Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Izvedbene umjetnosti

Ziherov vodič kroz Noć kazališta 2016. godine

18.11.2016. Tim HrvaćaninFoto: www.noc-kazalista.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Treća subota u studenom tradicionalno je rezervirana za Noć kazališta. Ovo godine u 8. Noći kazališta 19. studenog sudjeluje 86  institucija na 77 lokacija u 46 mjesta u Hrvatskoj. Noć kazališta ove se godine održava pod sloganom Kraljevstvo za kulturu. U sklopu ovogodišnjeg programa bit će odigrane četiri premijere: komedija “Čaj za dvije” u Retkovcima, “Od tišine do glazbe – concert za anegdotu i klavir” Teatra Erato u Vinyl baru u Zagrebu, “Tko pjeva zlo ne misli” amaterskog kazališta PAXići u POU Samobor te “Medeja – semioklazam” u produkciji Eurokaza.

Veliki izbor u Zagrebu

HNK u Zagrebu će u sklopu Noći kazališta odigrati novi baletni diptih “Tamni pejzaži” i “Bolero” suvremenih koreografkinja Marjane Krajač i Maše Kolar te hit predstavu “Bella figura” Yasmine Reze. Zbog pretplatničkog ciklusa bit će dostupno 50 besplatnih ulaznica za baletne predstave te 30 za “Bella figura”, a jedna osoba moći će podići dvije ulaznice sat vremena prije početka predstava. ZKM će u sklopu Noći kazališta odigrati autorski projekt Mirana Kurspahića o padu Vukovara “Pad”. Gavella će odigrati “Filumenu Marturano” Eduarda de Filippa u režiji Dražena Ferenčine, a ulaznice po cijeni od 10 kuna prodaju se na dan predstave.

Satiričko kazalište Kerempuh odigrat će “Policiju” Slawomira Mrožeka u režiji Mirana Kurspahića. Kazalište Komedija ove godine prvi puta sudjeluje u Noći kazališta, a predstavit će se s predstavom “Gospođica iz Maxima”. Ulaznice se mogu kupiti po 50% nižoj cijeni. U Teatru &TD igrat će dvije predstave, “Prvi put kad sam ti vidjela lice” Olje Lozice i “Veliki odlazak” T. Bernharda, a ulaz je besplatan. Teatar Exit odigrat će autorski projekt Ivice Boban “Sutra (ni)je novi dan” uz ulaznice za 40 kuna. U kazalištu KNAP igra autorski projekt Lucije Barišić “Crno-bijelo”, dok će kazalište slijepih i slabovidnih Novi život na sceni Vidra odigrati predstavu “Vidimo se na netu” Vojina Perića. U narodnom sveučilištu “Sesvete” gostovat će Teatar Gavran s predstavom “Zaboravi Hollywood”.

Foto: www.gavella.hr

Foto: www.gavella.hr

U Zmajevom gnijezdu u Maloj sceni predstave će se igrati od jutra. Najmlađi mogu uživati u predstavama kazališta Mala scena “Priča o vodi”, lutkarskog studija Kvak “Miš u prašumi” i “Klaunskom cabaretu” Triko circus teatra, dok će u večernjem terminu dramski studio Teatra Tirena odigrati predstavu “Proces” Juli Zeh. Zagrebačko kazalište lutaka odigrat će “Macu papučaricu” Ele Peroci u režiji Dražena Ferenčine, dok će Teatar Puna kuća zaigrati žonglersku predstavu za djecu “Bilo jednom jedno sunce” u Centru za kulturu Novi Zagreb. U dječjem kazalištu Dubrava igrat će predstave “Zabranjena livada”, “Vrijeme je za basnoslovke”, “Cvijetak sreće”, “Ljubiti, samo ljubiti” Teatra Poco Loco i “Kuma smrt” studenata Umjetničke akademije u Osijeku.

