Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2017: 22/25

22.12.2017. Djed Mraziher

Dragi Ziherovci,

Jedan od najvećih hitova kazališta Gavella posljednjih nekoliko godina nesumnjivo je predstava “Kolovoz u okrugu Osage“. Nagrađen Pulitzerovom nagradom, tekst Tracyja Lettsa proglašen je “najuzbudljivijom novom dramom koju je Broadway vidio posljednjih godina” koja može stajati uz bok “velikim američkim obiteljskim dramama”. “Kolovoz u okrugu Osage” doista je nešto što se u suvremenom dramskom pismu ne susreće često: čvrsto oblikovan komad što O’Neilla združuje s humorom, cinično duhovit i potresno tužan, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame, izvrsno napisanih, “sočnih” likova kakve bi svaki glumac poželio igrati. U režiji Slađane Kilibarde produkciji kazališta Gavella, “Kolovoz u okrugu Osage” ponajprije bi trebao biti priča o tome što smo (si) sve spremni učiniti kad ne znamo kako voljeti. Anja Šovagović Despot za glavnu je ulogu u predstavi nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta, a uz nju igraju Bojana Gregorić Vejzović, Jelena Miholjević, Nela Kocsis, Antonija Stanišić Šperanda, Hrvoje Klobučar, Ranko Zidarić i drugi.

Ako želiš na predstavu “Kolovoz u okrugu Osage” u Gavellu u subotu, 23. prosinca u 19:30, uputi se na Ziherovu Facebook stranicu.

Spartak je povijesni spektakl iz 1960. godine koji jednostavno ne možete zaobići. U redateljskoj stolici nalazi se legendarni Stanley Kubrick, a u glavnoj ulozi pobunjenog roba Spartaka nalazimo Kirka Douglasa. Film je dobio četiri Oscara u kategoriji Najboljeg sporednog glumca (Peter Ustinov kao Batiata, trgovac robljem koji kupuje Spartaka), Najbolje scenografije, Najbolje fotografije i Najbolji dizajn kostima. Pamtljivu ulogu još su odigrali Laurence Olivier kao Kras te Jean Simmons u ulozi Varinije, robinje koja se zaljubljuje u protagonista. Film u svojih tri sata trajanja nudi raznolike režiserske postupke, zanimljive dijaloge i scene koje su u to doba bile nezamislive (scene bitke s osam tisuća španjolskih vojnika). Spartak je spektakl koji se gleda nekoliko puta u životu.

Ako želiš na film Spartak u Kino Tuškanac u subotu, 23. prosinca u 19 sati, uputi se na Ziherov Instagram profil.

Ziherov adventski kalendar

U sklopu Ziherovog adventskog kalendara i ove sam godine pripremio veliki broj darova. U suradnji s 26 partnera i prijatelja Zihera tijekom idućih 25 dana podijelit ću više od 40 najkulturnijih poklona koje možete zamisliti. Filmove vam donose Kino Tuškanac, Kino Europa, Art-kino Croatia, Discovery Film, 2i Film i Cineplexx, glazbu Tvornica kulture, LAA, Vintage Industrial Bar, KSET, Universal Music i Croatia Records, izložbe Klovićevi dvori, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Muzej torture, Muzej iluzija, Muzejsko dokumentacijski centar i Umjetnički paviljon, knjige OceanMore i Naklada Ljevak, a kazalište Gavella, Teatar &TD, ZKM i HNK u Zagrebu.

Puno ljubavi,

Djed Mraziher

(Visited 71 times, 1 visits today)

Komentari