Knjige

Ana Karenjina širom Rusije u 30 sati

Foto: plus.google.com/+KareninaLive
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: plus.google.com/+KareninaLive
Foto: plus.google.com/+KareninaLive

Ana Karenjina svakako je jedan od lektirnih naslova koji svojim brojem stranica u srednjoškolaca izaziva raznolike (kod nekih možda i fiziološke) reakcije. No, roman je svakako neodvojiv dio ruske književne povijesti i kulture, a da su toga svjesni, Rusi su dokazali najnovijim projektom – 30-satnim čitanjem najpoznatijeg romana Lava Nikolajeviča Tolstoja koje se odvija u trenutcima objave ovog članka. Jučer, 3. listopada, započeto je čitanje koje se odvija u mnogim kulturnim institucijama diljem zemlje, a u čitanju sudjeluje više od 700 ljudi od kojih su mnogi poznata imena ruskog javnog života.

Točno u podne prema moskovskom vremenu u Domu Paškova, najstarijoj zgradi Ruske državne knjižnice, glumac Sergej Garmaš pročitao je toliko puta izgovorenu rečenicu – “Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.” Time je započet projekt kojeg su u suradnji s mnogim institucijama organizirali muzej-imanje Jasna Poljana i Google. Jasna Poljana mjesto je u kojem je veliki pisac proveo većinu svog života, a trenutno je to središte brige za očuvanje lika i djela Lava Tolstoja.

Foto: ypmuseum.ru
Foto: ypmuseum.ru

Za Gazetu.Ru nadzornica projekta Fekla Tolstaja kaže kako je izbor Ane Karenjine djelomično slučajan, ali da je Tolstojev najpoznatiji i najčitaniji roman svakako dobar izbor. Dodaje i kako je to roman o obitelji i ljubavi te da dotiče svakog čovjeka bez obzira na njegova politička uvjerenja ili nacionalnu pripadnost. Tolstaja tvrdi da je Ana Karenjina roman izvan vremena i politike i kako im je bilo bitno da projekt ne bude politički intoniran, a za političare koji sudjeluju kaže da ga ne čine političkim ili državnim.

Čitanje Ane Karenjine završava večeras, a sve snimke bit će dostupne on-line. Ovo nije prvi projekt digitalizacije Tolstojeve književne baštine – sredinom prošle godine započeto je prenošenjenje cjelokupnog Tolstojevog stvaralaštva na internet pod nazivom “Cijeli Tolstoj jednim klikom”, a trenutno su od 90 tomova autorovih djela u digitalni oblik prenesena 54. Tijek čitanja Ane Karenjine može se pratiti na posebnom Google+ profilu, a omogućeno je i praćenje uživo putem Youtubea.

Be social

Komentari