Vizart

Bogat program šestog po redu Organa Vida

Foto: Facebook/Organ Vida-International Photography Festival
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook/Organ Vida-International Photography Festival
Foto: Facebook/Organ Vida-International Photography Festival

Za nekoliko dana počinje šesto, do sada najambicioznije, izdanje Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Raznolik program ovogodišnjeg festivala, koji će se odvijati u periodu od dva tjedna posvećena fotografiji, posjetiteljima uz sedam izložbi i središnju Refleksije nudi sudjelovanje u tri panela, predavanjima, razgovorima s umjetnicima, festivalskoj čitaonici, radionicama i fotografskom kvizu. Uz centralnu festivalsku lokaciju- Laubu, festival putem satelit programa nastavlja svoju ulogu platforme za integraciju i komunikaciju umjetničke scene u gradu, kako samih umjetnika tako i institucija.

6. Organ Vida započinje nultim danom u četvrtak, 25. rujna, izložbom Borka Vukosava u Kuli Lotrščak, zatim se u petak, 26.rujna u Laubi festival službeno otvara najvećom festivalskom izložbom Refleksije. Potom slijede svakodnevna otvaranja izložbi: Bojan Mrđenović u samoborskoj Galeriji Lang, Deep Sleep kolektiv u novootvorenoj Galeriji 512 u KICU, te IMPROVE kolektiv u Galeriji Greta dok će se stručno-teorijski program odvijati u Laubi, na Akademiji dramskih umjetnosti i u prostoru Aplauz produkcije kulture (kino Mosor).

Glavna festivalska izložba Refleksije publici će predstaviti cikluse desetero fotografa (Alvara Deprita, Deasunga Leea, Egora Rogaleva, Leka Kiatsirikajorna, Guya Martina, Mitra Simikića, Prasiita Sthapita, Giovannia Coccoa, Antonie Bruya i Danila Tkachenkoa) finalista međunarodnog natječaja koje je međunarodni žiri izabrao među 200 prijavljenih fotografskih projekata i priča iz čak 34 zemlje svijeta.

Popratni program donosi čak pet cjelina koje su vođene nešto eksperimentalnijim, interaktivnim pristupom te nastoje obuhvatiti suvremena zbivanja na svjetskoj i domaćoj fotografskoj sceni, ali i angažman posjetitelja festivala. Posjetitelji će moći sudjelovati u razgovorima o fotografiji, proširenoj fotografiji, interaktivnoj fotografiji, fotografskim radionicama i izložbama koji se tematski i sadržajno isprepliću.
Glazbeno-vizualni performans zagrebačko-beogradskog kolektiva Improve odvijat će se na zidovima Laube, a autorice Marina Petković Liker i Nina Đurđević priredit će performans Od terora. Biti. Raslojiti. Pokušaj 128

Zainteresirani ove godine imaju mogućnost pohoditi hrvatsku premijeru američkog dokumentarnog filma o Susan Sontag, jednoj od najznačajnijih imena američke i svjetske intelektualne scene, u sklopu novog filmskog programa festivala. Film će se dva puta prikazati u Dokukinu Zagreb i to u subotu, 27.rujna u 20 sati te u subotu 4. listopada u 21 sat.

Ulaznica za izložbu Refleksije koja uključuje i ulaz na ostala festivalska događanja u Laubi iznosi 25 kuna, 15 kuna za umirovljenike te 10 kuna za studente, dok je cijena ulaznice za film O Susan Sontag 20 kuna. Ulaz na ostale programe je slobodan.

Be social

Komentari