Film

87. dodjela Oscara: Birdman najbolji film, Boyhood najveći gubitnik

foto: facebook.com/TheAcademy/
Vrijeme čitanja: 4 minute
foto: facebook.com/TheAcademy/
foto: facebook.com/TheAcademy/

Neil Patrick Harris izašao je na pozornicu te u šali 87. dodjelu Oscara prozvao najbjelijim do sad. Harissova prva fora itekako ima uporište, s obzirom da su Oscari 2015. proglašeni najbjelijim od sedamdesete godišnjice 1998. godine. Statistički gledano, nominirano je bilo 94% bijelaca, a veliko negodovanje u javnosti povećano je činjenicom kako niti jedan od filmova nominiranih u kategoriji filma godine nema ženskog lika u centru radnje. Jedina točka nade bila je vidljiva u Selmi, koja je prema riječima kritike u potpunosti operušena svojih nominacija.

>>Što se bijeli u gori holivudskoj: Muškarci nominirani za Oscara

Dok je Selma osvojila tek dvije nominacije, za najbolji film i najbolju originalnu pjesmu, najviše nominacija razlomilo se među Birdmanom i The Grand Budapest Hotelom. Zanimljivo je kako oba filma dolaze iz Fox Searchlight produkcijske kuće, koja je ujedno i najuspješnija ovogodišnja produkcijska kuća na Oscarima. I dok su mnogi pretpostavljali kako će Boyhood biti dostojan suparnik favoritima iz Fox Searchlighta, dodjela zlatnih kipića odvila se malo drugačije.
Tradicionalno se prva nagrada večeri već godinama dodjeljuje glumcu za najbolju sporednu ulogu, a Lupita Nyong’o očekivano je dodijelila kipić J.K. Simmonsu za ulogu u Whiplashu. Simmonsu je ovo prva nominacija za Oscara, a kao najbolji sporedni glumac prepoznat je i u očima BAFTA-e te Zlatnih Globusa.

>>Recenzija – Whiplash: Ključ je uspjeha nikad ne odustati

Foto: press
Foto: press

U kategoriji najbolje sporedne glumice, pažnju je uglavnom plijenila Meryl Streep koja je oborivši vlastiti prošlogodišnji rekord ove godine zaradila 19. nominaciju za Oscara. Nagradu je ipak odnijela Patricia Arquette, koja je kao i Simmons u istoj kategoriji pobijedila i na BAFTA-i i Zlatnim Globusima. U svom govoru zahvale osvrnula se na patrijarhalno holivudsko okruženje i nepravedne nejednakosti u plaćama između muških glumaca i ženskih glumica. Naime, nakon što muškarac osvoji Oscara, njegova “cijena” se diže za čak 3,9 milijuna dolara, dok kipići u ženskim rukama glumicama povećavaju plaću ni pola milijuna dolara.

>>Boyhood: Film koji je timelapse fotografija života jednog ljudskog bića

foto: facebook.com/boyhood
foto: facebook.com/boyhood

Nagradu za najbolji film na stranom jeziku također je bez velikih iznenađenja odnijela Ida, poljski film redatelja Pawela Pawlikowskog. Prvo iznenađenje večeri dogodilo se u kategoriji najboljeg crtića. Dok je na kladionicama najbolje kotirao How To Train Your Dragon 2, koji je ove godine dobio Zlatnog globusa, pobjedu je ipak odnio Big Hero 6.

>>Recenzija – Big Hero 6: Velika očekivanja vode do velikih razočaranja

Birdman je svog prvog Oscara dobio u kategoriji najbolje kinematografije. Emmanuelu Lubezkom ovo je drugi Oscar za redom – prošle godine osvojio je kipića za rad na Gravityju. Ubrzo je uslijedio i Oscar za najbolji originalni scenarij, a Alejandro Gonzales Inarritu je, uz Nicolasa Giacobonea, Alexandera Dinelarisa i Armanda Boa, osvojio svog prvog zlatnog kipića. Iako je bitka u ovoj kategoriji bila neizvjesna do samog kraja te su mnogi davali prednost The Grand Budapest Hotelu, iznenađenja pak nije bilo u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija. Pobjedu je odnio Graham Moore te filmu The Imitation Game zaradio jedinog Oscara.

>>Recenzija: The Imitation Game – Alan Turing izdignut iz pepela u maestralnoj izvedbi Cumberbatcha

Foto: www.facebook.com/imitationgameuk
Foto: www.facebook.com/imitationgameuk

Selma je svog prvog i jedinog Oscara očekivano osvojila u kategoriji najbolje originalne pjesme – Glory.
Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu posebno je zanimljiva ove godine. Naime, dokazano je kako su Benedict Cumberbatch i Alan Turing (lik kojeg utjelovljuje u biografskom filmu) zaista u krvnom srodstvu. Obiteljsko stablo pokazalo je kako Cumberbatch i Turing dijele rodbinu u 14. stoljeću, a da je Cumberbatch pobijedio, bio bi to prvi put nakon 1968. godine da glumac odnosi pobjedu za utjelovljenje svog rođaka. Zadnji put je Oscara osvojila Katharine Hepburn za film Leeuw in de Winter. Također, ovo je treća za redom nominacija za najbolju glavnu mušku ulogu Bradleyju Cooperu. Ipak, pobjedu je odnio Eddie Redmayne za utjelovljenje Stephena Hawkinga.

>>Recenzija – The Theory of Everything: (ne)Klasična priča o genijalcu i velikoj ljubavi

Foto: youtube.com/screenshot
Foto: youtube.com/screenshot

Nakon četiri prethodne nominacije, Julianne Moore osvojila je prema očekivanjima svog prvog Oscara u kategoriji najbolje glavne ženske uloge za film Still Alice.
Pred kraj same ceremonije Alejandro Gonzales Inarritu osvojio je Oscara za najbolju režiju. Odjednom se slika iskristalizirala te se Birdman izdigao među najvećim rivalima – simpatičnim The Grand Budapest Hotelom i zanimljivim Boyhoodom. Kada se Sean Penn pojavio na pozornici s posljednjom kuvertom, malo tko je očekivao drugačiji kraj. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) osvojio je Oscara za najbolji film 2014. godine.

>>Recenzija – Birdman: “What we talk about when we talk about love”

Foto: facebook.com/birdman movie
Foto: facebook.com/birdman movie

Kao svake godine do sada, i 87. Academy Awards ceremonija oborila je svoje rekorde. Dok je prošle godine 12 Years a Slave odnio pobjedu za najbolji film među ukupno 288 predloženih filmova, ovogodišnji Birdman izborio je svoju pobjedu među čak 323 filma. Isto tako, po prvi put osam je filmova nominirano u kategoriji najboljeg filma. Rast je zasigurno zabilježen i u spektru gledanosti – ove godine dodjela je prenošena u čak 225 država.
Od ukupno 2951 ukupnog dodijeljenog Oscara u 87 godina najrazvikanije filmske nagrade u svijetu, ove godine ih je dodijeljeno ukupno 50. Birdman i The Grand Budapest Hotel, osim što su bili izjednačeni u nominacijama, izjednačeni su i po broju dobivenih kipića, njih četiri, a hrabro ih prati Whiplash s tri dobivena Oscara. Čini se kako je ovogodišnji najveći gubitnik ipak Boyhood s tek jednim osvojenim Oscarom.

Kompletnu listu dobitnika možete pročitati na klikom na link.

Be social

Komentari