Istaknuto
17.07.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta I ovog tjedna u Novoj glazbi donosimo domaće i regionalne glazbene novitete na preslušavanje i glasanje za one koji to zaslužuju.

16.07.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute Hrvatski se redatelji pitaju po čemu je Hrvatska radiotelevizija javna, a po čemu hrvatska. Pozivaju da poručite HRT-u: 'Meni se to gleda!'.

Glazba

Ziher playlista za rođendan prijatelja koji to više nije

24.09.2016. Valentina SertićFoto: The Smiths/Last.fm
Vrijeme čitanja: 2 minute

Koliko često mislite na ljude koji su prošli kroz vaš život i nestali iz njega? Svi poznajemo one sretnike koji od djetinjstva imaju iste prijatelje i majstorski održavaju kontakt sa svima koji im nešto znače. No nismo svi takvi. Neki od nas znaju kako izgubiti prijatelje i preboljeti to što ne rastu svi odnosi koje započnemo. Nekih prijatelja se bez obzira na to sjetimo svaki dan, a nekih samo na njihov rođendan.

Ova playlista je za sve one koji znaju da je izgubiti prijatelja teško, ali ponekad i neizbježno. Nekada smo mi krivi, a nekada se jednostavno dogodi život. Kao i nakon prekida romantične veze, prekid s prijateljem vrlo često pokreće u nama složene procese. Dogodi se i da nam nakon prekida ljubavne veze najviše nedostaje upravo njezin prijateljski aspekt. Naša prijateljstva često su složenija od ljubavničkih odnosa koje započinjemo pa je neobično što o njima nije napisano više pjesama.

5 faza

Na ovoj nostalgičnoj playlisti nećete naći pjesme koje nedvojbeno govore o prekinutim prijateljstvima, već pregled emocija povezanih s poznatih pet faza nošenja s gubitkom. Prva je faza poricanja i izolacije, druga faza ljutnje i ogorčenosti. Nakon njih slijede spoznaja i prihvaćanje, a sve faze natopljene su transformirajućim osjećajima iz spektra tuge. Žal za izgubljenim stoji na početku i na kraju svega. I to je zakon koji se treba poštovati i u konačnici zavoljeti.

Ova je playlista svojevrsna je proslava naše sposobnosti da idemo naprijed unatoč gledanju unazad. Stoga njome dominira glazba 90ih – alternativni rock, indie i shoegaze s jednom dionicom rezerviranom za zvukove Seattlea. Playlistu zatvara You Can Live at Home grupe Hüsker Dü. Posljednja je to pjesma njihovog posljednjeg albuma i govori o njihovom raspadu. Poznate su nam priče o brojnim bendovima koje je razorio sukob dvije dominantne ličnosti u njima. No Hüsker Dü nisu tek jedni od brojnih. Oni su na ruševinama vlastitih odnosa nastavili stvarati i dali nam lekciju da za sve postoji vrijeme, pa i za rastanak. Sličnu lekciju, uz tako potrebnu dozu ironije, daje nam i Morrissey.

Naposljetku, svaki je rastanak novi početak. A kada započeti iznova ako ne na kraju rujna? Jer, kao što Robert Perišić piše, “svi tečajevi počinju u jesen, kad čovjek mora nešto početi, učiniti zaokret, preživjeti…” Sretno s upisivanjem životnih tečajeva i odustajanjem od istih!

(Visited 277 times, 1 visits today)

Komentari