Istaknuto
20.06.2019.

Vrijeme čitanja: 3 minute Grohl je zaurlao i vrijeme je stalo. Na tronu rock'n'rolla može stajati samo jedan bend. To su, do daljnjega, Foo Fighters.

19.06.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ovog tjedna nudi izbor domaćih i regionalnih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

Glazba

Zanimljivosti o Bachu, današnjem slavljeniku

21.03.2017. Veronika RagužFoto: facebook.com/J-S-Bach
Vrijeme čitanja: 3 minute

Najveći je barokni skladatelj, a njegova djela i danas se smatraju jednim od najljepših. Osim iznimne ljepote i harmonije, odlikuju se i tehničkom zahtjevnošću. Građena su na kontrapunktskim načelima (tehnika višeglasnog skladanja). Nadahnuće je brojnim glazbenicima, od Mozarta do Schonberga. Napisao je preko 1000 djela: kantate, motete, liturgijske kompozicije na latinskome jeziku, oratorije, kanone… Neka od njegovih najpoznatijih djela su „Magnificat“, „Brandenburški koncerti“, „Ave Maria“, „Muka po Mateju“, „Muka po Ivanu“… Rođen je 1685. u Eisenachu, u današnjoj Njemačkoj. Bio je najmlađe dijete svojih roditelja. Pretpostavlja se da je prvu poduku iz violine i čembala primio od oca, Johanna Ambrosiusa Bacha, koji je bio orguljaš crkve sv. Jurja i direktor gradskog orkestra. Povodom njegovog rođendana, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o Johannu Sebastianu Bachu:

1. Bez roditelja je ostao u desetoj godini života, umrli su u razmaku od osam mjeseci.

2. Jednom je na orguljaški emporij kao zamjenu lošim pjevačima doveo nepoznatu mladu gospođicu, što je u to vrijeme bilo prilično neuobičajeno. Naime, tada se izvedba liturgijske glazbe povjeravala dječacima i muškarcima. Iako neki izvori navode da je riječ o Mariji Barbari Bach, drugi to odbacuju uz navođenje kako je ona bila poznata u Arnstadtu.

3. Zbog količine i značaja njegovih sakralnih skladbi, u Njemačkoj ga se naziva petim evanđelistom.

Propalo vjenčanje, prijave za posao i ljubav prema kavi

4. Ženio se dvaput. Prvi put 1707. sa svojom rođakinjom, Marijom Barbarom Bach. Nakon što je iznenada umrla i iza sebe ostavila sedmero djece, Bach se 1721. ženi drugi put – mladom sopranisticom Annom Magdalenom Wilcke. S njom je imao još trinaestoro djece.

5. Zamalo se nije oženio svojom prvom ženom. Kad je dobio ponudu da postane kantor u Luebacku, pred njega je stavljen uvjet da mora oženiti i kći svoga prethodnika. Bach ju nije želio za ženu pa je odbio i posao.

6. Sva Bachova djeca bila su glazbeno nadarena, iako nikad nisu postigli očev uspjeh i slavu. Najpoznatiji su bili njegovi sinovi: Carl Philipp Emanuel, Johann Christian i Wilhelm Friedemann Bach.

7. Sva slova njegova prezimena imaju i svoju notnu oznaku. Također, slova njegova prezimena u mističkoj numerologiji imaju brojke 2-1-3-8 i daju zbroj 14. Kada se on pogleda u ogledalo, dobiva se 41 – omiljeni Bachov broj. Ti brojevi pojavljuju se u brojnim njegovim skladbama kroz broj nota u taktu, broj taktova u skladbi…

8. Skladao je „Kantatu o kavi“. Opisana je kao mini opera komičnog karaktera, u kojoj su likovi ovisni o ovom napitku.

9. Poznati „Brandenburški koncerti“ bili su Bachova prijava za posao kod brandenburškog markgrofa Christiana Ludwiga. No, posao nije dobio.

10. Od 1723. vodio je pjevački zbor u luteranskoj crkvi sv. Tome. Jedno od njegovih zaduženja bilo je i skladanje nove kantate svaki tjedan, što je preraslo u skladanje cjelokupnih misa (koje imaju 5 dijelova: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus/ Benedictus i Agnus Dei). Za velike blagdane skladao je i veća djela, poput Božićnog oratorija i Muke po Mateju.

Foto: pinterest.com

11. Nekoliko mjeseci nakon operacije oka, Bach je oslijepio, a zbog infekcije koja se javila kao posljedica nesteriliziranih instrumenata umire 28. srpnja 1750. Zanimljivo, kod istog liječnika, Cavaliera Johna Taylora, išao je i Handel, koji je također oslijepio nakon operacije.

Zatvor, rock i mač

12. Na Bachovu glazbu možete naići čak i u rocku. Njegovim su se melodijama poslužili bendovi Egg (1970), Ekseption (1973. za album „Trinity“), sky (1980). „Toccata section of BW 565“ 90-ih godina prošlog stoljeća obradila je popularna violinistica Vanessa Mae, koja je tom izvedbom dosegla 24. mjesto na Billboardovoj ljestvici.

13. Rođen je 16 dana nakon Handela, ali se nikada nisu upoznali. Dok je Bach umro u neimaštini i pokopan na dijelu groblja za siromašne, Handel je iza sebe ostavio između 2 i 6 milijuna eura ostavštine.

14. Bachov datum rođenja razlikuje se u izvorima. Neki navode kako je rođen 21., a neki 31. ožujka. Razlog nalazimo u gregorijanskome i julijanskome kalendaru.

15. Bach je 4 tjedna proveo u zatvoru. Nakon što je potpisao ugovor bez dozvole vojvode, potonji mu nije dopustio da ode. Stoga je Bach rekao neke neugodne stvari o nadređenome, što ga je odvelo u zatvor.

16. Dok je bio na svom prvom poslu u Arnstadtu, jednog od studenata nazvao je „mamlazom“. Mladić ga je zajedno sa svojim prijateljima dočekao naoružan. Međutim, Bach je te večeri zamaskiran išao na koncert, a jedan dio njegova kostima činio je mač. Kad je zamahnuo mačem prema njima, mladići su se razbježali.

17. Upravo je slavni skladatelj stvorio grb svoje obitelji. Isti čine kovrčice koje čine slova J, S i B, a na vrhu je kruna.

18. Iako je danas jedno od najpoznatijih djela, premijera njegove četverosatne „Muke po Mateju“ nije bila spomenuta u nijednim novinama.

 

(Visited 2.370 times, 8 visits today)

Komentari