Film

Bergmanov “Fanny i Alexandar” u sklopu programa Kinolektira

Foto: press Kino Europa / "Fanny i Alexander"
Vrijeme čitanja: 2 minute

U petak, 4. svibnja u 19 sati u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno kina Europa donosi odabrane filmske klasike, povodom 100. obljetnice rođenja jednog od najvećih filmskih redatelja svih vremena Ingmara Bergmana prikazujemo njegov magnum opus, obiteljsku sagu Fanny i Alexander (1982.) smještenu u provincijalnu Švedsku na početku 20. stoljeća. Prije projekcije filmski kritičar Nikica Gilić napravit će kratki uvod u film.

Fanny i Alexander jedan je od Bergmanovih najuniverzalnijih filmova kojim je pokušao dočarati putovanje ljudskog života i na celuloidnu vrpcu prenijeti sve strahove i želje ljudskog duha. Priča je to o odrastanju u imućnoj umjetničkoj obitelji Ekhdal, ispričana kroz oči 10-godišnjeg dječaka Alexandra i njegove mlađe sestre Fanny. Nakon iznenadne očeve smrti njihova se majka odlučuje ponovno udati. Fanny i Alexander moraju se preseliti u dom svog krutog i prilično bešćutnog očuha, svećenika Vergerusa… Film je tematski i stilistički podijeljen u tri djela, a svaki od njih prikazuje drugi aspekt obiteljskog života.

Majstor psihološke drame

Skandinavski majstor istančane psihološke drame u svojim filmovima traga za smislom ljudske egzistencije te pritom razgrađuje granice između zbilje i privida, stvarnosti i iluzije. Slojeviti prikazi međuljudskih odnosa uz prepoznatljivu autorsku poeziju tvore magični Bergmanov svijet. Sam autor vlastite filmove nazvao je „vizualizacijom svojih snova“, a njegova fascinacija filmskim medijem počela je kad je imao sedam godina i dobio dar koji ga je očarao: minijaturno kazalište lutaka i „čarobnu lampu“ za projiciranje „živih slika“. Ljubav, vjera i smrt, šutnja Boga i nemogućnost razumijevanja među ljudima njegove su stalne preokupacije u remek-djelima kao što su Sedmi pečat, Divlje jagode i Persona.

Foto: press Kino Europa / “Fanny i Alexander”

U filmu Fanny i Alexander fantazmagorični prikazi i tjeskobni snovi isprepliću se sa scenama tople obiteljske atmosfere, a film obiluje autobiografskim elementima, jer i sam redatelj odrastao je u strogo religioznoj sredini da bi zatim ušao u svijet rata i beznađa. Intimistički krupni kadrovi djelo su njegova stalnog snimatelja Svena Niqvista, a standardno sjajnu glumačku postavu predvode Pernilla Allwin i Bertil Guve kao Fanny i Alexander, te poznati švedski karakterni glumci Gunn Wĺllgren, Börje Ahlstedt i Allan Edwall.

Sto godina od rođenja Ingmara Bergmana

Bergmanov posljednji veliki film osvojio je niz prestižnih priznanja od kojih se ističu četiri Oscara, između ostalog i u kategoriji najbolji strani film, a Bergman je bio nominiran i za režiju. U kategoriji najbolji strani film osvojio je i „francuskog Oscara“ nagradu Cezar, te nagrade Zlatni globus, BAFTA, Silver Ribbon i mnoga druga priznanja, uključujući nagradu FIPRESCI na venecijanskoj Mostri.

Projekcijom filma Fanny i Alexander kino Europa i Zagreb Film Festival zajedno s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske obilježavaju sto godina od rođenja Ingmara Bergmana.

Ulaznice za projekciju mogu se nabaviti na blagajni ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn.

Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.

Be social

Komentari