Intervju

Alaska: “Glazba nam je tvrda kao kamen”

Foto: Facebook.com/Alaska
Vrijeme čitanja: 3 minute

Za one koji žive u neznanju, Alaska je tročlani instrumentalni aletrnativni sastav koji na sceni postoji već pet i kusur godina. Sutra, 6. lipnja, nastupit će u Vintage Industrial Baru kao predgrupa veteranima doom metala, grupi Saint Vitus. U sklopu najave samog koncerta, odlučila sam se na brzopotezni intervju pet do dvanaest. Dečki su susretljivo i spremno odgovorili na pitanja i odali kakvo nam iznenađenje spremaju u bliskoj budućnosti.

Foto: Facebook.com/Alaska
Foto: Facebook.com/Alaska

Teško vas je kategorizirati nekim određenim žanrom. Kako bi vi opisali glazbu koju stvarate onima koji vas još do sada nisu slušali?

Rale: Sviramo instrumentalni rock. Instrumentalni zato što nemamo pjevača, rock zato što nam je glazba tvrda kao kamen. Sve ostale prefikse u stilu stoner, alternative, heavy, post, progressive, hard moguće je dodati zbog širine utjecaja, ali ono što je sveobuhvatno i očito je da sviramo instrumentalni rock.

Tko sve stoji iza imena Alaska? Recite mi nešto više o sebi.

Rale: Alasku trenutno činimo Matija Ratko a.k.a. Rale iz Dobrodola, Stjepan Galić a.k.a. G iz Brestja i Stjepan Kolobarić a.k.a. Steps iz Sesvetskog Kraljevca. Iz priloženog je jasno da je cijeli bend odrastao na području Sesveta i okolice te smo, kao i naš susjed Jura, ostavili srce na cesti, na vrućem asfaltu. Svi se znamo iz nekih drugih bendova. G i Steps su svirali zajedno u kultnom bendu Good Day To Die, s kojim su odradili brojne koncerte i izbacili jedan od dva albuma “Hazing Through Shadows”. Nakon toga se Steps u potpunosti posvetio sviranju u Stonebrideu, a G i ja smo se pridružili starom frendu Daleu, kojeg znamo iz GDTD – a, ali ovaj put u sastavu Luxus Lord.

Jeste li od početka u ovom sastavu? Jeste li u nekom trenutku razmisljali da uključite vokal u tu svoju instrumentalnu priču?

Rale: U početku nam je bubanj svirao Damir Štefinovec koji trenutno svira u najboljem Pearl Jam tribute bendu u regiji – Jeremy’s Alive i u Repliki. Replika je inače moj prvi srednjoškolski bend. Zanimljiva je ta sesvetska scena, ima mnogo dobrih muzičara, ali usudio bih se reći da je Alaska najžešći, odnosno najtvrđi bend s tih prostora. To je i bila G-jeva i moja ideja u startu, da sviramo bezobrazni beskompromisni tvrdi rock. Dalje smo samo morali naći ekipu koja će to moći podnijeti, tako je i Damir ušao u bend, a tako je kroz audicije za pjevača prošlo i nekoliko dečkića koji su htjeli biti vokali. Na kraju smo ipak odlučili ostati instrumentalni.

Iza sebe imate album “Liars, Beggars And Moonshine” iz 2011. Koliko ste dugo radili na njemu? Kako je publika reagirala na njega?

Na prvom albumu smo radili od samog nastanka benda, znači od prve probe, kroz prvi demo, do samog albuma. Reakcije publike su bile prilično dobre, snimili smo spot i odradili hrpu svirki. Album kao da je odjeknuo tek kad smo prestali svirati, odnosno, kad je Damir otišao iz benda. Za vrijeme te pauze sve više me je ljudi počelo ispitivati za Alasku i pokazatelji na internetu su upućivali da se download albuma iz mjeseca u mjesec povećava. Nakon toga nam je bilo jasno da trebamo ponovo zapaliti stari motor i vratiti se u igru.

Možemo li u neko skorije vrijeme očekivati izlazak novog albuma? Kakvi ste općenito s novim materijalima? Kakav je Alaskin proces nastajanja pjesama?

Novog materijala ne fali, riffovi se kuju svakodnevno, plan je da se to uskoro i snimi, ali prije nego što izađemo s novim albumom definitivno ćemo izbaciti singl koji će biti popraćen spotom i na kojem bi mogao gostovati vokal. Imamo jednu osobu na umu, ne želim ga imenovati, ali svira u jednom od boljih hrvatskih bendova trenutno i može više popiti, otpjevati i ostati budan u komadu od većine ekipe koja se naziva ‘rokerima’. Znači tvrd je kao kamen, a to je točno što Alaski treba, makar na pet minuta koliko traje prosječna rock stvar.

U subotu nastupate kao predgrupa Saint Vitusu u Vntage Industrial Baru. Jeste li uzbuđeni?

Velika je čast otvoriti za takve underground legende. Iako nam se glazba podudara tek u ljubavi prema Black Sabbathima, iznimno cijenimo njihov put i to što su cijelu karijeru ustrajali na svojoj glazbenoj viziji. Unatoč ovisnostima, financijskim problemima i godinama uvijek su ostali pravi zakopani underground bend. Još jednom pozivamo svu ekipu da nam se pridruži u subotu, pripremili smo i prvi album Alaske na CD-u za sve zainteresirane posjetitelje.

Be social

Komentari