Film

10. jubilarni Maraton kratkometražnih filmova u nezavisnim kinima

Foto: facebook.com/kinomreza
Vrijeme čitanja: 2 minute

Organizacija Kino mreža koja okuplja 25 nezavisnih kina širom Hrvatske u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom organizira jubilarni 10. Maraton kratkometražnog filma. Manifestacija je to kojim se slavi ova kratka filmska forma, a koja se prigodno održava i na najkraći dan u godini, 21. prosinca.

Čak 42 kratkometražna filma domaće i europske produkcije moći će se pogledati u šest blokova od 14. do 22. prosinca. Program je podijeljen na Male domaće i Male europske maratonce, Domaće maratonce koji se dijele na četiri dijela te Domaće dokumaratonce.

Tako je za djecu pripremljen posebni program s čak devet domaćih naslova, višestruko nagrađivanih na domaćim i stranim festivalima, a među kojima izdvajamo naslove kao što su Ježeva kuća, filmska adaptacija poznate bajke, autorice Eve Cvijanović te Vrlo mokra noć u muzeju autora Milana Trenca po čijim je prethodnim radovima stvoren filmski serijal Noć u muzeju”.

Mali europski maratonci pak donose najbolje kratke animirane naslove iz čitave Europe s posebnim naglaskom na Belgiju, Nizozemsku i Litvu.

Za one malo starije posjetitelje tu su pak četiri bloka domaćih kratkih filmova raznih žanrova s nevjerojatnih 26 naslova, nastalih u proteklih deset godina – od animiranih („Manivald, „Arka, Real Boy) do igranih (Ja sam svoj život posložila, „Lovebox, „Ljepotan), od eksperimentalnih (Mjesto odakle vam pišem pisma, Prazni sati,Amnezijak na plaži) pa sve do onih dokumentarnih (White Trash, „Sve, još uvijek, u orbiti).

Manifestacija kojom se slavi kratkometražna forma odvija se u sklopu inicijative Najkraći dan, pokrenute 2012. godine u Francuskoj s ciljem promocije ovog oblika filmskog stvaralaštva. Inicijativi se uskoro pridružio veliki broj europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Kina Kino mreže koja sudjeluju u programu su:

 

Kino mreža i HAVC u suradnji s domaćim autorima i autoricama pozivaju sve da kraj još jedne godine proslave uz nove kratke filmske doživljaje i tako podrže ovu manifestaciju, ali i sva nezavisna kina. „Vidimo se u kinu jer kino je bolje!”, poručuju iz organizacije.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari