Istaknuto
17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ima sedam domaćih singlova koji se natječu ovog tjedna za vaše glasove, a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

Izvedbene umjetnosti

Ziherov vodič kroz Noć kazališta 2015. godine

18.11.2015. Sara LivljanićFoto: www.noc-kazalista.com
Vrijeme čitanja: 8 minute

Noć kazališta međunarodni je projekt koji se istovremeno održava u 11 europskih zemalja. Svake treće subote u studenom kazališta otvaraju svoja vrata posjetiteljima te im nude brojne manifestacije kao što su amaterske i profesionalne predstave domaće ili strane produkcije, okrugle stolove, razgovore s glumcima i druge sadržaje. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja, kako umjetnika i kazališnih djelatnika, tako i publike. U brojnim će se hrvatskim gradovima 21. studenog održati sedma po redu Noć kazališta te će u 85 institucija biti izvedeno 125 predstava i 80-ak popratnih programa. Ovogodišnji je slogan manifestacije “Bitni ili ne bitni”, parafrazirajući tako Shakespeareovog Hamleta.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu Noć kazališta obilježit će premijerom predstave “Na kraju tjedna”. Riječ je o novom autorskom projektu Bobe Jelčića koji po prvi puta režira u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući. Predstava se bavi srednjom klasom današnjice, onom koja je izgubila stare društvene vrijednosti, a još uvijek nije usvojila nove. Glumačku postavu čine Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Ivan Jončić, Damir Markovina, Vanja Matujec i Bojan Navojec, a svi su oni, zahvaljujući Jelčićevom posebnom načinu rada s glumcima, i suautori predstave. Jelčić je ujedno i scenograf, kostimografkinja je Milica Kostanić, koscenograf Miljenko Sekulić, a asistent redatelja Tomislav Šoban. Ulaznice za premijeru su u slobodnoj prodaji, dok su prve reprize 25. i 26. studenog.

Foto: facebook.com/hnk.hr

Foto: facebook.com/hnk.hr

Ekspresionistička jednočinka “Kristofor Kolumbo” Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka igrat će za Noć kazališta u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava govori o posljednjoj olujnoj noći na admiralskoj lađi Santa Maria prije otkrića Amerike, a povijesni predložak iskorišten je kao metafora apstraktne potrage za novim, za svijetom u kojem bi ljudi bili drugačiji. Predstava je ove godine sudjelovala na Marulićevim danima u Splitu i Sterijinom pozorju u Novom Sadu, a nominirana je za najbolju predstavu i redatelja na Nagradi hrvatskog glumišta i na Teatar.hr Nagradi publike, što potvrđuje veliki uspjeh i kod gledatelja i kod kritike. Ulaznice za Noć kazališta koštaju svega 10 kn, a predstava igra i dan poslije, 22. studenog.

Gradsko dramsko kazalište Gavella odlučilo je za Noć kazališta odigrati predstavu “Osmi povjerenik”. Jedan od najnagrađivanijih suvremenih hrvatskih romana Renata Baretića u kazalištu u Frankopanskoj režirao je Saša Anočić. Tekst se bavi dolaskom vladina povjerenika na udaljeni hrvatski otočić. Njegov zadatak je da organizira lokalnu vlast, ali s dolaskom na Trečić shvaća da to nije tako jednostavno. U predstavi igraju Janko Rakoš, Enes Vejzović, Hrvoje Klobučar i mnogi drugi, početak je u 19:30, a ulaznice su također 10 kn.

Satiričko kazalište Kerempuh predstavit će se s predstavom “‘ko živ, ‘ko mrtav”, koja kroz četiri nova dramska teksta, čiji su motivi preuzeti iz regionalne društveno-političke prošlosti i sadašnjosti, progovara o smrti. Riječ je o tekstovima Ne kopaj po groblju, molim te (Noćna mora) i General Mate Matišića, Martovske ide Svetislava Basare i Zadušnica Hriste Bojčeva koji su na poziv redatelja Dine Mustafića i dramaturginje Željke Udovičić Pleština napisani upravo za ovu priliku. U središtu zanimanja su postratne traume ovih prostora, dehumanizacija i birokratizacija pojedinca unutar Europske unije, propitivanje autoriteta te potraga za smislom života. Predstava igra u 20 sati, a cijena ulaznica je 30 kn.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

U Teatru &TD igra predstava “Ja koja imam nevinije ruke” u režiji Ivana Lea Leme, za koju je dramski predložak kompilirala glumica Vesna Tominac Matačić, koja i glumi samu Vesnu Parun. Osim najvažnijih epizoda iz života slavne pjesnikinje, prisjetit ćemo se i najpoznatijih, ali i nekih manje poznatih pjesama najveće hrvatske pjesnikinje druge polovice 20. stoljeća. Predstava igra u 20h.

