Film

Novi film Michaela Hanekea stiže u kina

Foto: facebook.com/HappyEnd.DerFilm
Vrijeme čitanja: 2 minute

Svima koji imalo prate art film, ime Michaela Hanekea ne treba pretjerano predstavljati. Također, svima onima koji su do sada pogledali barem jedan njegov film ne treba posebno naglašavati da kada se radi o Hanekeu, naslov filma Sretan kraj može označiti isključivo metaforu i/ili paradoks. Nakon pet godina (najduže razdoblje tijekom kojeg nije snimio ni jedan film), najveći austrijski i jedan od najvećih europskih redatelja današnjice Michael Haneke vraća se na velika platna svojim novim uratkom koji je ove godine prikazan na filmskim festivalima u Münchenu i Sydneyju te na onom najpoznatijem – Cannesu, gdje se nalazio u glavnoj konkurenciji.

U novom se filmu u glavnim ulogama pojavljuju Hanekeovi sada već stalni suradnici – Isabelle Huppert (prošle godine po prvi put u karijeri nominirana za nagradu Oscar u kategoriji glavne ženske glumice) i Jean-Louis Trintignant (francuski glumac koji je u mirovinu otišao još 2003. godine, ali koji iz nje izlazi isključivo za nastup u Hanekeovim filmovima). Iako se do sada već etablirao kao kvalitetan redatelj, Haneke je svjetsku slavu stekao 2005. godine režijom kontroverznog filma Skriveno. Godine 2009. publiku i kritiku baca u delirij sjajnim filmom Bijela vrpca s kojim pobjeđuje u Cannesu, a 2012. godine ostvaruje još veći uspjeh (ako je to uopće moguće) s fantastičnom dramom Ljubav koja mu osim druge Zlatne palme donosi i nominacije za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja i scenarija.

Sretan kraj

Najnoviji Hanekeov film drama je čija se priča vrti oko imućne obitelji Laurent koja vodi uspješnu građevinsku kompaniju, a osnovao ju je sada već senilan George (Trintignant) koji se još uvijek smatra glavom obitelji. Posao vodi njegova hladna kći Anne (Huppert), koja lagano gubi strpljenje sa svojim odraslim, ali nemarnim sinom Pierreom (Franz Rogowski). Annin brat Thomas (Mathieu Kassovitz) većinu svog vremena provodi brinući se za svoje poslove i žonglirajući s ljubavnim aferama, dok njegova otuđena 13-godišnja kćerka Eve (Frantine Harduin) gleda s gađenjem na sve te nezadovoljne ljude oko sebe.

Zanimljivo je za spomenuti da je ovo drugi film nakon Ljubavi u kojem glumci Huppert i Trintignant glume oca i kćer. Također, upravo je Sretan kraj izabran za austrijskog kandidata za najbolji strani film na predstojećoj dodjeli nagrade Oscar. Stranoj kritici i festivalskoj publici film se već svidio, a hoće li se svidjeti i nama provjerit ćemo od ovoga četvrtka.

Sretan kraj stiže u multiplekse Cinestar 7. prosinca, u zagrebačko kino Europa 11. prosinca, a u riječko Art-kino Croatia 30. prosinca ove godine.

Be social

Komentari