Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2017: 24/25

24.12.2017. Djed Mraziher

Dragi Ziherovci,

Nakon više od 40 godina impresivne karijere, Vlatko Stefanovski, najbolji gitarist ovih prostora, objavio je album “Mother tongue”. Stefanovski je kao devetnaestogodišnjak osnovao kultni Leb i sol nakon čega se posvetio aktivnom očuvanju tradicionalne makedonske pjesmarice (i ne samo makedonske već i one ostalih zemalja balkanskog poluotoka), kao i suradnji sa svojim vjernim gitarističkim partnerom Miroslavom Tadićem. Odlika pravog umjetnika nije napraviti što vjerniju repliku postojećeg djela, već svoju osobnost i virtuoznost upisati u izvedbu. Na albumu “Mother tongue” nalaze se kultni instrumentali kao što su Bistra voda i Uspavanka za Radmilu M. i svima poznate tradicionalne Jano mori, Dimitrijo, sine Mitre i Ogreala mesečina.

Ako želiš CD “Mother tongue” Vlatka Stefanovskog u izdanju Croatia Records, uputi se na Ziherov Instagram profil.

U rujnu 2017. Naklada Ljevak objavila je roman “Prosječni indeks sreće” Davida Machada. Glavni junak, Portugalac Daniel, živi relativno lagodno i sretno, sve dok se stvari iznenada ne promijene nakon što Portugal pogodi ekonomska kriza. Daniel ostaje bez posla, više nije u stanju plaćati stambeni kredit, njegova žena napušta ga i odvodi sa sobom djecu, a na neki način ostaje i bez dvaju najboljih prijatelja. Obdaren sposobnošću promatranja i društvene kritike David Machado gradi iznenađujuću priču o trima muškarcima čije prijateljstvo pobjeđuje sve nedaće i sve apsurde današnjeg društva. Čitatelja će Machadov roman povremeno podsjetiti na novinske članke o portugalskoj društvenoj i ekonomskoj zbilji u doba krize te na analizu koja nastoji otkriti kako se Europa u njoj našla. Roman je nagrađen 2015. Nagradom EU za književnost.

Ako želiš primjerak romana “Prosječni indeks sreće” Davida Machada u izdanju Naklade Ljevak, uputi se na Ziherovu Facebook stranicu.

Ziherov adventski kalendar

U sklopu Ziherovog adventskog kalendara i ove sam godine pripremio veliki broj darova. U suradnji s 26 partnera i prijatelja Zihera tijekom idućih 25 dana podijelit ću više od 40 najkulturnijih poklona koje možete zamisliti. Filmove vam donose Kino Tuškanac, Kino Europa, Art-kino Croatia, Discovery Film, 2i Film i Cineplexx, glazbu Tvornica kulture, LAA, Vintage Industrial Bar, KSET, Universal Music i Croatia Records, izložbe Klovićevi dvori, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Muzej torture, Muzej iluzija, Muzejsko dokumentacijski centar i Umjetnički paviljon, knjige OceanMore i Naklada Ljevak, a kazalište Gavella, Teatar &TD, ZKM i HNK u Zagrebu.

Puno ljubavi,

Djed Mraziher

(Visited 37 times, 1 visits today)

Komentari