Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Film

Mutantska oda psihodeliji (“Legion”, N. Hawley)

09.06.2018. Iva KolarFoto: facebook.com/legiononfx

Televizija trenutno živi u bogatom i veoma produktivnom razdoblju te smo obasuti mnogim kvalitetnim televizijskim (a slijedom toga i online) serijama koje sve jedna drugu nastoje čim bolje nadmašiti. Pokušava se to postići epskim pričama, distinktivnim likovima ili pak izvanrednim stilom. U tu grupu serija koje se trude istaknuti neupitno spada i Legion. Tvorac serije Noah Hawley prije ovoga nam je dao Fargo u formi serije i obavio poprilično dobar posao.

Legion svoju priču uzima iz svijeta Marvela, točnije iz svijeta X-Mena, ali ako i niste ljubitelj super-heroja, Hawley se potrudio da to uopće ne bude prepreka. Ono što Legion od vas ipak zahtijeva jest otvoren um; prva je sezona, naime, bila hvaljena zbog svoje izrazite neobičnosti i smjelosti, a naročito je zanimljiv bio njen pristup tematici mentalne bolesti, koja se, iako je bila u kontekstu super-herojske priče mutanta, mogla sagledati i sa neutralnog stajališta te se ispitivala pouzdanost pripovjedača, granica realnosti i sveopće neobičnosti svijeta čiji su okviri nejasni i pomični.

Druga je sezona tako dobila težak zadatak ne samo održati, već i nadmašiti razinu koju si je zadala u prvoj sezoni. Hawley i njegova ekipa obećali su novo iskustvo koje će se nadovezati na prvu sezonu, ali ga se neće slijepo držati. Koliko je to obećanje održano glavno je pitanje, kao i to kako je zapravo lako spotaknuti se o vlastite visine.

Mutanti (ponovno) spašavaju svijet

Nakon što se u prvoj sezoni borio protiv vlastitih demona i pokušavao prihvatiti činjenicu da ipak nije shizofreničan, već samo moćan mutant, David Haller (Dan Stevens) vraća se svojim prijateljima nakon godinu dana i ima novu misiju: ovoga puta od mutanta koji ga je opsjedao čitav život ne spašava sebe, već (navodno) čitav svijet. Negativac nazvan Shadow King ovoga je puta jasno određen u liku Amahla Farouka (Navid Negahban), koji barata trima jezicima i umovima svih koji mu se približe, a za svoje prljave zadatke koristi tijela i umove Lenny (Aubrey Plaza) i Olivera (Jemaine Clement).

David je iznimno sumnjiv svim svojim saveznicima, prijateljima i ljubavima, ali čini se da su ipak spremni ostati na njegovoj strani. Ponovno smo stavljeni u situaciju izrazitog (ne)povjerenja među likovima, iz čega onda proizlazi i nepovjerenje gledatelja te je sve što se na ekranu prikazuje pod velikim upitnikom.

legion

Foto: theangriestboy.tumblr.com

Redefinicija super-herojskog žanra

Stripovi i super-heroji vladaju mainstream filmskim platnom već nekoliko godina, a nije im strana ni televizija. Marvel je tako svoje pipke uvukao u sve sfere filmskog svijeta, a već smo i navikli na to što od njih možemo očekivati i na platnu i na televiziji. Međutim, Noah Hawley nije htio hodati utabanim stazama, već je od samog početka tvrdio da je njegova povezanost s originalnim serijalom stripova poprilično labava i slobodna. U seriji je iskorištena labava i fragmentarna struktura priče iz stripova te se iz nje izvode šašavost i originalnost serije, koje nisu u toliko ekstremnoj mjeri prisutne u ostalim filmovima i serijama povezanim s Marvelom.

David Haller nije klasičan junak, ako uopće i jest junak, a svaki puta kada se David suočava sa svojim neprijateljima, serija pronalazi nove kreativne načine da to prikaže – barem jednom u sezoni David se natječe u plesanju sa svojim suparnicima, a bit će zanimljivo vidjeti kako će iskoristiti svoje moći čim postane svjestan njihove potpune snage.

Dezorijentiranost kao sveobuhvatna tema

Legion se diči svojim novim pristupom ne samo Marvelu, već i samoj televiziji, tvrdeći da je gledanje ove serije pravo iskustvo. Ta se izjava bez previše pogovora može primijeniti na prvu sezonu, jer je gledateljima dezorijentiran i varljiv pristup Legiona svojoj priči bio nepoznat, a nekonvencionalnost serije originalna. Usprkos tome što se priča prve sezone zbog svoje kompleksnosti teže mogla pratiti, gledatelj se svaki put rado vraćao novoj epizodi. Ravnoteža između priče i stila bila je optimalna te se moglo uživati u oba faktora, a dojmljivi psihodelični vizualni efekti bili su preneseni i na narativ.

legion

Foto: theangriestboy.tumblr.com

Druga sezona, međutim, kao da je djelomično zaboravila na svoje korijene. Visoka stiliziranost serije ostala je na istoj razini, kao i njena neobičnost u strukturi, ali je fabula svoju kompleksnost svela na previše jednostavne faktore da bi bila jednako intrigantna kao i u prethodnoj sezoni. U drugoj se sezoni dobiva jači dojam da je želja autora bila pod svaku cijenu začuditi gledatelja te ga obasuti dojmljivom estetikom scenografije i kostimografije. Tako ova potraga Davida za načinom da spasi svijet koji će možda nestati (p)ostaje nedorečena, mlaka i previše rastegnuta.

Uvođenje antagonista Farouka kao lika od krvi i mesa, a ne samo sjenke koja opsjeda krhki um protagonista pun je pogodak te je zapravo nit vodilja ove sezone. Čini se da su upravo (navodni) zlikovci najbolje okarakterizirani likovi i prava je šteta što su likovi koje smo upoznali u prvoj sezoni kao protagoniste ostali na istome nimalo se ne razvivši.

Kada pretencioznost prevlada

Koliko je Legion prvom sezonom eksplozivno privukao pažnju gledateljstva, toliko je druga sezona ostavila gorak okus u ustima. Hawley se, izgleda, u ovoj sezoni previše koncentrirao na stil i efekt začudnosti, zbog čega mu pate i neki likovi i priča, jer mu miješanje žanrova, fragmentarno i dezorijentirano pripovijedanje nemaju nikakvu dodatnu svrhu. Iako sezona još ima malo prostora za iskupljenje, teško je otresti se osjećaja da je Hawley ipak postao previše pretenciozan.

Legion usprkos svemu i u drugoj sezoni zaslužuje pohvalu zbog svoje smjelosti i posvećenosti detaljima i simbolizmu, koji su seriji i donijeli status nečega vrijednog pažnje. Ostaje nada da će u trećoj sezoni autori serije pronaći neki jasniji fokus te bolje rasporediti elemente kojima raspolažu, ne odajući se slijepo psihodeličnoj plovidbi varljivim i začudnim.

(Visited 66 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari