Film

62. Pula film festival: Što nas čeka na prvom danu festivala?

Foto: pulafilmfestival.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

62. Pula film festival održat će se od 18. do 25. srpnja, a za vas smo priredili kratak osvrt na sve što ćete moći vidjeti i čuti prvi dan festivala.

Foto: pulafilmfestival.hr
Foto: pulafilmfestival.hr

Prvi dan otvara film Živa Istina (1972) koji se počinje prikazivati u 19 sati u kinu Valli. Živa istina je biografski hrvatski film u trajanju od 77 minuta, i prvijenac je redatelja Tomislava Radića. Radnja se odvija u Zagrebu 1970-ih, a priča prati kazališnu glumicu Božidarku Frait koja ne može pronaći angažman. Njezina svakidašnjica sastoji se od niza susreta, s prijateljima, ljudima iz njezine profesije i onima koji prianjaju uz takav milje, a dok čeka ulogu prisjeća se svog teškog djetinjstva kao ratnog siročeta. Tomislav Radić (1940-2015) najpoznatiji je kao redatelj izuzetno popularne kazališne predstave Stilske vježbe, a ovo je prilika da se vidi njegov talent i na ekranu.

Foto: pulafilmfestival.hr
Foto: pulafilmfestival.hr

Poslije Žive Istine, možete skoknuti u Arenu na svečano otvorenje festivala u 21:30 nakon čega slijedi film Imena višnje (2015, 83 min) redatelja Branka Schmidta. Schmidta se u zadnje vrijeme najčešće povezuje s dramom Metastaze koja je 2009. godine proglašen najboljim filmom na Puli. Za svoj novi film Schmidt je izjavio da je znatno drugačiji od posljednja dva filma (Put lubenica i Metastaze) koji su bili kritika hrvatskog društva. Scenarij Imena Višnje je “dobar, dirljiv i nježan,a govori o starosti, bolesti, umiranju te što je najvažnije, o ljubavi.” Radnja filma prati dvoje staraca koji su se odlučili vratiti u svoje selo nakon što su obnovili ratom razrušenu kuću i nastaviti život tamo gdje je bio prekinut.

Foto: pulafilmfestival.hr
Foto: pulafilmfestival.hr

U isto će se vrijeme kao i svečano otvorenje na Portarata odvijati Direkt 1 i 2. Naime “Od listopada 2002. pokrenut je serijal dokumentarnih emisija koje fenomenološki prate generaciju mladih od adolescentske do zrele dobi s ciljem osmišljavanja medijskog sadržaja bliskog ovoj ciljanoj publici. Teme koje serijal obrađuje su svakodnevni, pretežno egzistencijalni problemi mladih te fenomeni vezani uz ovu populaciju, a beskompromisnim i nekonvencionalnim pristupom nastoje se promijeniti uvriježeni pogledi i standardi televizije.” (izvor: pulafilmfestival.hr) “Serija Direkt zamišljena je kao predstavljanje iskaza mladih o različitim temama važnima u njihovu životu,a koristio se pristup “izvornog filma” (direct cinema). Ti filmovi, rađeni impresivnim vizualnim i montažnim stilom, s iznimno spontanim iskazima mladih ljudi, postali su uzori visokog produkcijskog standarda, za dokumentarističke serije.” Hrvoje Turković, filmski kritičar, ZagrebDox 2008.

Foto: pulafilmfestival.hr
Foto: pulafilmfestival.hr

U 22:30 u Kinu Valli moći ćete pogledati 600 milja, meksičku dramu i triler redatelja Gabriela Ripsteina. Kristyan Ferrer je Arnulfio Rubio, mladi Meksikanac koji za kartel krijumčari oružje iz Arizone u Meksiko. Nije svjestan da ga već neko vrijeme prati agent Hank Harris kojeg je utjelovio Tim Roth, pripadnik američke policijske organizacije ATF. Arnulfo uspije oteti Harrisa i odluči predati svojim klijentima u Meksiku no tijekom putovanja iz Arizone u Culiacan dugog 600 milja, njih se dvojica zbliže, a oko njih se splete mreža nasilja i zločina.

Nakon napetog trilera, u 23:30 u Circolu moći ćete se opustiti uz rock, latin i world muziku koju stvara DJ Filjo, a navodno mu se često potkrade i koja talijanska canzona. Čini se da će festival početi udarno i ako će se tako i nastaviti, čeka nas doista zanimljivo filmsko ljeto u Puli.

 

Be social

Komentari