novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Art-kino Croatia prikazuje filmove koje su odabrali – europski parlamentarci

Foto: facebook.com/art.kino.croatia
Vrijeme čitanja: 2 minute

U utorak, 6. studenog i u srijedu, 7. studenog u 19 sati održat će se simultano prikazivanje filmova Druga strana svega i Halla ide u rat u 25 kina i 16 zemalja diljem Europe. Nakon filmova publika će moći pratiti i razgovore s redateljima uživo te postaviti pitanja putem društvenih mreža, a ulaz na projekcije je slobodan.

Ove godine Riječani imaju privilegiju jer je Art-kino Croatia jedino hrvatsko kino koje sudjeluje u europskom simultanom prikazivanju filmova.

Imajući na umu ideju da kultura ima ključnu ulogu u izgradnji naših društava, a da je film ujedno i medij i umjetnička grana koja u 21. stoljeću okuplja najširu publiku, Europski parlament 2007. osnovao je Filmsku nagradu LUX, kojom želi doprinijeti distribuciji europskih filmova diljem Europe i potaknuti europsku raspravu o važnim društvenim pitanjima.

Ovogodišnji finalisti LUX nagrade

Halla ide u rat prozvana je ekološkom bajkom islandskog redatelja Benedikta Erlingssona. 50-godišnja Halla vodi zbor u Reykjaviku. Jako je povezana s izuzetnom prirodnom ljepotom svoje zemlje te je vrlo zabrinuta zbog globalnog zatopljenja i ekoloških katastrofa. U tajnosti sabotira visokonaponske vodove tvornice aluminija. No plan joj poremeti vijest koju nije očekivala – ona je već godinama kandidatkinja za usvajanje te je obaviještena da je u Ukrajini čeka jedna djevojčica. Halla ide u rat ekološka je priča koja postavlja pitanja, često s humorom, o smislu i težini individualnog djelovanja pred inercijom vlasti u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Foto: Art-kino press

Filmom Druga strana svega dokumentaristica Mila Turajlić oslikava suptilan portret svoje majke, Srbijanke Turajlić, političke aktivistkinje koja je odigrala važnu ulogu u nedavnoj povijesti Srbije, osobito otkad je 1989. na vlast stupio Slobodan Milošević, kojem se žestoko suprotstavljala. Preko tog portreta ona priziva tešku povijest proteklog stoljeća te zemlje. Film je osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma (IDFA) u Amsterdamu te nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagradu publike na ZagrebDoxu.

Foto: Art-kino press
Parlamentarci za europski film

Filmska nagrada LUX jedinstvena je inicijativa. Dok se većina filmova europskih koprodukcija prikazuje samo u zemljama porijekla i rijetko doživi distribuciju na drugim tržištima, čak i unutar Unije, Filmskom nagradom LUX tri europska filma dobivaju rijetku mogućnost da ih se prikaže s podnaslovima na 24 službena jezika Europske unije.

Finaliste LUX nagrade odabiru članovi Europskog parlamenta što je jedina selekcija te vrste u svijetu o kojoj odlučuje jedno zakonodavno tijelo. Poruka je to o upoznavanju i povezivanju različitih europskih kultura kroz najbolje od recentne filmske umjetnosti i brizi Europskog parlamenta da zaštiti film i identitet europskih naroda.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili preuzeti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije.

Be social

Komentari