navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

2. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 9 minute Na ovim našim prostorima žanr horora nikad nije u potpunosti zaživio, iako potencijal postoji. Pokušaja je bilo, a u nastavku vam donosim malu listu preoruka za gledanje.

Knjige

Djeca su na mobitelima i ne čitaju, a dvije Hrvatice uhvatile su se u koštac s problemom i napravile aplikaciju

Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Ebook kao pojam ljubiteljima knjiga nije stran, no i dalje je nedovoljno zastupljen u Hrvatskoj. Među zemljama smo koje namjanje čitaju, a taj je trend pogotovo zabrinjavajuć kada se radi o djeci i mladima koji odrastaju u doba enormno rastuće tehnologije, rađajući se praktički s mobitelima u ruci.

Kako se taj trend ne bi nastavio, bilo je potrebno uhvatiti se problema, a pritom ostati svjestan doba u kojem živimo i smjera u kojem se trendovi i tehnologije kreću. Dvije Hrvatice, Ljubica Letinić i Lana Deban, odlučile su pokušati knjigu približiti klincima i osmislile su Book&Zvook, prvu mobilnu aplikaciju za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku.

Prva dostupna priča bit će poznata basna Branka Ćopića na kojoj su odrastale generacije – “Ježeva kućica”. Priču o šumskoj družini u Book&Zvook verziji pripovijeda Sven Medvešek, a glasove daju glumci Filip Križan, Jelena Miholjević, Livio Badurina, Filip Šovagović, Elizabeta Kukić i Lela Margitić. Glazbu potpisuje Dubravko Robić.

Uz “Ježevu kućicu”, naslovi koji će također biti dostupni su “Što je muškarac bez brkova” Ante Tomića i “Sjećanje šume” Damira Karakaša. S vremenom će se na aplikaciji naći mnogi popularni naslovi na južnoslavenskim jezicima pa bismo uskoro u javnom prijevozu i na ulici mogli i dalje gledati mlade sa slušalicama, ali bi se u njima mogla pronaći i pokoja lektira.

Aplikacija će uskoro biti dostupna za Android i Apple uređaje.

(Visited 342 times, 1 visits today)
Be social

Komentari