Glazba

13. Stih u regiji: Pjesnički festival koji povezuje regiju (Europu) poezijom i glazbom

SUR - Stihovi u regiji
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Festival „Stih u regiji” (SUR), koji već trinaesti put okuplja pjesnike, književne kritičare, urednike i glazbenike iz Hrvatske i susjednih zemalja, održat će se od 27. do 30. lipnja 2024. godine u tri hrvatska grada: Zagrebu, Varaždinu i Vrbovcu.

Prvo izdanje „Stiha u regiji” održano je u lipnju 2009. u Zagrebu i Rijeci. U prošlih 12 izdanja, festival je ugostio više od 100 pjesnika, književnih kritičara i urednika iz Hrvatske te 70-ak pjesnika iz susjednih zemalja. Festival je postao prepoznatljiv po izvrsnim čitanjima poezije, uspješnim okruglim stolovima i razgovorima s pjesnicima, ali i po nastupima poznatih glazbenika kao što su Arsen Dedić, Josipa Lisac, Nina Romić, Sara Renar, Dunja Knebl, Lidija Bajuk, Gentleman, Sleepyheads i mnogi drugi.

SUR - Stihovi u regiji
Foto: Press

SUR 2024.

Ovogodišnji, 13. po redu festival „Stih u regiji” održava se pod okriljem Hrvatskoga društva pisaca (HDP) te u partnerstvu s Hrvatskim P.E.N. centrom. Festival će okupiti 17 pjesnika iz inozemstva, od Ukrajine, preko Italije i Slovenije, do Velike Britanije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Bugarske, uz dvadesetak domaćih pjesnika. Program će uključivati i desetak kantautora na mini koncertima, promocije knjiga, razgovore s piscima i performanse.

Program festivala

27. i 28. lipnja – Zagreb Prva dva dana festivala, u Zagrebu će se na nekoliko lokacija održati promocije novih pjesničkih knjiga Branislava Glumca i Ivana Kapeca, te razgovori s piscima iz Italije, Velike Britanije i Ukrajine. Na večernjim koncertima nastupit će Denis Katanec i Damir Šodan te Tomi Novak koji će izvoditi pjesme legendarnog Leonarda Cohena.

29. lipnja – Varaždin Treći dan festivala, SUR će gostovati u Varaždinu. U HNK Varaždin će se održati čitanja pjesnika, uključujući sudionike festivala i lokalne pjesnike, njih ukupno 40-ak. Glazbeni dio programa uključuje nastupe Dunje Knebl i Roka Margete, dok će Nevena Radulović izvesti performans na stihove Neve Lukić.

30. lipnja – Vrbovec Zadnji dan festivala, SUR se seli u Vrbovec, gdje će se na stejdžu u Celinama cijeli dan i večer izmjenjivati pjesnici i glazbenici. Na mini koncertima nastupit će Nina Romić i Jelena Galić, Dunja Knebl i Roko Margeta, Lidija Bajuk, Ivan Škrabe, Miriiam, Ivan Kapec, Tomi Novak i Damir Šodan.

 


Pozivamo sve ljubitelje poezije i glazbe da nam se pridruže na ovom jedinstvenom festivalu koji slavi umjetnost riječi i glazbe, te pruža platformu za susretanje i razmjenu ideja među umjetnicima iz cijele regije.

Za dodatne informacije i detalje o programu, posjetite web stranicu HDP-a [13. Stih u regiji | Hrvatsko Društvo Pisaca (hrvatskodrustvopisaca.hr)]

Vidimo se na 13. Stihu u regiji!


SUR 2024 / Stihovi u regiji

Be social

Komentari