Teatar EXIT izvest će kultni hit “Shakespeare na Exit” koji igra još od 2006. godine. U režiji Matka Raguža Živko Anočić, Jerko Marčić i Marko Makovičić utjelovili su najpoznatije likove engleskog barda te ukratko prikazali njegova najpoznatija dijela, od brojnih komedija do “Hamleta”. Predstava igra u 20 sati, a ulaznice se prodaju za 40 kuna. Povodom Noći kazališta u 17:30 će igrati i dječja predstava “I drvo je bilo sretno”, koja je premijerno zaigrala još 2003. godine. Riječ je o biseru u režiji Renea Medvešeka o prijateljstvu drva i dječaka, a ulaznice koštaju 30 kn.

Mala scena je za Noć kazališta pripremila dvije dječje predstave. “Ne, ti ne! Ili o drukčijatosti” namijenjena je djeci od sedam godina naviše te se bavi djecom koja odstupaju od društveno prihvatljive norme – Rubenu, stranom državljaninu, Tei koja mrzi rozu boju te njezinom bratu Niki i njegovoj bolesti, zbog koje ga druga djeca izbjegavaju. Predstava želi ukazati da smo svi drugačiji, svatko na svoj poseban način. “Priča o kotaču” namijenjena je najmlađima od 2 godine naviše, te će biti prikazana u 10 i u 11:30h. Mala djeca još u potpunosti ne razumiju, ali itekako osjećaju ljepotu slika i riječi kojima im pripovijedamo o svijetu oko njih. Uz dječje predstave, istog je dana na repertoaru i predstava “Leticija i Ljublist” Petera Shaffera kojom Vitomira Lončar, osnivačica Male scene, slavi 40 godina karijere. Predstavi će ovo biti jedna od posljednjih izvedbi, a ulaznice koštaju 60 kuna.

Foto: www.mala-scena.hr

Foto: www.mala-scena.hr

Dječja publika će u Kazalištu Trešnja u 17h moći pogledati “Snjeguljicu i sedam patuljaka”. Slavnu bajku braće Grimm režirala je i adaptirala Ivana Čoh, a u glavnoj je ulozi Tena Jeić Gajski.  U Zagrebačkom kazalištu lutaka će u 11 i 18h zaigrati još jedna bajka braće Grimm, “Crvenkapica“. Premijera predstave je dan ranije, 20. studenog, stoga je ovo jedna od prvih prilika da pogledate lutkarsku verziju poznate priče u režiji Lea Katunarića. U predstavi igraju Matija Prskalo, Janko Popović Volarić, Andrea Baković, Mira Bosanac, Maja Nekić, Boris Mirković i Branko Smiljanić, a namijenjena je djeci starijoj od tri godine.

Novootvorena Scena Ribnjak Noć kazališta počet će obilježavati noć ranije izvedbom monoopere “Dnevnik jednog luđaka” 21. studenog u 00:01, nakon koncerta Zorana Predina. Monodrama prema tekstu N. V. Gogolja obuhvaća čitav spektar stanja svijesti, kao i gubitak istog. Gogolj je opisao shizofreniju koja tada još nije bila upisana u medicinski rječnik, ali iz društvene sfere i položaja identiteta pojedinca. U produkciji Moving Music Theatrea predstavu je režirao Marjan Nećak, a na engleskom i španjolskom izvodi je Ozren Grabarić, uz titlove. Predstava će igrati i 21. u 21h, a ulaznica je 25 kn.

Osim “Dnevnika jednog luđaka”, u Centru za mlade Ribnjak u 10 će sati biti održano Pjesničko jutro, od 12 do 16h lutkarska radionica neverbalnog teatra, a u 18 i 19h predstava Parrhesia – Prva priča o pajacima prema tekstu Sunčane Škrinjarić, koju izvodi Kazališni studio Scene Ribnjak “Daskari”. Sve će završiti uz amatersku stand up večer pod vodstvom Studija Smijeha te uz jazz/blues/cabaret svirku polaznika Rock akademije.

