Vizart

Bogata izložbena godina iza nas – 2014.

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Facebook/ Umjetnički paviljon u Zagrebu
Foto: Facebook/ Umjetnički paviljon u Zagrebu

Dvanaest mjeseci imali smo prilike napajati oči vrhunskim umjetninama. Za svakog se pronašlo ponešto – pregršt umjetničkih epoha i smjerova, medija i oblika umjetnosti, velikih i malih izložbi, figuracije i apstrakcije, šarenog i monokromnog, prostornog i dvodimenzionalnog. Kroz ovaj pregled, prisjetit ćemo se događanja koja smo pratili tijekom godine koja nam je, sad već, na izmaku.

U 2014. smo ušli popraćeni nekim značajnijim izložbama koje su započele još u 2013. godini. Radi se o izložbi Miroslava Kraljevića koja se održala u Modernoj galeriji te Svjetlosnim formama Vojina Bakića u Muzeju suvremene umjetnosti. Umjetnički paviljon nam je već u siječnju otvorio vrata u Likovnu baštinu obitelji Pejačević, dok je istog mjeseca u Muzeju za umjetnost i obrt započela izložba pod nazivom Blagodati stakla koja se protegla kroz cijelu godinu.

msu zagreb

U travnju se rađaju neke nove izložbe poput one Josipa TrostmannaNeka bude svjetlost u Modernoj galeriji te izložbe Naste Rojc i njezine Kritičke retrospektive. U svibnju se održalo otvorenje jedne od izložbi koja je svakako obilježila 2014. godinu. Za nju je zaslužna Vlasta Delimar koja nam otkriva sebe u svojoj izložbi To sam ja u Muzeju suvremene umjetnosti. Osim što su joj ondje bila izložena mnoga djela, Vlasta Delimar se, vjerovali ili ne, u MSU uselila na 100 dana!

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost: Dekonstrukcija – konstrukcija nam dolazi s lipnjem te čini postav Muzeja za umjetnost i obrt. Otprilike u isto vrijeme mogli smo prisustvovati Biennalima ilustracije u Klovićevim dvorima.

Srpanj nam je dopustio da zavirimo u Nepoznati Zagreb Marije Braut u Umjetničkom paviljonu te uživamo u vrhunskoj fotografiji.

Vrlo bogat kulturni mjesec bio je upravo rujan s pregršt otvorenja i novosti. Tijekom njega, imali smo priliku prisustvovati otvorenju izložbe Lovre Artukovića: “Uprizorenja” u kući Lauba. Ondje je neko vrijeme bila izložena selekcija njegovih slika koje prikazuju figurativne motive- ljude, portrete te razne efekte postignute zanimljivim površinama i teksturama.Mimara je ugostila Dane europske baštine te izložila crteže i fotografije slovenske baštine. Rujan nam donosi i neke vrlo iznimne autore koji su svakako vrijedni isticanja. To su Julije Knifer, čija su djela krasila Muzej suvremene umjetnosti pod nazivom Bez kompromisa, te Oton Gliha, čije smo stvaralaštvo mogli okusiti u Klovićevim dvorima pod nazivom Gromače. Uz Kniferove meandre, MSU je izložio i izniman broj njegovih autoportreta te privatne zapise. Bez obzira na to, ne smijemo zanemariti niti mlade nade koje se kriju u studentima ADU čije smo fotografije imali prilike vidjeti u Galeriji SC.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Mjesec koji je također bogat svježim izložbama bio je i listopad. Upravo se u njemu događa vrhunac izložbene godine, kada imamo prilike susresti se s velikim djelima Joana Miróa i izložbom Remek-djela iz Fundacije Maeght u Umjetničkom paviljonu. S njegovim nadrealizmom i apstrakcijom, Zagreb je nastavio kontinuitet velikih izložbi, a njegova djela su po prvi puta bila izložena, ne samo u Hrvatskoj, već u ovom dijelu Europe. Osim vrlo značajnog Miróa, listopad nam dovodi i dašak baroka s izložbom Svjetlo baroka iznimnog slikara Guercina u Muzeju za umjetnost i obrt. Osim njegovih ulja na platnu, dio izložbe činile su i freske, a gotovo sva djela prožeta su mu biblijskom tematikom.
U 10. mjesecu u Modernoj galeriji se slavilo povodom 85. rođendana Zlatka Boureka u sklopu kojeg je održana i njegova slikarska retrospektiva iznimno velikih razmjera. U Galeriji SC mogli smo posjetiti izložbu Vlatke HorvatPrema planu.

Foto: Umjetnički paviljon/ screenhot
Foto: Umjetnički paviljon/ screens hot

Jesen se vrlo žustro nastavlja i kroz studeni. Izložba Normandija/Rađanje Impresionizma u Galeriji Klovićevi dvori, donosi nam svjetski poznate slikare: od Moneta, Gericaulta i Corota do Courbeta i Boudina. Ondje se otvorio i Touch me festival koji nam je kroz radionice, izložbu, performanse i predavanja pokušao prikazati sve dimenzije i oblike vremena. Istoga mjeseca smo u  Modernoj galeriji gledali blistavi postav Milene LahSjaju sjaj, a fotografije arhitekture Toše Dabca mogli smo pronaći u Muzeju suvremene umjetnosti.

Foto: Facebook/ Galerija Klovićevi dvori
Foto: Facebook/ Galerija Klovićevi dvori

Prosinac nam, osim snijega, nosi i izložbu Petra Koglera u Muzeju suvremene umjetnosti.

Bitno je ne zaboraviti i mnoštvo izložbi mladih umjetnika koji su na početcima svojih karijera. O nekima smo već pisali, a trudit ćemo se davati vam još bolji uvid u njihov rad.

Kakav raspored nas očekuje u nadolazećoj godini, saznat ćemo u skorije vrijeme.

Be social

Komentari