Izvedbene umjetnosti

Počinje 23. Međunarodni festival malih scena u Rijeci: Devet predstava u tjedan dana

Foto: www.theatrefestival-rijeka.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Od 3. do 10. svibnja u Rijeci će se održati 23. Međunarodni festival malih scena. Ovogodišnji će festival ugostiti devet predstava u izboru kazališnog kritičara Bojana Munjina koji pod radnim sloganom „Gori li kazalište?“ ističe da umjetnost u vrijeme iskušenja i kriza mora ostati na poprištu čovjekovih zebnji i napora.  „Biti će to susret uvjerljivog autorskog i glumačkog teatra koje traga za estetskim i društvenim odgovorima na pitanja svojega doba. Ono što je različito u odnosu na ranije godine riječkog festivala jest turobna aktualnost i težina današnjeg vremena“, ističe selektor Munjin.

Festival će 3. svibnja izvedbom u skladištu uz disco Tenk na Kampusu otvoriti predstava „Antigona – 2000 godina kasnije“. Riječ je o koprodukciji kazališta Ulysses i festivala MESS iz Sarajeva koja mitsku Sofoklovu priču iz davnina propituje u aktualnom kontekstu. U predstavi redateljice Lenke Udovički igraju Maja Izetbegović, Dženana Džanić, Rade Šerbedžija, Ermin Bravo, Damir Urban, Katarina Bistrović-Darvaš, Jelena Lopatić, Vedad Suljagić te studenti glume na studiju Gluma i mediji.

Foto: www.theatrefestival-rijeka.hr
Foto: www.theatrefestival-rijeka.hr

Drugog dana festivala u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gostuje još jedna koprodukcija festivala MESS, ovoga puta sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR. Drama Igora Štiksa „Brašno u venama“ bavi se obitelji koja se nakon 20 godina ponovo okuplja te suočava s neizliječenim traumama. Predstavu je režirao Boris Liješević, a glume Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. Istog će dana u foyeru HKD-a biti odigrana predstava „Dnevnik jednog luđaka“ koju prema Gogoljevoj drami, u režiji Marjana Nećaka, izvodi Ozren Grabarić.

Šabačko pozorište i Narodno pozorište iz Beograda zajednički potpisuju produkciju predstave „Prah“ koja u HKD-u na Sušaku igra 5. svibnja. Veljko Mićunović režirao je tekst suvremenog mađarskog pisca Spire Györgyja koji kroz igru bračnog para propituje što je to sreća. U predstavi glume Nataša Ninković i Zoran Cvijanović. Iste večeri u Galeriji Kortil gostuju Putujuće kazalište PUK i Scena Ribnjak s predstavom „U agoniji“. Nela Koscis, Darko Stazić i Ozren Grabarić supotpisuju komornu inscenaciju predstave u kojoj i tumače likove Laure Lenbach, baruna Lenbacha i dr. Ivana pl. Križovca iz slavne Krležine drame.

Iz Zagreba dolazi i Hrvatsko narodno kazalište s predstavom „Bella figura“. Najnoviji tekst slavne francuske dramatičarke Yasmine Reza prati dva para iz srednje klase čiji se odnosi počinju raspadati u večeri zajedničkog susreta. Predstavu je režirao Boris Liješević, a igraju Lana Barić, Dušan Bućan, Ksenija Marinković, Olga Pakalović i Milan Pleština. Još jedno gostovanje iz Beograda riječku publiku očekuje 7. svibnja kada će Teatar Zvezdara u HKD-u na Sušaku izvesti predstavu „Vlak“ Cormacka McCarthyja. Priču o profesoru ateistu i bivšem robijašu koji vode raspravu o smislu i besmislu, o vjerovanju i nevjerovanju, o razočarenju zbog onoga što se u svijetu događa izvode Voja Brajović i Sergej Trifunović u Brajovićevoj režiji. Predstava će 8. svibnja biti izvedena i u Istarskom narodnom kazalištu u Puli te 9. svibnja u Kerempuhu u Zagrebu.

Foto: www.hnk.hr
Foto: www.hnk.hr

Prava poslastica stiže 8. svibnja iz Ljubljane – Drama Slovenskog narodnog gledališča izvest će „Poludjelu lokomotivu“ Stanislawa I. Witkiewicza u režiji Jerneja Lorencija. Riječ je o tekstu avangardnog poljskog autora o strojovođi i ložaču koji odluče svoju parnu lokomotivu potjerati preko svih razumnih granica, no ludi pokus metafizičkih razmjera završava kao obična željeznička nesreća. Predstava je 2013. na najvećem slovenskom kazališnom festivalu Borštnikovo srečanje osvojila nagradu za najbolju predstavu u cijelini, a gostovala je i u Finskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Južnoj Koreji, na beogradskom BITEF-u te na prošlogodišnjim Marulićevim danima u Splitu.

Festival će 9. svibnja zatvoriti Kazališni laboratorij Sfumato iz bugarske Sofije koji će izvesti autorski projekt Margarite Mladenove i Ivana Dobčeva „Gogoljev san“. Ovo nije samo predstava po Gogoljevim tekstovima, ovo je naknadno istraživačko putovanje Teatra Sfumato u Gogoljev svijet, u grad duhova koji Gogolj prepoznaje kao leglo demona i vragova. O festivalskim nagradama odlučivat će ovogodišnji stručni žiri čine dramaturginja Željka Turčinović, glumica Svetlana Bojković i glumac Damir Orlić.

Be social

Komentari