Izvedbene umjetnosti

BADco. otvara svoju sezonu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

Foto: Petar Borovec
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Petar Borovec
Foto: Petar Borovec

Kazališna skupina BADco. već tradicionalno svaku sezonu započinje u Rijeci. Tako i sezona 2014/15. započinje trećom instalacijom izložbe “Strgane izvedbe” te izvedbom predstave “Fleshdance” u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. 

Izložba “Strgane izvedbe” treća je po redu instalacija “eksplodiranog prikaza” predstave Fleshdance. Prva se dogodila u Galeriji Nova (WHW) u Zagrebu, druga u Galeriji starih i novih majstora u Varaždinu, u sklopu Dana suvremenog plesa, a posljednja, četvrta, planirana je za kraj godine u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra (MKC – Dom mladih) u Splitu.

Izložba “Strgane izvedbe” pisanje je “sa strane” primarne umjetničke proizvodnje kazališnog kolektiva BADco. i nosi ime vlastitog procesa nastajanja. Valjalo je strgati izvedbu u niz bilježaka, dojmova, iskustava, opažaja ne bi li je se moglo vidjeti ponovno, ne kroz interpretaciju značenja koja proizvodi, nego kroz način na koji radi, susrete koji su se mogli dogoditi i njezinu malu moć da nešto i ustanovi.

Relativno brzi ritam proizvodnje predstava, upućenost umjetnika prvenstveno na budući život  i distribuciju novih djela, slijedno tome i kronični nedostatak vremena za sagledavanje minulog rada i javnih tragova tog rada, provociraju potrebu za osvrtanjem, za usporavanjem, za prekidom kao umjetničkom gestom koja, zauzvrat, omogućuje stvaranje uvjeta za nove početke. Ova instalacija jedno je takvo povlačenje kočnice sa željom – ponovno razmisliti o nečemu. Vidjeti kako radi. Čuti zvuk prekida.

Foto: Petar Borovec
Foto: Petar Borovec

Predstava koju BADco. podvrgava tom analitičkom procesu je “Fleshdance” (2004.), nastala kao problemsko istraživanje slikarskih triptiha Francisa Bacona.

Instalacija je realizirana u suradnji izvedbenog kolektiva BADco. sa snimateljem Ivanom Slipčevićem – Slipkeom, montažerom Bojanom Perićem i likovnim umjetnikom Igorom Pauškom. Autori tekstova proizašlih iz procesa analize su Goran Sergej Pristaš i Zrinka Užbinec, a u instalaciji se još koriste i fragmenti iz tekstova Marcela Prousta, Samuela Becketta i J. G. Ballarda. Glazba, kostimi i video korišteni u instalaciji pripadaju originalnoj predstavi.

Otvorenje izložbe je  4.9. u 20 sati, izvedba integralne predstave “Fleshdance” je u petak, 5.9. u 20 sati, a posljednji, treći dan izložbe, umjetnici će voditi posjetitelje kroz izložbu uz fragmente žive izvedbe u vremenu od 11.00 do 13.00 sati.

Be social

Komentari