Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Ziher playlista: Uvod u francuski pop

03.02.2017. Valentina SertićFoto: feralhouse.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Naša generacija ne živi u zlatnom dobu Eurosonga, niti u srebrnom dobu kada je glazba na lokalnim idiomima bila dostatna. No živi u sjajnom dobu kada sva ta metalna doba može uz nekoliko klikova pustiti kroz svoje zvučnike. Prigrlite neko drugo mjesto i vrijeme, uzmite sve što vam tehnologija pruža i ovaj vikend se zaljubite u francuski popa.

Engleski ponos i predrasude

Iako su Francuska i Velika Britanije odvojene tek jednim kanalom oceana, jaz između francuske glazbene industrije i britanskih srca dugo se činio nepremostivim. Frrancuska je glazba imala imena poput Sergea Gainsbourga i zvijezde poput France Gall, Brigitte Bardot, Jane Birkin i Anne Karine koje su bile poznatije kao glumice. Unatoč tome, njihov je pop dugo ostao sjeni anglofone glazbe. Mnoge pjesme na playlisti zazvučat će vam poznato, jer su ih prepjevali na engleskom ili pak hrvatskom jeziku. Neke od njih su SOS d’un terrien en détresse (Kao da ne postojim) i Laisse tomber les filles (Chick Habbit). Ipak, sve do pojave Daft Punka i Aira su predrasude prema francuskoj glazbi kao neoriginalnoj bile na snazi.

Francuski jaz i Zaz

Razlog slabog proboja na anglofilna tržišta je i činjenica da francuski zakon zahtijeva visok udio pjesmama na francuskom radiju na nacionalnom jeziku. S jedne strane to otežava komercijalni uspjeh domaćih glazbenika na tržištima drugih govornih područja. Ali s druge, upravo je to Francuzima pomoglo da održe domaću glazbenu scenu. Ona je već desetljećima jedna od najjačih i najraznolikijih u Europi. Na strano tržište u zadnjih nekoliko godina probile su se Zaz, Indila i Soko, odnosno Nouvelle Vague. Osim njihovih hitova, na ovoj ćete playlisti naći još barem deset razloga da volite Francusku. Ipak, zapamtite, ovo tek uvod. Francuska glazbena scena zapravo nudi puno više no što to pokazuje prva, pa čak i druga stranica rezultata pretrage ključnih pojmova na Googlu.

Upoznajte glasove Françoise Hardy, Vanesse Paradis, Mylène Farmer i drugih te već danas budite na Azurnoj obali ili pariškoj kapiji.

(Visited 260 times, 2 visits today)

Komentari