Dalmacija, Rijeka i Istra

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu u sklopu Noći kazališta odigrat će prvu reprizu predstave “Šest lica traži autora” Luigija Pirandella u režiji Olje Lozice, a nude 50% popusta na sve cijene ulaznica. Gradsko kazalište mladih Split zaigrat će “Kazališni sat” Jasena Boke uz besplatan ulaz, dok će u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu igrati predstava “Moje ime je Anna Frank” čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Elvis Bošnjak. U HNK u Šibeniku gostuje Aplauz Teatar s predstavom “Bračni (s)provod” Matta Morilla, a u gradskom kazalištu Marina Držića u Dubrovniku Zagrebački plesni centar s predstavom “Sola” u koreografiji i izvedbi Zrinke Lukčec Kiko. HNK Zadar zaigrat će predstavu “Bepo i Marijeta” u režiji Nine Kleflin (ulaznica 10 kuna), dok će u Kazalištu lutaka Zadar igrati “Mačak u čizmama” i plesna predstava “Cloud deluxe”.

Foto: Matko Biljak / www.hnk-split.hr

Foto: Matko Biljak / www.hnk-split.hr

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca igra operu “Werther” Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana i pod dirigentskom palicom Matije Fortune, uz 50% niže cijene ulaznica. Uoči opere održava se popratni program Vaše kazalište vama u kojem će biti organiziran obilazak svih prostora kazališta, uz izvedbu odlomaka iz brojnih predstava. Gradsko kazalište lutaka Rijeka odigrat će predstavu Žaka Valente i Magdalene Lupi Alvir “Moje tijelo”. Studenti 2. godine glume i medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci izvest će “Bert Cabaret” u klubu Bačva uz besplatan ulaz. U kulturnom centru Kalvarija pripremaju eksperimentalni projekt sa šest redatelja i 18 glumaca, tzv. omnibus predstavu “Šest/dva”. U Istarskom narodnom kazalištu u Puli igra predstava “Blak” Milana Rakovca, ulaznica je 30 kuna.

Slavonija i središnja Hrvatska

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku organiziran je humanitarni concert “CroMSIC daje osmijeh djeci” te stand up show Vlatka Štampara “Bratec je trd”. Tijekom dana je organiziran i turistički obilazak kazališta. Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka obilježit će 40 godina umjetničkog rada Zvjezdane Bučanin predstavama “I drvo je bilo sretno”, “Poštarska bajka” i “Zeko, Zriko i Janje”. U kazalištu Virovitica gostuje Umjetnička akademija Osijek s predstavom “Iluzije” Ivana Viripajeva. U Požegi igraju predstave “Posljednja Freudova seansa” kazališta Planet Art i “Nismo sve Karenjine” Vere Zima i Ksenije Erker. U Centru mladih Slavonski Brod gostuju Bacači sjenki s predstavom “Bitka na Neretvi”.

Foto: hnkvz.hr

Foto: hnkvz.hr

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu igrat će čak četiri predstave, “Mala princeza” u režiji Julie Klier, “Imam ti nešto reći” kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, “Balade Petrice Kerempuha” Miroslava Krleže u režiji Georgija Para te “Bog masakra” Yasmine Reze u režiji Lee Anastazije Fleger. U sklopu programa održat će se i humanitarni koncert “Raspjevani likovi iz književnosti”  u izvedbi Sofije Cingule, mezzosopran i Ivane Godec Vinceković, klavir. U Centru za kulturu Čakovec igra predstava “Pola-pola” kazališne družine Pinklec, Teatra Poco Loco i Teatra Exit. U Koprivnici gostuju Kerekesh teatar s predstavom “Grimmix” i kazalište Komedija s predstavom “Nije bila Peta, bila je Deveta” Alda Nicolaija u režiji Damira Mađarića.

U gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu gostuje Gllugl teatar s predstavom “Pekel na zemli”, a na koncertu “To bijaše davno već” nastupit će Scharf Club Swing Quintet i Stjepan Jimmy Stanić. Kazalište Hotel Bulić gostuje s predstavom “Dama s kamelijama” u Pučkom otvorenom učilištu u Kutini. Kerekesh teatar gostuje u Dugom Selu s predstavom “Očeš nečeš, doktor”. U Bjelovaru gostuju Teatar To Go s predstavom “Uspavanka za uspavanku” i kazališna družina Štolcer iz Čakovca s predstavom “Ne izlazi bez čarapa”. U Otočcu gostuje Teatar Gavran s komedijom “Lutka”, a u Gospiću Ludens teatar s predstavom “Kazalište – što, kako i zašto uopće?”. Gradsko kazalište Jastrebarsko odigrat će predstavu Michaela Frayna “Iza kulisa” u režiji Frane Marije Vranković.

(Visited 388 times, 2 visits today)

Komentari