novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Film

18. ZagrebDox otvara se večeras uz “Ljetne noći” Ohada Milsteina

18. zagrebdox
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovogodišnje, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvara se u nedjelju, 3. travnja u 20 sati u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu projekcijom filma „Ljetne noći“ izraelskog redatelja Ohada Milsteina. Ovjenčan nagradom za najbolji izraelski film na festivalu DocAviv, čiji je žiri naglasio da se radi o remek-djelu koje stvara nove standarde u dokumentarnom pripovijedanju, ovaj poetičan i nježan film posveta je očinstvu i sponama između roditelja i djeteta. Intimnim pristupom i pomalo sanjivom atmosferom pruža autentične i iskrene – ponekad dirljive, a ponekad duhovite – odgovore na pitanje: kako izgleda svijet u očima šestogodišnjaka?

Kao dio međunarodne konkurencije film „Ljetne noći“ jedan je od dvadeset naslova koji se ove godine natječu za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat, a ista će nagrada pripasti i autorici ili autoru jednog od sedamnaest filmova u regionalnoj konkurenciji. O nagradama odlučuje nekoliko zasebnih žirija: međunarodnim žirijem predsjeda hrvatska redateljica Katarina Zrinka Matijević, kojoj je posvećena i Autorska večer, a odluku o najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji donijet će zajedno s članovima žirija Mihailom Gorobčukom („Sjenke djetinjstva“, ZagrebDox 2021) i nagrađivanim domaćim redateljem Daliborom Matanićem.

Što gledati?

Tijekom osam festivalskih dana publiku očekuje ukupno 86 filmskih naslova, a premijerno na ZagrebDoxu svoje filmove predstavit će i nekoliko domaćih autora: Goran Dević („Hrvatskog narodnog preporoda“), David Lušičić („Mlungu – Bijeli kralj“), Vedrana Pribačić („Veće od traume“), Davor Sanvincenti („Mjesta koja ćemo disati“) i Ante Zlatko Stolica („Babajanja“), uz niz stranih autora poput povratnika na ZagrebDox Petera Kerekesa, Paweła Łozińskog Jona Banga Carlsena, a publici će se predstaviti i i Zahavi Sanjavi, Tea Lukač , Matteo Tortone , Nicolas Peduzzi , Sierra Petengill,  Andrei Kutsila i mnogi drugi.

18. zagrebdox
Foto: Press

Na nekoliko događanja otvorenih za javnost tematizirat će se specifični žanrovi i aspekti suvremene dokumentaristike – od fenomena TikTok-a pa do putopisnog dokumentarca.

Ulaznice u pretprodaji i tijekom festivala mogu se nabaviti na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema (Centar Kaptol, Nova Ves 17), na tiketomatima u predvorju kina i online na www.kaptolcinema.hr. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net.

(Visited 84 times, 1 visits today)
Be social

Komentari