Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Glazba

Nova izdanja: Frank Turner, Chelsea Wolfe, Mac DeMarco, Dr. Dre i drugi

13.08.2015. Glazbena redakcija

Ljeto je, no to ne znači da su izdavačke kuće na godišnjem. Ovog su nas tjedna tako dočekali mnogi novi albumi, a neke od njih predstavljamo u ovotjednom pregledu novih izdanja.

Nakon što smo Franka Turnera imali prilike gledati na desetom, jubilarnom INmusicu početkom ljeta, iznenadio nas je i novim, šestim albumom „Positive Songs for Negative People“. Britanski singer-songwriter, koji je uspješno spojio Springsteena i punk, marljivo nastavlja sa svojom karijerom nakon što je napustio hardcore bend Million Dead te sa svojom akustičnom gitarom, ali i sa bendom, poharao top-ljestvice.

Mračna i misteriozna eksperimentalna pjevačica Chelsea Wolfe objavila je svoj album „Abyss“, nasljednika izdanja „Pain Is Beauty“ kojeg je promovirala na prošlogodišnjem SuperUho festivalu. Peti album ove tamne singer-songwriterice već je zaradio brojne pozitivne kritike, a svakako je opsjedajući i intrigantan uradak.

Luckasti škriljavozubac Mac DeMarco objavio je prošlog tjedna još jedno izdanje, prigodnog naziva „Antoher One“. Na ovom se mini-LP uratku krije osam novih pjesama, a naslijedio je prethodni megapopularan album „Salad Days“ i EP „Some Other Ones“.

Treći album hip-hop zvijezde umjetničkog imena Dr. Dre izašao je prošlog tjedna pod nazivom „Compton: A Soundtrack by Dr. Dre“. Prva je to kolekcija pjesama ovog repera nakon izdanja „2001.“ iz 1999. godine, a vjerujemo da će obožavatelji biti sretni što se napokon vratio s novim materijalom.

Eksperimentalni noise rock bend HEALTH objavio je svoj treći studijski album „Death Magic“ i s njim podigao pozamašan hype, s obzirom na to da je prvi album nakon šest godina i izdanja „Get Color“. Grupa je u njega integrirala elektronske matrice i sirove syntheve koje prate pomalo monoton, otegnut vokal – odnosno, zvuk na kojeg su se mogli naviknuti svi koji su igrali Max Payne 3 za kojeg su snimili soundtrack.

Bend sastavljen od članova indie sastava Mazes i Veronica Falls, duo Ultimate Painting, objavio je svoj drugi album „Green Lanes“. Jack Cooper i James Hoare nastavili su implementirati psychedelic rock i surf dodatke u monotonu, lijenu i ležernu glazbenu pozadinu. Idealno za lješkarenje na suncu ili kao pozadina dok odmarate u hladovini.

Osim novih albuma, prošlog tjedna smo mogli čuti i novu kolekciju 90’s alternative velikana. Premda se –nažalost- nije ponovno okupio, Pavement je objavio „The Secret History, Vol. 1“, prvi u nizu od pet kompilacija koja baca potpuno novo svjetlo na njihove rane godine kroz raritete, alternativne verzije i neobjavljene skladbe iz perioda njihovog stvaralaštva kada su objavljivali legendarne albume kao što su „Slanted and Enchanted“ ili pak „Wowee Zowee“.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Komentari