vode u neki drugi svijet

30.09.2015. Marija VukšićFoto: facebook.com/Stina-and-the-Wolf

Computer Generated Imagery (CGI) ili kompjuterski generirana slika pojavila se u Hollywoodu 70-ih godina, a zbog razvoja tehnologije snimanja, popularnost joj sve više raste i danas je normalna pojava na ekranu. Kompjuterski generirani animirani filmovi uglavnom su zamijenili crtane filmove jer je brže i efikasnije napraviti crtić pomoću kompjuterskog programa nego čekati skupinu profesionalnih crtača. Iako mnogi žude za dobrim starim vremenima i crtanim filmovima koje se crtalo rukom, dobra strana kompjuterskog generiranja slike je ta da je puno većem broju ljudi pružila mogućnost stvaranja animiranih filmova. Iz tog je razloga Youtube u zadnje vrijeme prepun takvih “kratkiša” i ideja je ovog članka da vam ponudi neke od njih.

850 meters

Ovaj kratki animirani film naizgled je tipična priča o macho princu i djevi u nevolji, ali sa zanimljivim preokretom. Fanovi srednjevjekovnih bajki koji su se zasitili stalno istih završetaka, uživat će u ovom zanimljivom uratku.

A Fox Tale

Lisice (jap. kitsune) su česti motiv u japanskom folkloru, a većina ih priča opisuje kao izuzetno inteligentna bića koja posjeduju magične moći, mogu se pretvarati u ljude (najčešće žene) i sklone su trikovima i lukavštinama. Priča ovog animiranog filma prati upravo jednu takvu lukavu lisicu.

Sintel

Ovo je jedan od animiranih filmova kakve bi mnogi vjerojatno voljeli vidjeti pretvorene u igricu. Priča je inspirirana vikinškom kulturom i iako pomalo podsjeća na How to Train Your Dragon (2010), nudi vizualno kvalitetan i sadržajno zanimljiv pristup motivu zmaja u crtiću.

Francis

Priča o djevojci po imenu Francis držat će vas napetima čitavo vrijeme, a posebno će se svidjeti fanovima strašnih priča i misterija. Tematikom bi se dobro uklopila u jednu od epizoda serije X-Files. (1993-2002)

Contre Temps

U potonulom gradu živi čovjek opsjednut prolaskom vremena i vrijeme je u središtu njegove pažnje. Svoje vrijeme stoga provodi skupljajući satove, ali ne i bez posljedica.

Out of Bounds

Out of Bounds bavi se zapravo ozbiljnom temom psihičkih poremećaja i osjećaja anksioznosti i agorafobije te iz jedne krajnjosti psihološkog spektra odlazi u drugi, a sve preko priče o zlatnoj ribici broj 179.

Sang D’Encre

Kreativno stvaralaštvo uvijek ovisi o osjećaju nadahnuća, a izostanak tog osjećaja često dovodi do frustracije i bijesa. No treba biti oprezan sa željama, jer ponekad kad nadahnuće dođe, ne želi samo tako i otići.

Origami 

Ova kratka priča nudi uvid u tajni svijet origamija i velikoj vještini koja se krije iza stvaranja tih kompleksnih papirnatih oblika i bića. Bijela boja origamija simbolizira nevinost, nadu i novi početak, a zmaj se u japanskoj kulturi izjednačava s hrabrošću, snagom i magijom. Riječ “origami” dolazi od “ori” što znači “savinuti” i riječi za papir – “kami”.

The Smoke Seller

U Hrvatskoj se osobi koja nas pokušava prevariti često zna reći: “Gle, nemoj mi prodavati maglu”. Sa sličnom su se premisom odlučili pozabaviti scenaristi ovog zabavnog animiranog filma.

Stina & The Wolf studentski je projekt u produkciji Foam Digital-a, organizacije koja se sastoji od velikog broja talentiranih studenata i profesora iz Gregg School u Southamptonu, Engleskoj. Pokrenuli su Kickstarter kampanju za ovaj projekt, no nisu dosegli traženu količinu novaca, bez obzira na to, nastavljaju s radom. Animirani film prati priču o Stini, mladoj djevojci koja živi u praznovjernom i opresivnom vojnom gradu. Stinina je jedina želja pobjeći što dalje u neku drugu stvarnost i ubrzo se nađe u središtu misterije. Stina & The Wolf još je u procesu stvaranja, ali i trailer već oduzima dah. Više o ovome animiranom filmu možete pročitati na službenoj stranici.

(Visited 139 times, 1 visits today)

Komentari