Foto: www.scenaribnjak.hr

Foto: www.scenaribnjak.hr

U Histrionskom domu će u 20 sati igrati predstava “Nismo sve Karenjine”. Ova predstava govari o slutnji, žudnji, čežnji i sramu uz riječi Ujevića, Cesarića, Šimića te stihove Runjića, Brela, Dedića i Britvića. Sam naziv “Nismo sve Karenjine” posuđen je iz stiha pjesme Arsena Dedića. Autorice i izvođačice predstave su Vera Zima i Ksenija Erker.

U Noći kazališta će se na Peščenici odigrati najuspješnije predstave Dramskog studija KNAP – “Molimo, ugasite mobitele”, “Kratke scene” i “Što je pjesnik htio reći”. Nagradu Daska koja život znači za najbolji autorski tekst na 16. festivalu zagrebačkih kazališnih amatera 2012. godine dobila je predstava Teatra Gaudeamus “Molimo, ugasite mobitele” koja će biti izvedena u 19 sati. Okosnica predstave nije osuda posjedovanja tehnologije, nego upozorenje roditeljima jer bespuće interneta odvraća pažnju na danas pomalo zaboravljene stvari kao što su maštanje te druženje djece i mladih u stvarnim, a ne virtualnim uvjetima. Predstava “Kratke scene” bavi se Shakespeareovim heroinama te kaziva renomiranu hrvatsku poeziju, dok se predstava “Što je pjesnik htio reći” bavi odnosom svjetske i hrvatske ljubavne lirike kroz priču o osjećajima, prekidima i vječnosti. Sve su predstave nastale pod vodstvom Rebecce Agić, a počinju u 20 odnosno 21 sat.

Na daskama Scene Vidra kazalište slijepih i slabovidnih Novi život izvest će u 20 sati predstavu “Jučer sam se sjetio plave”. Tekst i režiju potpisuje Petra Radin. Ova se predstava pita kamo ide društvo u kojem se sljepoća smatra najgorim mogućim invaliditetom u situacijama kad slijepu osobu vidimo na ulici, kad bismo je trebali primiti na posao ili omogućiti joj školovanje, no kad društvo treba pripomoći i osigurati određene koristi, tada se potpora za kompenzaciju troškova prouzročenih sljepoćom svodi na milostinju i najmanja je u ovom dijelu Europe. Cijena ulaznice je 20 kn.

Što se ostalih ostalih hrvatskih gradova tiče, u HNK u Varaždinu će na Noć kazališta premijerno biti izvedena predstava “Škrtac“. Slavnu Moliereovu komediju u pet činova o škrtom starom udovcu Harpagonu režirat će Vinko Brešan. Beskrupulozni naslovni lik simbol je škrtosti i pohlepe, poroka koji vode u usamljenost. Njega će utjeloviti Stojan Matavulj, a u ostalim su ulogama Jan Kerekeš, Irena Tereza Prpić, Ivica Pucar, Sara Stanić, Darko Plovanić, Barbara Rocco, Mitja Smiljanić, Marinko Prga, Ozren Opačić, Beti Lučić i Zdenko Brlek. Dramaturginja je Željka Udovičić, scenograf Drago Broz, kostimografkinja Irena Sušac, a skladatelj Mate Matišić. Također, istog će dana u 11 sati na sceni Rogoz igrati predstava “Plava boja snijega” Grigora Viteza. Riječ je o produkciji Kazališnog studija mladih pod umjetnički-pedagoškim vodstvom Renate Eldan, a besplatne ulaznice mogu se podići na blagajni kazališta.

Splitski će HNK za Noć kazališta izvesti operu “Samson i Dalila” po cijeni upola nižoj od uobičajene. Riječ je o najznačajnijem glazbeno-scenskom djelu francuskog skladatelja Camille Saint-Saënsa koje je u Splitu premijerno postavljeno u srpnju u sklopu Splitskog ljeta. Solistima, zborom i orkestrom splitske Opere na predstojećoj će izvedbi ravnati maestro Hari Zlodre, a u naslovnim ulogama Samsona i Dalile nastupit će tenor Vladimir Garić i mezzosopranistica Ivana Srbljan. Redatelj Krešimir Dolenčić starozavjetnu je priču iz Knjige o sucima o Samsonu, vođi Izraela u otporu protiv Filistejaca koji pada kao žrtva svoje ljubavnice Dalile, ispunio suvremenim asocijacijama.

