Izvedbene umjetnosti

Borko Perić je “Samoubojica” u novoj predstavi kazališta Kerempuh

Foto: www.kazalistekerempuh.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Premijera predstave “Samoubojica” Nikolaja Erdmana u režiji Vite Taufera održat će se u petak, 13. travnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Ovo je druga suradnja slovenskog redatelja Vite Taufera i kazališta Kerempuh u kojem je 2016. postavio iznimno uspješnu i još uvijek aktualnu predstavu “Jedan sluga, dva gospodara” Richarda Beana, s Borkom Perićem u glavnoj ulozi.

Tragikomedija “Samoubojica” jedan je od snažnijih ruskih tekstova, koju je Staljin nazvao praznom i zloćudnom, njezino izvođenje zabranio, a autora protjerao iz Moskve. Ona progovara o tome što se događa kada život počne gubiti na vrijednosti. U sistemima koji guše individualnost, u korumpiranom društvu željnom senzacija i dominaciji oportunizma, najprije stradavaju osobna sloboda i ljudsko dostojanstvo. Ovo je priča o čovjeku kojemu se u ime domovine i lažnog patriotizma više nema što oduzeti osim njegovog života.

Sve u ˝Samoubojici˝ započinje slučajno, jednom banalnom bračnom svađom usred noći da bi odmah nakon toga protagonisti, a i publika, bili nepovratno bačeni u vrtlog društveno-političkih zbivanja. Erdman plete svoju dramsku nit na razlici između pojedinca i društva, između ljudskosti i propagande te suprotstavlja čovjeka i njegove osjećaje hladnom i proračunatom političkom establišmentu.

Foto: www.kazalistekerempuh.hr

Uz neodoljivi humor, britku ironiju i majstorstvo kazališnog apsurda, ovo djelo, koje nijedna cenzura nije uspjela utišati, žestoko napada svaki oblik diktature ili strahovlade, pletući svoju dramsku nit oko posljedica koje nastaju kad se umjesto života glorificira smrt, kad se umjesto u budućnosti počinje živjeti u prošlosti te kada su jedina perspektiva ovrhe, deložacije i kolektivni povratak društvene svijesti u srednji vijek. Na beskrajno duhovit način ova satira progovara o brojnim apsurdima kojima smo okruženi te nam sugerira da ćemo, ukoliko budemo živjeli po društvenim pravilima, sasvim sigurno propasti.

U predstavi glume Borko Perić, Csilla Barath Bastaić, Elizabeta Kukić, Vedran Mlikota, Linda Begonja, Luka Petrušić, Filip Detelić, Matija Šakoronja, Hrvoje Kečkeš, Anita Matić Delić, Mirela Videk, Ornela Vištica, Filip Sertić, Josip Brakus i Karlo Mlinar. Dramaturgiju i adaptaciju teksta potpisuje Dora Delbianco, scenografiju Vito Taufer, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, oblikovanje svjetla Miljenko Bengez, glazbu i tekstove songova Mate Matišić, asistent redatelja je Tim Hrvaćanin, a asistentica kostimografkinje Ivana Butković.

Be social

Komentari