Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Knjige

Završila je priča o ljubavi i tmini – napustio nas je Amos Oz

29.12.2018. Marija Anušić
Vrijeme čitanja: 1 minuta

Veliki izraelski književnik Amos Oz umro je 28. prosinca u 80. godini života ostavivši iza sebe bogatu kulturnu baštinu.

Rođen kao Amos Klausner 4. svibnja 1939. u Jeruzalemu gdje se i školovao, bio je aktivan i u politici kao jedan od utemeljitelja pokreta Peace Now. Odrastao je u Jeruzalemskoj četvrti Karem Avraham u koju je smjestio velik broj svojih romana. Bio je izrazito pacifistički nastrojen i jedan je od prvih Izraelaca koji je zagovarao rješavanje izraelsko – palestinskog sukoba. To se vidi u članku “Zemlja naših predaka” koji je napisao 1967. godine.

Ostaje nam cijeli njegov svijet

Pisao je romane, eseje o politici, književnosti i miru, a također je dobitnik mnogih prestižnih nagrada kao što su Izraelska nagrada za književnost (1998.), Mirovna nagrade njemačkih nakladnika i knjižara (1992.), Goetheova nagrada grada Frankfurta (2005.), itd. Djela su mu prevedena s hebrejskog na više desetaka jezika diljem svijeta, pa tako i na hrvatski. Možemo sada nabrajati postignuća, prijevode i romane, eseje i političke istupe, ali ono što doista ostaje iza jednog velikog pisca njegov je svijet koji će nadživjeti samu uspomenu o njemu, tako da bez provjeravanja podataka uskoro nećemo ni znati da više nije među živima. Jer će zapravo zauvijek tu i biti.

Uskoro ćemo vam donijeti veći i kompletniji pregled romana koje možete naći u knjižarama i knjižnicama kod nas uz malo opširniji tekst o samom autoru. 

(Visited 97 times, 2 visits today)

Komentari