Film

Berlinski umjetnici u žiriju Motovun Film Festivala

Foto: press Motovun Film festival
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Berlin je mjesto spajanja umjetnika iz cijelog svijeta. Razmjena kreativnih ideja u taj grad privlači i brojne filmske autore, a ta je činjenica bila nit vodilja pri sastavljanju ovogodišnjeg žirija Motovun Film Festivala. Svi članovi dolaze iz Berlina, no rođeni su u različitim zemljama.

Predsjednik žirija je Sebastian Schipper, njemački redatelj i glumac, rođen u Berlinu, koji je, uz brojne druge uloge, glumio u filmu Trči, Lola, trči Toma Tykwera. Za svoj prvi film u redateljskoj ulozi, Gigantic, osvojio je 2004. godine njemačku filmsku nagradu. Tri su mu filma prikazana na Berlinaleu, a Srebrnog medvjeda za kameru osvojilo je njegovo sjajno djelo Victoria, snimljeno u jednom kadru, koje prikazujemo na ovogodišnjemu Motovunu.

Mark Reeder, rođen u Manchesteru, glazbenik je i producent s 30-ak godina karijere. U Berlin se doselio 1978. godine, o čemu svjedoči B-film, koji se može vidjeti na ovogodišnjemu motovunskom repertoaru. Jedan je od očeva berlinske elektroničke scene, a utjecao je na mnoge danas poznate izvođače. Rođeni Berlinac Uli M Schueppel režirao je, producirao, a ponekad i snimao 14 dugometražnih filmova. Jako je vezan za svoj grad, pa su i neki od njegovih filmova upravo o Berlinu. Autor je i kratkih filmova, videospotova i animacija te, između ostalog, brojnih festivalskih špica Berlinalea.

Ana-Felicia Scutelnicu, moldavska redateljica kratkometražnih filmova, ostala je u Berlinu nakon studija na Njemačkoj akademiji za film i televiziju. Filmovi su joj prikazani na brojnim međunarodnim festivalima, a u Motovunu je 2008. pobijedila u konkurenciji kratkih filmova svojim ostvarenjem Između dva zida. U Berlinu živi i Ognjen Sviličić, hrvatski redatelj i scenarist, čija su tri filma premijerno prikazana u programu Forum na Berlinaleu, a jedan na Venecijanskom festivalu. Scenarist je nekoliko važnih hrvatskih filmova, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu predaje filmski scenarij.

Ovaj će žiri dodijeliti nagradu Propeler Motovuna najboljem filmu u konkurenciji Glavnog programa. Ovogodišnji MFF održava se od 24. do 28. srpnja.

Be social

Komentari