Istaknuto
20.06.2019.

Vrijeme čitanja: 3 minute Grohl je zaurlao i vrijeme je stalo. Na tronu rock'n'rolla može stajati samo jedan bend. To su, do daljnjega, Foo Fighters.

19.06.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ovog tjedna nudi izbor domaćih i regionalnih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

Film

Top 5: Moderni bajkoviti filmovi

27.11.2014. Petra PlivelićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: weheartit.com

Foto: weheartit.com

Filmovi koji tematiziraju svima poznate bajke namijenjeni su i djeci i odraslima, jer, budimo iskreni, svi vole bajke. Uvijek postoji očita crno-bijela podjela na jako dobre i jako zle likove, a radnja se odvija prema ustaljenom formatu: dobar lik upadne u nevolju, zao lik želi nauditi dobrom liku i postići neki cilj, uplete se neki treći lik junačkih karakteristika koji pomogne dobrom liku i uništi zlog lika. I svi sretno žive do kraja života. Nezadovoljni nedorečenim happy endingom, svi smo se kao djeca pitali što se poslije dogodilo s tim likovima? I filmska industrija je očito slično razmišljala te nam je ponudila niz filmova koji se tematski nastavljaju na poznate bajke, kao što su filmovi poput Little Mermaid 2. No takvi nastavci nisu dobro prolazili kod publike te je Hollywood pronašao uspješnu formulu u svojevrsnim remakeovima klasičnih bajki, koji nam prikazuju svima poznatu priču iz perspektive nekog drugog lika.

Takvi filmovi su nepresušan izvor zarade. Jednostavno je i shvatiti zašto. Svi imamo svoju najdražu bajku, uzmimo primjer Pepeljuge. Pepeljugoljubac je u djetinjstvu pogledao sve crtiće ikad napravljene o Pepeljugi. Kako je odrastao gledao je sve Pepeljugine priče, i onu u kojoj Hillary Duff gubi mobitel, i onu u kojoj Selena Gomez pleše, i onu u kojoj Lucy Hale pjeva. Gledao je i one filmove koje tematiziraju priču prema kojoj je nastala bajka, poput Pepeljugine priče s Drew Barrymore. Vjerojatno je gledao i balet Pepeljuga i predstavu s lutkama i predstavu s ljudima i mjuzikl i… Shvaćate? Pravi Pepeljugoljubac će pogledati sve što u nazivu ima Pepeljugino ime.

Svima koji vole bajke, donosimo listu pet filmova koji tematiziraju poznate bajke, a objavljeni su ove godine ili su najavljeni za sljedeću.

1. Beauty and the Beast

Originalnog naslova La belle et la bête, film je premijerno prikazan 12. veljače ove godine u Parizu. Redatelj Christophe Gans napravio je remake poznate bajke Charlesa Perraulta o Ljepotici i Zvijeri, tj. Princu. Film je dovoljno mračan da ne bude patetičan, a s druge strane dovoljno romantičan da ne bude prestrašan. U naslovnim ulogama igraju Léa Seydoux i Vincent Cassel. Film je nominiran za nagradu publike na European Film Awards.

2. Maleficent

Film Maleficent, redatelja Roberta Stromberga premijerno je prikazan 30. svibnja ove godine u SAD-u. U produkciji kompanija Roth Films i Walt Disney Pictures pomalo drugačiji film o Trnoružici pokazao se iznimno uspješnim. Zaradom je premašio budžet, a samo u SAD-u je do sada prema procjenama zaradio preko 240 milijuna dolara. Gospodarica zla je film koji donosi poznatu priču o Trnoružici iz perspektive negativnog lika – zle vile, koju je utjelovila Angelina Jolie. Prikazuje kako nitko nije oduvijek zao, nego spletom okolnosti postane takav. Trnoružica, koju glumi Elle Fanning, i njena priča padaju u drugi plan. Maleficent za sada ima tri nagrade i 10 nominacija.

3. Into the Woods

Prema najavama film Into the Woods, redatelja Roba Marshalla počet će se prikazivati na Božić ove godine u kinima u SAD-u. Film koji je fantastična komedija/mjuzikl spaja čak nekoliko bajki autora braće Grimm. Radnja se odvija oko vještice koja odluči različite likove iz bajki naučiti važnim lekcijama. To uključuje likove iz bajki Crvenkapica, Pepeljuga, Magični grah i Matovilka. Mnogi poznati glumci sudjeluju u filmu. Neki od njih su: Johnny Depp, Meryl Streep, Anna Kendrick, Emily Blunt, Chris Pine i drugi. Mnogi već sada predviđaju da je film ozbiljan kandidat za nagradu Oscar i to u nekoliko kategorija.

4. Cinderella

Pepeljuga je još jedna Perraultova bajka, koju su kasnije preuzeli braća Grimm. Igrani film Cinderella, redatelja Kennetha Branagha trebao bi se premijerno prikazati 13. ožujka 2015. godine u SAD-u. Film je snimljen u produkciji kompanije Walt Disney Pictures, a naslovnu ulogu tumači Lily James. Već iz same najave filma očito je da će ovaj film ostvariti sva očekivanja djevojčica koje sanjaju da će jednog dana postati princeze. Film ima bogatu scenografiju i kostimografiju. Dovoljan je samo trivijalan podatak da je staklena cipelica prava, od Swarovski kristala, a ne kompjutorski napravljena. Richard Madden, Cate Blanchett i Helena Bonham Carter su neka od značajnih imena glumačke postave. Očekujemo da će ova verzija Pepeljuge nadmašiti sve prijašnje.

5. Pan

Bajka o vječitom dječaku Petru Panu još je jedna bajka omiljena u holivudskoj industriji. Minimalističkog naziva – Pan, film redatelja Joea Wrighta u američka kina dolazi 17. srpnja. Petra Pana glumit će Levi Miller, a uz njega igraju i Hugh Jackman, Amanda Seyfried, Rooney Mara, Garrett Hedlund i drugi. Priča u filmu počinje ranije nego što je slučaj s klasičnom bajkom Jamesa Matthewa Barriea i otkiva mnoge nove detalje. Više o filmu i likovima pročitajte u nedavno objavljenom Ziherovom članku.

(Visited 16.796 times, 57 visits today)

Komentari