Istaknuto
20.06.2019.

Vrijeme čitanja: 3 minute Grohl je zaurlao i vrijeme je stalo. Na tronu rock'n'rolla može stajati samo jedan bend. To su, do daljnjega, Foo Fighters.

19.06.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ovog tjedna nudi izbor domaćih i regionalnih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

Film

Otvara se međunarodni filmski festival za djecu Kino Kino

09.03.2016. Ziher.hrFoto: press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Na konferenciji za medije održanoj u utorak, 8. ožujka u dvorani Müller kina Europa predstavljen je program prvog izdanja Međunarodnog filmskog festivala za djecu – KinoKino, iza kojega stoji organizacijski i kreativni tim Zagreb Film Festivala, a koje će se održati od 16. do 20. ožujka. Petodnevni Festival svoj bogati program smjestit će u kultnom zagrebačkom kinu Europa, koje je kao jedna od ključnih gradskih kulturnih i društvenih lokacija već punih devet desetljeća posvećeno kvalitetnoj kinematografiji. Festival su predstavili Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala, Selma Mehadžić, direktorica KinoKino Festivala, i Katarina Crnčić, koordinatorica KinoKino Festivala.

Naša dugogodišnja nastojanja i poticaji za njegovanje i stvaranje publike kroz godine realizirani su u različitim projektima, a dio njih sada i u KinoKino Festivalu, čije ćemo prvo izdanje predstaviti sljedećeg tjedna. Festival je namijenjen najmlađoj publici, a dobrim je dijelom potaknut i uspjehom našeg dječjeg programa Bibijada, koji već gotovo deset godina redovno donosi nove igrane filmove dječjoj publici Zagreb Film Festivala, kao i cjelogodišnjim programom Kino Bibijada. Na lokalnoj i regionalnoj razini postoji zaista bogata scena festivala i manifestacija dječjeg stvaralaštva; KinoKino u velikoj mjeri nastavlja se na ovu raznolikost, ali joj svakako i pridonosi, budući da se radi o prvom hrvatskom festivalu međunarodnog profesionalnog igranog filma za dječju publiku s natjecateljskim karakterom. Svakako je jedna od temeljnih vrijednosti utkanih u KinoKino Festival i općenita ideja ‘filmskog festivala’, a koju već trinaestu godinu zaredom svesrdno promoviramo i na Zagreb Film Festivalu: stvaranje kino publike, njegovanje senzibiliteta za film te promicanje nezavisnog filma. Voljeli bismo da KinoKino s vremenom postane slična platforma za promociju kvalitetnog igranog filma za djecu. Stoga donosimo izuzetno pažljivo odabran filmski program, koji će pratiti i razgovori o filmu te raznovrstan radionički program – sve to s ciljem da Festival kod mlade publike stvori poseban i drugačiji doživljaj odlaska u kino”, istaknuo je Boris T. Matić.

U natjecateljskom programu, koji je podijeljen u kategorije dugog i kratkog igranog filma, prikazat će se ukupno sedamnaest filmova sa svih strana svijeta – od Švedske i Estonije do Indije i Australije, od Brazila i SAD-a do Južne Koreje. Selekcija donosi i prave inozemne festivalske uspješnice, poput dva cjelovečernja igrana filma koja su svoju svjetsku premijeru imala na nedavno održanom Berlinaleu, jednom od tri najveća svjetska filmska festivala. Festival će se otvoriti u srijedu, 16. ožujka projekcijom indijskog filma Duga, a u idućim danima maleni posjetitelji moći će pogledati duhovita, dirljiva i uzbudljiva ostvarenja kao što su estonski film Tajna družina Juhograda, nizozemski Mali gangster, ili pak korejski film Kako ukrasti psa. Službeni dio Festivala završit će u subotu, 19. ožujka proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, a tom prilikom izvan konkurencije bit će prikazan i jedan od klasika jugoslavenske kinematografije i jedan od najboljih europskih filmova za djecu svih vremena, film Izgubljena olovka Fedora Škubonje’‘, pojasnila je Selma Mehadžić.

Popratni program u potpunosti je besplatan, a donosi još dva filmska programa: Klasici s redateljima i Moj prvi odlazak u kino. U prvome će najdraže filmove svojeg djetinjstva odabrati redatelji Vinko Brešan, Danilo Šerbedžija i Antonio Nuić (s kojim smo nedavno napravili intervju), dok je potonji namijenjen djeci predškolske dobi koja su tek na putu stvaranja prvih kino doživljaja i sjećanja.

Radionički program koji je organiziran u suradnji s udrugom Bacači sjenki i festivalom Kratki na brzinu, donosi čak četiri radionice koje će voditi iskusni stručnjaci. U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom za stručnjake i zainteresiranu javnost organizirat će se okrugli stol s temom uloge nastavnika u promicanju filmske/audiovizualne kulture. Sličnom se temom pozabavio i Ziherov autor Dario Dunatov, a više o tome možete pročitati na linku.

Prodaja ulaznica počinje 8. ožujka, a ulaznice (po popularnoj cijeni od 15 kn) se mogu kupiti na blagajni kina Europa (Varšavska 3) ili putem internetske stranice www.kupiulaznicu.hr. Onima koji žele odgledati što više filmova preporučuje se kupovina festivalske propusnice, KinoKino maratonac, po cijeni od 55 kn.
Sve informacije o Festivalu, programima te ulaznicama mogu se pronaći na službenoj internetskoj stranici KinoKino Festivala: www.kinokino.hr. Organizator KinoKino Festivala je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Komentari