U Gradskom kazalištu mladih u Splitu igrat će predstava “Kako preživjeti zombi apokalipsu”. Riječ je o komediji Ben Muira koju je režirao Mario Kovač. Interaktivna predstava uputit će vas u neka goruća pitanja, poput toga kako izbjeći zarazi i kako se spasiti kad ta stvorenja krenu u osvajanje svijeta. U predstavi igraju Pere Eranović, Vanda Boban Jurišić, Vinko Mihanović i Siniša Novković, početak je u 20:30, a ulaz je besplatan. U Gradskom kazalištu lutaka u Splitu bit će izvedena predstava “Did i repa”. Anica Tomić i Jelena Kovačić na motivu poznate ruske bajke izgradile su predstavu o djevojčici koja dolazi na selo provesti ljetne praznike s Babom i Didom te upoznaje svu težinu i ljepotu života u Zagori.

Foto: www.gkm.hr

Foto: www.gkm.hr

U zadarskom će HNK u 20h igrati predstava „Umjetnost intervjua“ suvremenog španjolskog dramatičara Juana Mayorge u režiji Nenni Delmestre. Predstava je nastala u koprodukciji sa splitskim HNK, a prati tri generacije žena koje pod istim krovom žive s muškarcom uljezom. Ulaz na predstavu je besplatan. U šibenskom će HNK gostovati kazališna družina Glumci u Zagvozdu s predstavom “Istina” Floriana Zellera. Glume Vedran Mlikota, Mila Elegović, Damir Poljičak i Hana Hegedušić/Žana Bumber u režiji Danka Ljuštine.

Riječki HNK Ivana pl. Zajca povodom Noći kazališta nastavlja s programom “Vaše kazalište vama”. Početak je u 18h, ulaz besplatan, no potrebno je ranije podići ulaznice na blagajni kazališta. Istarsko narodno kazalište iz Pule izvest će predstavu “Rinimo ga naprid” Gorana Prodana inspiriranu tesktom “A Rise on the Market” Edwarda Taylora. Predstavu je režirao Jasminko Balenović, a reprize su i 22. te 23. studenog. Gradsko kazalište Marin Držić iz Dubrovnika ugostiti će splitsko kazalište PlayDrama i njihovu predstavu “Ljuljačka za dvoje”. Tekst Williama Gibsona režirao je Elvis Bošnjak, a predstava igra i dan kasnije u 20h. Priča prati dvoje usamljenika, odvjetnika Jerrya i plesačicu Gittel koji nakon emotivnih brodoloma pokušavaju opet živjeti. Njih igraju Anastasija Jankovska i Ivan Baranović.

Kazalište Virovitica će Noć kazališta proslaviti sa svojom najnovijom predstavom “Nećeš, razbojniče!”. Dražen Ferenčina režirao je tekst Zoltana Egressyja o tri nogometna suca čiji privatni odnosi utječu na ishod utakmice. Predstava je koprodukcija s Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca, a igra u 20 sati. Gradsko kazalište Požega najavilo je čak dva gostovanja. Kazalište Planet Art dolazi u 19h s legendarnim “Stilskim vježbama”, ulaznice se mogu kupiti za 40 i 50 kuna. U 21:30 GK Joza Ivakić izvest će predstavu “Četiri priče: žene” u režiji Roberta Raponje. Predstava je nastala po zbirci kratkih priča “Mučenice” mladog zadarskog autora Želimira Perišića, a u njoj glume studentice osječke Umjetničke akademije, Petra Kraljev, Katica Šubarić, Petra Cicvarić i Sara Moser. Ulaz na drugu predstavu je besplatan.

Osječki HNK organizirao je gostovanje baleta “Balerine” Srpskog narodnog pozorišta iz Novoga sada u 20 sati nakon čega će se održati panel diskusija s autorskim timom predstave na temu “Profesija kao identitet”. Istog će dana u 19 sati biti organiziran obilazak kazališta, a sve će završiti u foyeru u 22h uz program pod naslovom “Kazalište pjeva i pleše”. U osječkom Dječjem kazalištu Branimira Mihaljevića gostuje Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Jelačić” iz Petrovaradina s dječjom operom “Šumska kraljica” koja će igrati u 17:30 i 19:30. Od 18 do 19:30 Areta Ćurković i Jona Zupković održat će i radionicu, a polaznici Dramskih studija pripremili su humanitarno edukativni program uz prikupljanje donacija.

(Visited 276 times, 1 visits today)

Komentari