Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Film

Proglašeni najbolji filmovi 14. izdanja Festivala 25 FPS, izbor iz programa putuje u Rijeku i Ljubljanu

01.10.2018. Ziher.hrFoto: press 25 FPS
Vrijeme čitanja: 3 minute

Četrnaesti Festival 25 FPS održao se u zagrebačkom Studentskom centru, a pored filmskog programa, posjetitelji su prisustvovali brojnim performansima Expanded Cinema među kojima se ističe koncert američkog avangardnog glazbenika Williama Basinskog, te su se svakodnevno mogle razgledati i dvije izložbe: Film Reader Mike Taanile i Projektor Dušice Dražić i Wima Janssena.

U natjecateljskom programu prikazano je 26 međunarodnih i domaćih filmova, a najbolje su birali članovi Velikog žirija: američka videoumjetnica Jesse McLean, finski umjetnik Mika Taanila te programski koordinator zagrebačkog Multimedijalnog instituta i direktor Human Rights Film Festivala, Petar Milat. Žiri je zajedničkom odlukom dodijelio tri jednakovrijedna Grand prixa uz objašnjenja:

Silika, Pia Borg

‘Da dom postane mjesto u nigdini, da svijet postane nešto drugo – to je proces, prirodna sila koju nazivamo filmom; predio divljine gdje se događaju slučajni, neobični i neočekivani susreti priča i materijala. Silika nas usmjerava prema toj izvornoj i pokretnoj lokaciji, pravom multiverzumu s toliko pravih i lažnih nadjevenih imena: kino, bioskop, cinema.’

Odmorišta, Anja Dornieden, Juan David González Monroy

‘Film izvanredne strukture slike i zvuka; počinje polagano i nježno, kao privatna studija malih bića iz prirode, a razvija se u uznemirujuću metaforu o ljudskoj svijesti.’

Foto: press 25 FPS / Isabelle Tollenaere

Film iz sjećanja, Isabelle Tollenaere

‘Film je nagrađen zbog kreativnog pripovijedanja i dojmljivog načina na koji autorica razvija bliskost između gledatelja, snimatelja i subjekata. Inventivno i precizno, ovaj nam film pokazuje nestabilnost povijesti, kolektivnog sjećanja na rat i naivnost njegovih mladih sudionika.’

Nagrada žirija

Žiri kritike činili su: Alejandro Bachmann – kustos i rukovoditelj Odjela za obrazovanje, istraživanje i izdanja Austrijskog filmskog muzeja, filmski kritičar Miro Frakić i kritičar i urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa, Silvestar Mileta. Nagradu žirija dodijelili su francusko-portugalskom filmu Sunčev kamen autora Filipe César i Louisa Hendersona, a posebno priznanje francuskom filmu Prošle godine kad je prošao vlak redatelja Pang-Chuan Huanga uz objašnjenja:

Sunčev kamen pronalazi veze između vidljivosti i vida od arhitektonskih pojava kao što je svjetionik do satelitskog nadzora i GPS praćenja… riječ je o filmu koji vam ne dopušta da se smirite u sigurnom vizualnom i, slijedom toga, ideološkom stavu spram onoga što vidite; filmu koji spaja teme i podzaplete duboko asocijativno, a da nimalo ne zapada u nasumičnost. Film Prošle godine kad je prošao vlak za polazišnu točku uzima prolazak pokraj nekolicine zgrada tijekom vožnje vlakom, a zatim prekida kratkotrajan pogled jednim dubljim uvidom koji ne želi ići dalje, već ostati, koji ne želi samo registrirati, već i razumjeti.’

Foto: press 25 FPS / Sara Jurinčić

Nagradu Green DCP dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS, a ove godine pripala je filmu 3. rujna 2015. autorice Sare Jurinčić uz objašnjenje:

‘Ove godine vidjeli smo nekoliko snažnih filmova koji su nastali u okviru izvaninstitucionalnog obrazovanja – kinoklubova, radionica i filmskih škola, a to i jest okvir u kojem je alternativni film izrastao i bio njegovan zbog duha slobode, hrabrosti i otvorenosti eksperimentu. Film 3. rujna 2015 rastače i preskače filmske rodove kako bi se suočio s osobnom traumom.’

Nagrada publike

Publika 14. Festivala 25 FPS  nagradila je danski film Migracija slike Stefana Krusea koji prati slikovni slijed izbjeglica na njihovu putovanju do Europe i kroz nju. Film se sastoji od snimki izbjeglica, no njegova je kamera okrenuta nama.

Nakon Zagreba, Festival 25 FPS s dijelom programa putuje u Rijeku (02 – 03/10/2018) i Ljubljanu (05/10/2018). U riječkom Art-kinu Croatia će se u utorak, 2. listopada prikazati jedini dugometražni film ovogodišnjeg programa, (Zvijezda) austrijskog autora Johanna Lurfa. Njegov dugometražni prvijenac, ★, u cijelosti je sastavljen od prizora neba, onako kako su ga zamišljali redatelji, snimatelji, inženjeri zvuka i majstori specijalnih i vizualnih efekata od 1905. godine do današnjih dana. U srijedu, 3. listopada, prikazat će se pobjednički filmovi Festivala.

(Visited 160 times, 1 visits today)

Komentari