nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Bergmanova godina donosi “Divlje jagode” u Art-kino

divlje jagode
Foto: press Art-kino Croatia / "Divlje jagode"
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Art-kino se priključilo međunarodnoj manifestaciji „Bergmanova godina“ koja slavi 100 godina od rođenja švedskog redatelja Ingmara Bergmana, a u sklopu koje je u srijedu, 28. ožujka u 20 sati na programu film „Divlje jagode“ iz 1957. godine.

Film „Divlje jagode“ osvojio je Zlatni globus za najbolji strani film te Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu, a nominiran je i za nagradu Oscar te nagradu BAFTA. Priča o profesoru u poodmaklim godinama (briljantni Victor Sjöström) koji putuje sa svojom snahom i razmišlja o životu, propuštenim prilikama i učinjenim greškama puna je simbolike kroz svoje ekspresionističko-freudovske snove i vizije te predstavlja pravi dragulj iz zlatnog doba art-filmova.

Kroz prisjećanja na prošle dane i donesene odluke glavnog lika dolazimo do Bergmanove filozofije koja se provlači kroz gotovo sve njegove filmove – opsjednutost prolaznošću vremena, pitanja o postojanju Boga i želja za pomirbom sa svojim, ponekad traumatičnim, djetinjstvom. Unatoč tome, film daje pogled na svijet pun suosjećanja i otvara vrata optimističnijoj strani redateljeve osobnosti, a tehnika koju je koristio uvlači gledatelje na put emocija, promišljanja i introspekcije.

Ingmar Bergman, jedan od najvećih redatelja svih vremena, rođen je 14. srpnja 1918. godine te se ove godine diljem svijeta obilježava 100 godina od njegova rođenja. Bio je jedan od prvih redatelja koji je koristio film kao filozofsko sredstvo za promišljanja o životu i smrti te ujedno postigao uspjeh nekomercijalnim, art-filmovima. Art-kino u sklopu ove međunarodne manifestacije donosi program «Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana» koji će tijekom 2018. godine na mjesečnoj bazi odati svoj hommage ovom velikom autoru.

Svoje mjesto možete rezervirati putem telefona (051/323 261) ili e-pošte (ulaznice@art-kino.org) svakim danom od 16 do 20 sati, ili ih kupiti online putem platforme ulaznice.hr.

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba.

Be social

Komentari