Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Glazba

Phurpa – tantrički ritual Bön tradicije u Močvari

11.06.2018. Ziher.hrFoto: facebook.com/Phurpa-209918462528977/

Šamanska glazbena skupina Phurpa dolazi u Močvaru u ponedjeljak, 11. lipnja. Putovanje Phurpe počelo je sredinom 90-ih godina u Moskvi kada je grupa umjetnika i glazbenika, predvođena Alexeyjem Teginom, provodeći vrijeme u legendarnom skvotu Fabrique of Cardinal Art, započela studiju tradicionalne ritualne glazbe, udaljujući se od suvremene elektro-akustične i industrijske glazbe s namjerom prodiranja u drevne muzičke kulture antičkog Egipta, Irana i Tibeta.

Projekt koji je isplivao kao rezultat nazvan je Phurpa (jedno od pet vrhovnih božanstava Father Tantre – pha rgyud – u Bön tradiciji) i svi su članovi nastavili svoja istraživanja u Bön i budističkim liturgijama sve do danas.

Prije nego je budizam došao do Tibeta, lokalni narodi prakticirali su šamanske obrede izvedene iz raznih kultova predaka. Tibetanski ceremonijski ansambl sačuvao je svoju autentičnost i zadržao velik broj primordijalnih elemenata koji proizlaze iz drevne srednoazijske i tibeto-burmanske glazbe, netaknute sve do današnjih dana.

Ceremonijski ansambl obično sadrži nga bubnjeve, nekoliko rolmo cimbala, par gyaling oboa te teleskopske dunchen rogove i dunkar školjke. Jedan od jedinstvenih obilježja Tibetanskog monaškog zbora je specifična vrsta pjevanja (mantranja) zvana “rgyud-skad”, ili “Tantrički glas” koja je bazirana na principu transmogrifikacije pjevača tijekom tzv. “meditacije mantrom”. Prema Phurpi, to je skup magičnih praksi iz povijesne regije Bactria u središnjoj Aziji. Bön je samo ime, a izvorno značenje praksi je isto.

Pretprodaje nema, a budući da je koncert sjedeći, broj karata je ograničen. Minimalna donacija za upad je 50 kuna, a mjesto se može rezervirati i preko maila aberacija.obskura@gmail.com.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Komentari